Skocz do zawartości

woblery Popeye

Popeye

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie wszystkich witam, może zacznę od przedstawienia się: Bartosz. Moja przygoda z dłubaniem zaczęła się w sezonie 2012. Wiele potu i czasem krwi przelałem aby zrozumieć tajniki tej że szlachetnej dziedziny, a z pewnością jeszcze wiele przede mną. Pierwsze woblery leżą głęboko ukryte, ucze się z każdym nowym wobkiem :)  I jeszcze jedno w co powątpiewałem... uzależniłem się od dłubania. 

Poniżej kilka wobków, niestety jeszcze nie są tak ładne jak kolegów ale cały czas dążę do polepszenia warsztatu pracy. Pozdrawiam 

img0013jr.jpg

img0017aw.jpg
img0019wu.jpg
img0020hk.jpg
img0024bl.jpg

nowa seria, jeszcze nie ostygła-nie wyczyszczone, jeden ze sterem na sucho. Testy w wannie wypadają pozytywnie zobaczy się jak będzie nad wodą :)

Liczę na waszą pomoc jak radzicie sobie z lakierem?, używam domaluxa. Jak puszki nie otworze przez kilka dni to później jest problem z podważeniem denka. Rozlałem 100 ml do słoiczka, denko szczelne po 4 dniach zrobiła się galareta. 

Tego wobaska okleiłem zwykłym papierem, jednak efekt nie specjalnie mnie zadawala. Brakuje jednak tego połysku na papierze, jest już pomysł, wyzdrowieję będe próbować. I co najgorsze kolor się skończył :D

img0015vn.jpg
img0010uc.jpg

img0019gp.jpg

Edytowane przez Popeye

Uklejka 10g, wielorybki 6g natomiast wieloryb 9g. Co do uklejki, przy wolnym prowadzeniu lusterkuje przy szybszym przechodzi w mocne lusterkowanie i dostaje lekkiej pracy na boki. W najbliższym czasie kilka nowych uklejek o tym ksztalcie jak i inne zamierzam wykonać.

Można powiedzieć że są jak by po praniu papier  nasiąka lakierem, to czego innego się spodziewać? nie jest to kalkomania a wydruki do szczegółowych nie należały. Mama nadzieję że rybką się spodobają 

Nie wiem czego się spodziewać bo już pisałem że się nie znam i nie oklejałem papierem :) ale zauważyłem tu coś dziwnego na tym forum że wszyscy którzy nie słodzą są uważani za jakichś dziwnych. A ja mam to gdzieś i jak mi się coś nie podoba to mi się nie podoba i tyle a nawet jak mi się podoba to nie znaczy że to jest dobre :)

Edytowane przez Wędkamojehobby

nie oczekuje słodzenia, nie uważam że moje woblery są przepiękne bo bardzo dużo jeszcze im do tego do tego brakuje Po co słodzić udawać że komuś coś się podoba nie o to w tym chodzi, ale wole konstruktywną krytykę. Pozdrawiam i tyle w tym temacie 

• 5 miesięcy temu...

Trochę już czasu minęło od ostatnich moich prac, jeszcze dochodzi czas w którym odpocząłem sobie od strugania :) ale teraz od półtora miesiąca znowu ogień, już nie jestem tak w gorącej wodzie kąpany jak z wcześniejszymi wobaskami :D Dużo przemyśleń, dokładność, ogólnie myślę, że lepiej. Od półtora miesiąca dłubie uklejkę 8cm; 14-15g. Kupe odpadów, różne korpusy, kombinacja z ołowiem, oczkiem. Drewno lipe i balse próbowałem i wybór padł na ... ;)  Kształt jeszcze nie finalny, "malowanie" tak samo. Dążę do perfekcji ;) testy cały czas trwają, pomysłów wiele. Jeszcze żeby każdy wobek chodził tak jak autor miał to na myśli...

Teraz wystrugałem nowe kształty, o sylwetce bardziej agresywnej na ogonie 

P.S. Wędkamojehobby, faktycznie te oklejane papierem gniotowato wyglądają ;)

c9eq.jpg

srh4.jpg

Dzieki. Za jakis czas wrzuce filmik, lusterkuja. Kurde, faktycznie nie maja oczka ;-)

Ale Ty tak na poważnie z tym oczkiem czy ja ślepy jestem i jaja sobie ze mnie robisz hehe :P Wstaw filmik, sam robię takie dziobaki dlatego jestem ciekaw ich pracy, moje też lusterkują nawet od wolniejszego prowadzenia ;)

jaja sobie robie ;p maja oczka ale to juz dla siebie zostawiam. Widzialem Twoje wobaski, moje rowniez przy leniwym prowadzeniu pracuja. Na przyszly tydzien cos wrzuce bo teraz brak czasu. Pracuje jeszcze nad mniejsza wersja 5-6 cm ale musze znalezc ten punkt g -gramy ;)

co do oczka kilka opcji próbowałem i tylko przy jednym ustawieniu była praca która mi odpowiadała. Ja jeszcze mniejsze mam przed sobą, kwestia tylko wyważenia i będą eleganckie. No i kilka innych projektów leży ale jakoś nie mogę się za nie zabrać. Jeszcze sliderki czekają na wykończenie :)