Skocz do zawartości

Ząbkowanie Daiwy - fakty i mity.

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Jakas praktyczna porada dla poczatkujacych w serwisowaniu wlasnych maszyn ?

1. Porzadek i duzo miejsca.

2. Dobre swiatlo

3. Dobre narzedzia

4. Duzo czasu

5. Brak towarzystwa i rozpraszaczy

Porzadek i duzo miejsca - polecam na blacie rozkladac kolowrotek ukladajac demontowane elementy po kolei w kilku kolumnach.

1 kolumna - szpula, hamulec gniazdo szpuli . 2 rotor. 3 body...

Ukladam dokladnie w takiej kolejnosci w jakiej demontuje i srubki klade obok tych czesci do ktorych potem wroca.

Mam pewnosc ze dana srubka wroci na swoje miejsce.

Dobre swiatlo - to chyba oczywiste.

Narzedzia - dobre srubokrety plaski i krzyzowy  to podstawa. Klucz (zalecany) lub kombinerki z plaskimi szczekami do odkrecania nakretki rotora.

Pospiech i presja to najgorsi towarzysze zabaw z kolowrotkami.

Powodzenia!

I jeszcze duży magnes neodymowy w razie czego...

Tak ludzie piszą, że przesmarowanie "ząbkującego" kołowrotka skutkowało skrajna próchnica - brakiem ząbkowania. Mam nadzieję, że nikt nie wierzy w to, że smar spowodował "zaniknięcie" ząbkowania (tzn. mógłby je tylko wytłumić, gdyby było go duuuużo). Wniosek z tego taki, że to nie przekładnia prawie-hipoidalna ząbkuje, tylko coś innego, a co to nie wiem :)

A tak dalej "dedukując" to przy założeniu, że ząbkuje jednak przekładnia, to właśnie po rozłożeniu-złożeniu powinna ząbkować, a nie przed. Przed jest dotarta, a po... trochę zawsze się ją "krzywo" złoży, więc docierać się dopiero będzie.

Edytowane przez krzychun

Kiedyś to były czasy. Były Qick-i Finessa DAM. Chodziło to pięknie i nic nie ząbkowało. Ech, wspomnienia.

Ząbkowało, ząbkowało, tylko nikt nie zwracał na to uwagi... Może dlatego, że nie było jeszcze tego pięknego określenia, a ryb było trochę więcej...? :rolleyes:

No tak pisał... A parę lat temu na allegro jego spadkobiercy sprzedawali jego wedkarskie graty, prawie same Daiwki... :lol: :lol: :lol:

"Po drugie,trzy lata temu DAIWA weszła w produkcję wyjątkowo nieudanych modeli Tournament ZiA, które dla utrzymania prestiżu firmy były sprzedawane po bardzo wysokich cenach. Ponieważ beznadziejnie się sprzedawały, uruchomiono produkcję "sklonowanych" odmian, tańszych, których zadaniem było uratowanie resztek zainwestowanych środków. Dopiero zupełnie nowy model TD Z CU wprowadził autentycznie nowe rozwiązania, oraz poprawki do stosowanych poprzednio."

:o

Taaa. Emblem nie ząbkuje, za ta jego kabłąk do pasji doprowadza.

Żaden Siemaniak nie posiadl takich zdolności. A ten werbel przekładni, jak w podróży...... pociągiem przez zwrotnice.

Ale NIE ZĄBKUJE  ;)

Ale za to ładnie przekadnia ł wędkarzowi "gra" jak ryba nie bierze :) .

Ząbkowanie Daiwy ?Lepiej kręcić Shimano.Wierny Fan Stelli.

Ciekawe ilu łowiącym, tak statystycznie, przeszkadza to ząbkowanie. Moja Infinity Q3000 kręci już długo.

Mam ją, odkąd pierwsze pokazały się na rynku. Kupiłem, bo tańsza była od Certatki i kaski na błękitną zbrakło.

Ząbkowała od zawsze. Ząbkuje i teraz. Jakoś się nie "dotarła".  

A ja?

Bardzo ją lubię za niezawodność, kapitalne sprzęgiełko, za zero luzów, za to, że wytrzymuje i bałtyckie i odrzańskie łowy i nawet moje serwisowanie :D  bez jęknięcia i................  za przeproszeniem. w d... mam "ząbkowanie".

Pracę mechanizmu czuć dość wyraźnie ale jest to równomierne, bez stuków-puków i innych takich. Jedyny słaby punkt, to moc sprężynki kabłąka :)

PS.

No i lakier jakiś lepsiejszy niż w Branzino. No ale to metalic  :lol:

Edytowane przez popper