Skocz do zawartości

woblerki na okonia

russian80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mi rewelacyjnie na jeziorku sie spisywal http://www.piter-fishing.pl/136-gupik-l Siek pamietam podarowal mi go wujek Kolor Zielony W czarne Paseczki  z dodatkiem jasnej zieleni . Praca Dosc agresywna  bardzo fajnie w niego walily okonie  co prawda nie jakeis potezne ale takie 25 fajnie juz bylo ciagnanc ;]

okonie to gumeczki, paproszenie, mikro główki, boczny trok ... obrotówki i takie tam drobne wynalazki

przynajmniej ja tak głównie się do nich dobieram

kiedyś całkiem nieźle okonie tłukły mi w małego Salmo slajdera

no ale to nie jest wobler, z woblerem to miałem jeden ciekawy przypadek

jak łowiłem szczupak na 18cm rapale przywalił mi okoń taki tam ponad 1kg :D

(fart, przypadek)

wynika z tego, ze jak okoń bierze to nie ma większego problemu aby je łowić

cała sztuka w łowieniu okoni polega na tym aby je łowić cały czas (kiedy nie sa na braniu)

co by mi ktoś nie zarzucił, ze nic z woblerów nie poleciłem to polecam Salmo minnow 7cm

Edytowane przez @Wojti

Russian80 - Moje wobki z jajem ! Tyle co ja na nie okoni nałowiłem to chyba na żadną przynętę jeszcze :P Nawet jak nic nie brało to one mi dupe ratowały :D

Jeśli zabrzmiało to jak reklama to sorki  :rolleyes:

Edytowane przez Manniek66
  • Like 1

@ russian80: Bonito, Bonito i raz jeszcze Bonito - modele Sandacz, Okoń i Kleń (Okoń II i Kleń II już nie tak bardzo, w moim przypadku). Przerzuciłem wiele woblerów, ale te dały mi najwięcej okoni. Na płytkiej wodzie dobre są też Rapala Original Floater 5 cm. Z punktu widzenia efektywności, wobki najczęściej przegrywają z gumką lub wirówką, ale złowienie pasiaka na wobler daje mi najwięcej satysfakcji B) I faktycznie, są dni/ sytuacje, gdy tylko wobler kusi ryby do ataku. Warto więc mieć coś takiego w zanadrzu.

Na płytszej wodzie tak do dwóch metrów Dorado Clasic, gdy trochę głębiej zakładam Dorado Hektor zresztą mój ulubiony na którego mam swojego największego pasiaka.

Bywało że na Hektora przerzucałem z dwieście okoni gdy dobrze żerowały. Tak naprawdę kluczem do sukcesu jest umiejętne poprowadzenie woblera marka czy model to sprawa drugorzędna. Agresywnie to jest to co tygrysy lubią najbardziej.

Ja Ci polecę, jak kilku Kolegów, Sieki - Gupiki (także, oczywiście, -L), Krąpiki, Katy, a wczoraj zaliczyłem jednego na Stynkę, pewniaki zawiodły.  Glapce również warto dać szansę, pod kątem fajniejszego garba drzemie w niej potencjał. Malowania: przede wszystkim okoń, potem ukleja i płoć. Nic nowego. :]

Edytowane przez Dawido

Wobler u mnie jest ostatnią przynętą na okonia. Primo to gumki (wszystkie świstery, raczki, małe kopyta) dalej obrotówka, cykada, a gdzieś na szarym końcu wobler.

jeżeli już to zakładam Horneta 4 cm, dalej małe modele Kenarta, dobry jest też wspomniany Gloog Hektor. Miałem też kiedyś fajnego no name długości ok. 4 cm który miał agresywną pracę i dość ostro mieszał wodę.

A ja Ci polecę jednego wobka który robi rzeź:) i jest w dobrej cenie. Głównie zakładam go z myślą o kleniach ale po tym sezonie nie wiem czy bardziej nie lubią go okonie a i szczupaczki łowił. Najlepszy naturalny, przynajmniej na wrocławskich wodach: http://www.pilker.pl/index.php?k77,woblery-rapa-wobler-203-4cm-2-8g

Jak widzisz każdy ma jakieś swoje ulubione kilerki, musisz potestować i znaleźć odpowiedni na swoją wodę. Jak pisali wyżej koledzy zwróć uwagę także na Hektorki ;) Pozdro...