Skocz do zawartości

Obróbka zdjęć - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Chciałbym się zwrócić do Was z prośbą o podesłanie jakiegoś linka lub wytłumaczenie mi pewnej sprawy. Otóż jakiś czas temu udałem się do Skarżyc koło Zawiercia gdzie wykonałem poniższe fotki. Fotki są obrobione przeze mnie w Photoshop'ie. Zdjęć jest więcej ale zamieszczam kilka. Zdjęcia aparatem wykonuję w RAW - wiadomo dlaczego. Obrobiłem zdjęcia i chciałem je pokazać siostrze i znajomemu. Oboje napisali mi w mailu że zdjęcia są do bani ponieważ mają obraz w "kwadracikach" i czymś "pikselopodobnym". Nie mam pojęcia w takim razie gdzie popełniłem błąd i z czym ew przesadziłem. Czy to może być efekt zbyt mocnego "wyostrzania" ? Macie jakieś fajne artykuły w sieci lub "poradniki" odnośnie używania tych narzędzi do wywoływania RAW ? Jaka wg was może być przyczyna że na moim kompie zdjęcia są ok a ktoś inny nie zobaczy tego co chcę pokazać ?

sanktuariumwskarycach1.jpg

sanktuariumwskarycach5.jpg

wflorianwskarycach1.jpg

Tak Marcinie. Rzucam to na PS i otwiera mi się okno Camera Raw, Tam obrabiam foty.

Nizdęb, przyjacielu niektóre z moich "eksperymentów" polegały na otwarciu przesłony nawet na 30 sekund. Uważasz że utrzymał bym w łapie aparat w bezruchu taki czas ? Oczywiście że mam statyw, prosty i tani ale mam :)

Naprawię auto to jeszcze gdzieś pojadę i popracuję nad tym uwzględniając Wasze uwagi.

Generalnie jeśli chodzi o przeostrzenie to zarówno Ty jak i odbiorca maila powinien widzieć to samo, z tym że możliwe że Ty oglądasz podgląd ACR / Lightroom a odbiorca wynik eksportu, jeśli dodatkowo do eksportu zadana będzie zbyt niska jakość jpg to różnica i degradacja będzie się powiększać.

Osobna kwestia to kalibracja monitorów. Nie ma to nic wspólnego z pikselami czy artefaktami ale może źle się wyrazili odbiorcy.

Przyklad:

Jeśli Ty masz nieskalibrowany monitor / laptop, za jasno ustawiony (zdecydowana większość użytkowników ma), do tego jest to laptop z matrycą LED a większość z nich baaaardzo zaniebieszcza obraz,

a

odbiorca jakąś starszą, zażółkniętą i wypaloną matrycę,

to

Ty balansem bieli "ocieplasz" normalny a nie zimny obraz bo widzisz chłodne kolory i ściemniasz bo monitor masz jasny, co widzi odbiorca? Pomarańczowy i ciemny obraz, domyślasz się czemu...

Temat bardzo złożony ale dwie dość uniwersalne prawdy warto podkreślić.

1. Nigdy nie ruszamy regulatora kontrast, zostawiamy go w fabrycznym ustawieniu. Z kontrastem nie ma on nic wspólnego i obcina składowe RGB.

2. Jasność monitora przygotowanego do obróbki i późniejszych wydruków powinna być taka jak jasność białej kartki przyłożonej do porównania. Oczywiście sprawdzamy w tych samych warunkach.

Straśnie to pokomplikowane :) ale może opanuję.

Zrób eksperyment, pobaw się suwakami składowych RGB monitora (czyli kolorami) i go na czas testu zazieleń, potem podczas obróbki aby uzyskać w miarę poprawny kolor przesuń parametr tint w prawą, czyli w kierunku fioletu tak aby pozbyć się tego zazielenienia. Na końcu wróć z monitorem do ustawień pierwotnych i zobacz jak wygląda Twoje zdjęcie. Te dwa różne ustawienia monitora to taki przykład na to jak różnie ludzie mają poustawiane kolory a tym samym co faktycznie widzą. Kalibracja Twojego monitora nie jest receptą na prawidłowy odbiór Twoich zdjęć przez innych bo nigdy nie wiesz jak ktoś inny ma poustawiane kolory ale przynajmniej masz gwarancję że od Ciebie wychodzi OK, (do wydruku to podstawowy wymóg).

Z jasnością to tak że jak publikujesz dla Internetu to możesz mieć trochę za jasno ustawiony monitor bo i tak wszyscy tak mają (ok. 120 cd/m2), natomiast do wydruków lepiej nie przekraczać 80 - 100 cd/m2.

Jako ciekawostkę powiem że większość budżetowych monitorów DELL, HP, LG, na matrycy IPS (czyli najlepszej do obróbki zdjęć) zaczyna świecenie od 120 - 150 cd/m2 na poziomie jasności 0 i niżej zejść się nie da! Na pocieszenie dodam że po dwóch latach intensywnego używania monitor "ściemnieje" do ok. 100 cd/m2. :)

Edytowane przez Nizdęb

Wiesz co - aczkolwiek znam obsługę kompa w zakresie bardziej niż podstawowym to powiem ci że nie mam nawet pojęcia jak zmieniać kolory na monitorze. Nawet nie jestem pewien czy chcę to robić. Już wiem że właściwe ustawienie kolorów monitora to połowa sukcesu, czytałem dziś o tym gdzieś w sieci.

Ściągnąłem dziś z dobreprogramy.pl Lightroom bodajże 4. Niby fajne niby ok ale Camera Raw przy PS wydaje mi się fajniejsza. Popracuję na LR zobaczymy co to będzie. Chcę jeszcze poczytać "poradniki" odnośnie PS i ogólnie obróbki zdjęć. Dużo tam ustawień z których nie do końca wiem jak korzystać. Dziś np dla zabawy użyłem "redukcji szumów" i o dziwo zdjęcia się wyklarowały i wyglądają wiele lepiej.. Zmieniłem też jakość zapisu na 12 jak sugerował Marcin. Może będzie dobrze

Tak Marcinie. Rzucam to na PS i otwiera mi się okno Camera Raw, Tam obrabiam foty.

Nizdęb, przyjacielu niektóre z moich "eksperymentów" polegały na otwarciu przesłony nawet na 30 sekund. Uważasz że utrzymał bym w łapie aparat w bezruchu taki czas ? Oczywiście że mam statyw, prosty i tani ale mam :)

Naprawię auto to jeszcze gdzieś pojadę i popracuję nad tym uwzględniając Wasze uwagi.

No, to jak otworzysz sobie RAWa w Camera Rawie i wyregulujesz suwaczkami barwę, kontrast, ostrość i pozostałe rzeczy to klikasz "zapisz obraz" tam kliknij w okienku jakość, to znaczy wstaw z klawiaruty 12, czyli maksymalną jakość.

Przy maksymalnym powiększeniu będzie widać taką mini krateczkę, ale to przy maksymalnym powiększeniu - efekt kompresji pliku RAW do jpg lub innego formatu, ale to nieszkodliwe jeśli chodzi o jakoś albumową zdjęć, bądź nawet jak przeglądasz na ekranie 46''. Nie zauważysz tego. Aparat to nie mikroskop ;)

pozdro

Zdjęcia są źle naświetlone, widać po tym jak wylazł szum i przepał na drzwiach. Ustaw jak najniższe iso, nie wiem co to za aparat ale może będzie lepiej. Kadrując nie obcinaj wieży w połowie, pierwsze leci lekko w prawo, na ostatnim zdjęciu jest za dużo asfaltu, lepiej uciąć równo w krawężnikiem, czubek płotu na drugim też przeszkadza.

Jeśli nie masz szerokiego kąta to zdjęcia z tej strony będą zeszpecone tablicą informacyjną i tego nie przeskoczysz, chyba żeby bawić się w klejenie panoram. Niestety nie każde zdjęcie jest warte by je pokazywać ;).

...bez statywu??

Panowie. Statyw jest i był użyty. Nie pamiętam niestety ustawień aparatu a danych EXIF nie ma.

Zdjęcia nie były wcale kadrowane. To co wyszło to jest. Odnośnie czułości ISO no to już sam nie wiem. Posiadam Olympusa E420 i wyczytałem że im wyższa wartość ISO tym czulszy film. Ustawione miałem bodajże na 800.  Teraz na fotoszkole Sony Alfa, wyczytałem że im NIŻSZA wartość ISO to tym czulszy film. Więc jak to w końcu jest ? chyba że każdy producent robi jak chce ?

Obiektywu szerokokątnego nie posiadam.

..na kliszy czulszy film, na cyfrowym sensorze "większa światłoczułość" pozwalająca również na skrócenie czasu otwarcia migawki. Niestety czym gorsza matryca, tym wraz ze wzrostem ISO rosną szumy . Mając statyw do dyspozycji ustawiasz je na najniższe lub podnosisz do granicy przy której Twoja matryca nie szumi,  dobierasz ekspozycję..o poruszenie przy zbyt krótkim nie musisz sie raczej martwić...

Generalnie sprawdza się, że przy normalnie zwinnej, nie" delirkującej" ręce do utrzymania kadru wystarczy czas 1/ogniskowa....