Skocz do zawartości

Przyłowy 2013

Forecast

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis świadomie i celowo wybrałem sie poszukać lechonów na przelewach, bo tam je głownie ostatnio  widuje w poszukiwaniu jazi.

Przez weekend kilka udało sie przechytrzyć ale takie tylko w okolicach 50cm

Na nowo odkrytym przelewie namierzyłem stadko (ok 16szt) sporych latawców ok 60-70cm, już w pierwszym rzucie prowadząc wobka z prądem  pierwszy lechon pogonił dobre 3m za przyneta i uderzył pod samymi nogami.

taki sobie około 60+-   złociutki....

miałem jeszcze jedno branie i sporo wiekszą rybe ale wlazła w jakiś zaczep i sie wypieła.. 

post-49445-0-87912300-1377547624_thumb.jpg

Jeżeli "świadomie i celowo", to szacuneczek wielki.

Jakoś tylko latawce ostanio współpracują, dziś przez jakiś czas je obserwowałem i  i ewidentnie żerują na jakiejś drobnicy..

Szkoda ze najwiekszy z nich nie dziabnął, bo grubo ponad 70 miał, na pewno  silny wiatr był pomocny bo mogłem podejś blisko rybek które stały na 40 centymetrowej wodzie, choć nie było łatwo rzucać wobkiem o wadze 1g ( dorado magic) bo tylko do niego wychodzą..

To juz ie sa przylowy tylko ryby lowione z premedytacja :) jak tendencja lowienia leszczy sie utrzyma to warto pomyslec nad watkiem leszcze 201x? pzdr :)

pomyśle nad tym ;)  nie wiadomo jak długo utrzyna sie takie skupisko ryb na tak małym odcinku, ryby doskonale widac wiec łatwiej im woba pod nosem poprowadzić..

Jako ciekawostke podam ze za przyneta prowadzona szybko z prądem lechony wychodzą od razu i gonią za nią kilka metrów, a pod prąd reagują tylko na wolno prowadzonego woblera, miałem tez dziś 2 brania na obrotowke 0 (effezett)

Edytowane przez Miro 85

Podczas pstragowania w rzece w Hiszpanii przylowilem taka rybke.

Tak okolo 15 cm dlugosci. Pyszczek skierowany skosnie w dol. Nierozwijalny w trabke.

To swinka ? certa ? Kolor mocno wyblakly i jakby bez polysku.

Ryba "przyladowala" w wobler prowadzony srednim tempem z pradem ponizej niewielkiej kamiennej kaskady...

Bede wdzieczny za oswiecenie mnie w czym mam nowa zyciowke ;)

P1020762.JPG