Skocz do zawartości

Przyłowy 2013

Forecast

Rekomendowane odpowiedzi

Nie widzę w kopycie nic nieetycznego.... sorry ale wydaje mi się ze zbyt ogolnikowo to opisujesz...

No i kogut  podwójnie podbijany teraz to też nic nieetycznego... :angry:

Kiedyś za blachę w okresie do 1maja to można było etycznie wpier..l dostać. Nikt nie wnikał, że se okonki i jazie ktoś tak łowi tylko z kopa...

• Like 3

Tak naprawde nie wiemy nic o okolicznosciach w jakich to kopytko było uzyte, a już są jakieś oskarzenia, wiadomo stukanie kogutem przy gniazdach sandaczy kop w du*e się nalezy, ale ja np na kopyto lowie pstragi i klenie w kwietniu, czy jestem na bakier z etyka? może przecież uderzyć szczupak lub bolen, wazniejsze chyba jest co się z ta nieregulaminowa ryba po zlowieniu zrobi... czy źle rozumuje?

Panie Tomaszu dziwny upór w takim przekomarzaniu widzę, jak można łowić kopytkim :lol:

w kwietniu ( praktycznie w marcu).Może w wodzie typowo postrągowejale tam bardzo rzadko są leszcze

Może jazio-klenie :lol:  :lol:  :lol:  :lol: pogrążasz się strasznie 

Sumek ? sandacz ? szczupak?można wypuścić?

Idąc dalej tym tokiem myślenia,to jeśli na małe wobki 3-4cm w tym smużaki  przez ostatnie lata złowiłem więcej małych bolków niż kleniojazi w ogóle ,to nie mogę również teraz łowić na te małe woblerki bo boleń ma okres ochronny a i jeszcze szczupak często meldował się na takim wobku-to już całkiem pozamiatane............Wiedziałem żeby sezon rozpocząć dopiero 1 maja :blink:No i jeszcze prośba do Administracji- w związku z tym że łowienie w Polsce na przynęty sztuczne w okresie od stycznia do końca kwietnia jest nie etyczne,a porta j.pl stara się propagować etyczne zachowania nad wodą ,proponuję usunąć zdjęcia ryb we wszystkich wątkach złowionych w tym okresie na przynęty sztuczne,śmiem domyślać się iż wszystkie te ryby zostały złowione przypadkiem przy umyślnym łowieniu szczupaków w okresie ochronnym :huh:

Edytowane przez tofik
  • Like 1

Są kopytka i kopyta :D na 8 chyba wszystko dać się złowić powinno

Nie mówimy owoblerkach 3-4cm tylko okopycie 8cm i ŚWIADOMYM łowiniu ryb wczesnoiwiosennych.

na Tym forum obowiązuje CHYBA etyka wędkarska( i nie tylko wędkarska)świadomość złowienia ryby w OKRESIE OCHRONNYM

ojoj żle sie dzieje

pozdrawiam 

Rowniez uwazam ze swiadome lowienie kleni na 8cm kopyto , budzi troche niesmak.Klenie wczesna wiosna, jesienia i zima zajmuja podobne stanowiska jak szczupak.Biorac pod uwage ogromny wybor przynet, mozna wybrac cos mniej rzucajacego sie w zeby, chociaz i tak nie zawsze unikniemy takich spotkan

post-50872-0-28281800-1366402946_thumb.jpg

Koledzy ,etyka swoją drogą,ale napisałem w swoim poście wyżej że na mojej wodzie na niby "etyczne" przynęty w tym okresie regularnie biorą bolenie,które również mają teraz okres ochronny............i nie wiem kto jest w tym wypadku nie etyczny ,ja czy te bolenie? :rolleyes:

• Like 1

W Twoim wypadku nie chodzi o etyke, tylko o Twojego farta badz ich pecha.Jesli ktos lowi wiecej kleni na boleniowy expres i boleniowe przynety, to tez nie tlumaczy go by tak lowil w kwietniu klenie.Zreszta panowie jesli ktos lowi zgodnie z wlasnym sumieniem i zwroci wodzie rybe w dobrej kondycji, to tak naprawde temat nie warty dyskusji.Pzdr C&R

A jak będzie w zpisach (które tak bardzo negujemy)PZW że wolno łowic cokolwiek gdziekolwiek  na cokolwiek?

Trzeba mieć troszkę wyobrażni i samokrytyki.

Pan Tomasz dziesiątki jazio kleni złowił na kopyta 8 cm co pokazał na forum :lol:  :lol:  :lol: a  a na 6cm to  po prostu Szwecja

Panowie  dyskutujemy o rybkach położonych na uschniętej trawce czy gołej ziemi a piejemy nad leszczmi zło :wacko:wionymi w KWIETNIU NA KOPYTO!! :blink:

Ktos wspomniwł sandacza w maju

Chyba ja jakis dziwny jestem ale w życiu  bym się tym nie chwalił a jeszcze na TYM fo :wacko: um

Zasadniczo to wszystkiemu winna jest pogoda,najpierw zima która trwała pół roku,to teraz rzeki wezbrały,stąd te jałowe tematy i problemy.Natomiast uważam że etyczność wędkarza nie zależy głównie od przynęt a od tego jak postępuje z ewentualnie złowioną rybą.Ale forum się zmienia na przestrzeni lat,kiedyś jak ktoś w przyłowach zamieścił zdjęcie leszcza ,to był wirtualnie kamieniowany za to że łowi na zimowiskach,że za kapotę,za dupę itp............teraz leszcze są numerem jeden w zimowym przestoju,biorą "do buzi" i nikomu to nie przeszkadza.......hehehehe-idziemy do przodu.

Zamiast patrzeć ludziom w pudełka z centrymetrm w ręku co w przypadku dorosłego faceta już brzmi niesmacznie zacznijmy obserwować przyrodę i preferencje ryb. Regularnie wczesną wiosną łowi się dorodne pstrągi, na 7-9cm gumy, woblery, trocie na 8-10cm przynęty w miescach i okresach w których wydawałoby się łatwiej o szczupaka niż salmonida, w rzekach w kórych troć jest tylko częścią ekosystemu ale nikogo to nie dziwi. Dziwi natomiast fotka kilku cm przynęty w kwietniu, nie bardzo rozumiem. Ja sam od końca kwietnia łowie dorosłe klenie na 5-7cm woblery ponieważ taki jest potencjał pokarmowy łowiska, rzeki i jeziora są żyzne co determinuje określony jadłospis. Łowie również okonie na 7cm gumy i nie widze w tym nic dziwnego. Nie powinniśmy mierzyć wszystkiego jedną miarą. Na całym świecie łowi się na normalnej wielkości przynęty u nas natomiast wszystko wydaje się być nieetyczne i dziwne.

Pozdrawiam

• Like 2

Nie ponosi mnie kolego  B)

A łowienie na marchewkowe kopyto Panie tofik gdzie są leszcze i Coś większego w KWIETNIU(czytaj marcu) zupełnie nie jest jałowym tematem

Używamy odpowiednich przyęt świadomie B) na ryby które mozna złowić bez nipokojenia ryby które są pod ochrona lub TYLKO GRUPUJĄ SIE DO TARŁA

czy łowimy tak aby cos się uwiesiło :o

Jacku Popławski- proszę mi tu nie tytułować na "Pan" bo się ch...wo czuję najzwyczajniej,a wracając do tematu ,to proszę mnie przypadkiem nie wplątywać w armię zwolenników jakiś przynęt czy broń boże świadomego "nieświadomego" łowienia ryb w okresie ochronnym. Napisałem tu tylko że miewam pewne wątpliwości odnośnie "systematyzowania" przynęt jako etyczne bądź nie etyczne ,bo przynętom nic do tego -o etyczności stanowi wędkarz.Osobiście mam straszne ciśnienie na ludzi którzy np.pod pretekstem łowienia kleni na wątróbkę.........używają w czerwcu wędek o mocy "dorszowej" i równie mocnych(dużych) kołowrotków bo wiem że chodzi o sumy ............w pysk dałem za to,w pysk za taką postawę dostałem .........ale kłócić się o gumy 8cm.............

Edytowane przez tofik

Proponuję co niektórym chodźmy nad wodę wo-gulę bez wędek wtedy to będzie dopiero etycznie i żaden nie pożądany przyłów sie nie trawi.A tak poważnie to myślę że popadamy trochę w skrawność żeby już selekcjonować przynęty na etyczne i nie etyczne jeszcze nikt chyba nie wymyślił przynęty tak selektywnych co by tylko jeden gatunek ryb łapały bez możliwości przypadkowego brania innego gatunku.

Łówmy drapieżniki od maja do grudnia. Kontrowersyjna propozycja. Przez 8 miesięcy każdy może sobie powędkować ile wlezie. 5 miesięcy postu - konserwacja sprzętu, żon, dzieci itd. itp. Koniec z tłumaczeniami, że ta kotwica 3/0 w zimę to na okonie. Albo guma 10 cm w marcu/kwietniu to na dużego okonia/jazia.  

Edytowane przez godski