lopez77m Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Witam . Mam zagwozdkę , mam uzbrojonego MHX P904-2 przez pracownie..... w przelotki (4 x Y + 4 x L + SiC) A tu cytat z pracowni Fishing Center: P844-2-MHX to specyficzny blank dość trudny do prawidłowego zbrojenia. Trzeba wiedzieć, że przy tak szczytowych blankach w czasie rzutu może powstawać problem przechodzenia linki poza oś blanku. Tak jest w tym przypadku. Pamiętam, jak ustalaliśmy typ i rozmieszczenie przelotek. Koncepcja Y nie sprawdziła się, ponieważ trzeba było zastosować 9 przelotek plus szczytowa. Zdecydowalem się na przelotki V aby podnieść linkę nieco wyżej od osi blanku. Idealne zbrojenie dla tego blanku to FST6, L06, LV06, 07,08, 10, 12, 20, 30…. PS. nie wiem co mam o tym myslec Mam się tym martwic czy luz Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyzdra Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Kij masz zbrojony przez fachowców a przy rzucie każdy blank się skręca i linka wychodzi poza oś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgodnie ze Spacingiem Mud Hole dla tej wędki powinna ona być uzbrojona w 9 przelotek (8+szczytowa) dotyczy to ramki V jak i Y.Więc blank Kolegi powinien być dobrze uzbrojony. Wydaje mi się że producent/projektant blanku/wędki wie lepiej jak ją poprawnie uzbroić niż monter wędek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Wędkowałem MHX P844-2 uzbrojonym w Y a na szczycie w L i nie było z nim żadnych problemów ale uzbrojony był w 9 przelotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Wydaje mi się że producent/projektant blanku/wędki wie lepiej jak ją poprawnie uzbroić niż monter wędek.Oj, to niebezpieczne stwierdzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Ja uzbroiłem mojego w KR i śmiga że aż miło .Nic nigdzie nie przechodzi ,przelotki prowadzące nie mają niekorzystnych kątów i ładnie prowadzą sznur .Przy zbrojeniu YVL były problemy bo kij ma bardzo spolegliwą szczytówkę , prawie jak wklejka i tworzyły się szkodliwe kąty .Kija przezbroiłem , rzuty są dalsze ,celniejsze ,kij jest szybszy ,bardziej cięty i mina od razu mi się poprawiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Oj, to niebezpieczne stwierdzenie Powiedziałbym, że wręcz rewolucyjne. Voldemort, uważasz, że istnieje wyłącznie jeden poprawny sposób zbrojenia blanku? To co, blanki Batsona zbroimy na LV-ka Forecasta, a koncepcje Y i KR możemy wyrzucić do kosza? Osobiście rzadko kieruję się zbrojeniem fabrycznym, a jak ewentualnie sprawdzę, jak się ma do mojego, to okazuje się, że daję jedną przelotkę więcej, a i tak zbroję lżej. Kije zyskują wtedy na szybkości i operatywności, a bardziej równomiernie pracują pod obciążeniem P844 zbroiłem w 8+szczyt i w żaden sposób nie chciało wyjść mniej. P904 zbroiłbym mega lekko, ale z pewnością w 9+szczyt. I nie dusiłbym go FST6 oraz L6. L4,5 to pewnie byłoby optimum, a L5,5 to max. De gustibus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Ja napisałem tylko: Zgodnie ze Spacingiem Mud Hole dla tej wędki powinna ona być uzbrojona w 9 przelotek (8+szczytowa) dotyczy to ramki V jak i Y.Więc blank Kolegi powinien być dobrze uzbrojony. Wydaje mi się że producent/projektant blanku/wędki wie lepiej jak ją poprawnie uzbroić niż monter wędek. nie podważam innych sposobów zbrojenia, nie chciałem nikogo urazić słowami "Wydaje mi się że producent/projektant blanku/wędki wie lepiej jak ją poprawnie uzbroić niż monter wędek". Sam uzbroję następną P904-2MHX w systemie KR-H zgodnie ze Spacingiem Kolegi mrWhite7, a jest on znacząco różny od Spacingu producenta blanku. Są na pewno i inne sposoby zbrojenia zarówno lepsze i gorsze, ale twierdzenie że prawidłowe zbrojenie to "Koncepcja Y nie sprawdziła się, ponieważ trzeba było zastosować 9 przelotek plus szczytowa. Zdecydowałem się na przelotki V aby podnieść linkę nieco wyżej od osi blanku. Idealne zbrojenie dla tego blanku to FST6, L06, LV06, 07,08, 10, 12, 20, 30…." jest według mnie dużo większym przegięciem.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Ja się nie odnoszę do konkretnego rozwiązania, tylko do „wynalazków” producentów blanków w ogólności. Zbrojenia fabryczne lub koncepcje fabryczne to częstokroć porażka. Renomowanym też się zdarza. Zauważalna tendencją jest np. jak najmniej relatywnie dużych przelotek. Do tego dorabia się teorie o konieczności stosowania ringów o odpowiedniej wielkości w celu satysfakcjonującego odprowadzania ciepła, co ma szczególne znaczenie przy połowie jazi i kleni na mikroprzynęty, etc. Dla mnie podejście z głową do zbrojenia oznacza osiągnięcie kompromisu między lekkością zbrojenia, liczbą przelotek w celu wyciągnięcia jak najwięcej z blanku, a warunkami, w jakich będziemy łowić (miejsca, metody, pory roku, ryby, przynęty). Mam wrażenie, że producenci się tak nie pitolą – ale może to subiektywne… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Dla mnie podejście z głową do zbrojenia oznacza osiągnięcie kompromisu między lekkością zbrojenia, liczbą przelotek w celu wyciągnięcia jak najwięcej z blanku, a warunkami, w jakich będziemy łowić (miejsca, metody, pory roku, ryby, przynęty). Mam wrażenie, że producenci się tak nie pitolą – ale może to subiektywne…Krzysiek dla mnie to nie dziwne jak blank uzbrojony mniej komfortowo tzn ma mniejszy zakres obsługiwania przynęt, to jest wymóg zbrojenia drugieko kija a to dla producenta wzrost popytu i kasa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 No, a jak sie oszczędzi po 1-2 przelotki na kilkunastu - kilkudziesieciu, albo kilkuset tysiącach wędzisk, to też zostaje w kieszeni parę $ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Dzięki! Nadal jednak nie wiem czy jest poprawnie uzbrojony.... ale przestaję wnikać i po prostu będę się cieszył z tego co mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Witam .Właśnie dzisiaj zabieram się za zbrojenie P 904 MHX i zastanawiam się czy idę dobrą drogą jeżeli chodzi o przelotki . Zależy mi aby wędka była maksymalnie lekka i jak to szpada na sandacza miała maksymalne cięcie . Chcę użyć PAC BAY MINIMA TICH 9 + szczyt CSV4CG 25 - 12 - 7 - 6 - 6 - 6 - 6- 6 - 6 szczyt CP4CT06 odległości 25 - 21 -17-15 -13 -12 -11,5 -11 - 11cm przynajmniej na początek . Proszę o radę czy będzie ok . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Kolega MrWhite zbroił go ostatnio w fuji KR-H i wyszła szpada fajna Podpytaj go co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 KR nie pasują mi wizualnie interesuje mnie uzbrojenie w minimy . Dodam iż kołowrotek to Spro RedArc 10300 + plecionka 0,12 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 KR wydaje się optymalnym zbrojeniem do tego typu blanku,ale jeśli jesteś zdecydowany na PB minima to zaproponuję Ci abyś zaczął od 25 i obojętnie czy zdecydujesz się na stożek w ramkach match czy V, a kończyłbym maks na 5L a wręcz na 4L .Podejrzewam ,że kijek pod gumy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Tak pod gumy z opadu ewentualnie lekkie koguty . Martwi mnie czy stożek 25-12-7-6 nie będzie za ostry i czy 6 nie będzie za duża ( jeżeli chodzi o wymiar wew. 5,3 mm ) 5 ma już 4 mm a to wydaje się mało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 @krzysiek"P844 zbroiłem w 8+szczyt i w żaden sposób nie chciało wyjść mniej" Rozumiem , że blank zbroiłeś w ten sposób na "kręgosłupie" ? Mam ten sam blank tez mi wyszło idealnie 8+ top Pzdr Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Tak pod gumy z opadu ewentualnie lekkie koguty . Martwi mnie czy stożek 25-12-7-6 nie będzie za ostry i czy 6 nie będzie za duża ( jeżeli chodzi o wymiar wew. 5,3 mm ) 5 ma już 4 mm a to wydaje się mało .A jak myslisz ile wew ma 4,5KT Fuji? Zapewniam ,że będzie latać.No ale sam musisz się przekonać.W PB minima4 w rozmiarze 5L kończę kije klenio-jaziowe a tam w użyciu jednak inny i dużo mniej lotny kaliber przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Jeszcze nic nie zrobiłem zaczynam od rękojeści . Wytłumacz mi to " wyszło idealnie 8+ top" - jaki stożek , jakie przelotki , Guide Spacing Mud Hole , jaka odległość do kołowrotka .Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Pokusiłbym się o taki spasing Match 25-12-6-4V-4x4L +top4 .Dolnik dość sztywny więc startowa może wyjść nawet w okolicy 70cm od stopki młynka.Awaryjnie zamówiłbym jedną 4L więcej w razie W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Dwie uwagi. Po pierwsze, czy ktoś sprawdzał, jaką wysokość ma minima LV25? Proponuję sprawdzić, żeby potem nie było zdziwka, jak założy kołowrotek 3000-4000. Po drugie długość „robocza” zbrojenia – od przelotki wejściowej do szczytowej to jakieś 110-115 cm zapewne. Mniej więcej połowa z tego stanowi stożek (+/- na 4 przelotkach, uwzględniając chokera), połowa tunel. Przy tak szczytowym blanku, żeby linka nie przechodziła na drugą stronę przy rzucie, odległości między (bardzo niskimi przecież) „el-kami” nie powinna przekroczyć 10-13cm. Wiele zależy od tego, jak długi jest stożek w stosunku do tunelu. Jeżeli długi, to wystarczą 3 + szczyt. Jeżeli relatywnie krótki – to 4. Jeżeli ringi przelotek stożka mają być faktycznie współśrodkowe, to odległość przelotki przed chokerem od chokera jest w pewien sposób zdeterminowana przez jej wysokość i wynosi np. 13-15cm. Odległość pierwszej przelotki tunelu od chokera będzie zapewne ciut mniejsza. To determinuje liczbę przelotek w tunelu, itd., itd. Jeżeli ktoś buduje spacing i zrobi sobie stożek, który ma np. 70cm, a odległość przelotki wejściowej od następującej po niej przekracza 30cm, ewentualnie odstawi przelotkę wejściową od szpuli o 70cm, ewentualnie nie przeszkadzają mu znaczne odległości pomiędzy przelotkami tunelu w tak szczytowym blanku, to dla P844 z nawet dla P904 może sobie zastosować wariant 7+szczyt. Jak to mówią: kto bogatemu zabroni BTW, ja ostatnio zbroiłem 844 w Y25, Y16, Y10, LV7, L6, L5,5, L5,5, L5,5, FST5,5. Kilka dni wcześniej zbroiłem i na KR-ach, od KL-H25, aż do 4,5. KL-H25 wypadła bliżej krawędzi szpuli niż Y25, zbrojenie wyszło dłuższe, z jedną dodatkową przelotką tunelu. Obie straszne kosy, trudno mi powiedzieć, która szybsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Pokusiłbym się o taki spasing Match 25-12-6-4V-4x4L +top4 .Dolnik dość sztywny więc startowa może wyjść nawet w okolicy 70cm od stopki młynka.Awaryjnie zamówiłbym jedną 4L więcej w razie W. Jeżeli match jest tak wysoki, jak mi się zdawało (wyższy niż Y), daleko odstawiony da "dziwne" kąty na lince. Przy Shimano jeszcze ujdzie, gorzej z Daiwą. Dla mnie najwłaściwsze uzbrojenie tego blanku to poczciwe "igreki". Choć i w KR wyszedł kusząco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Dlatego pytający musi sam pkombinować, receptur kilka .Chyba ,że chce ominąć najciekawszy etap budowy wędki i pragnie otrzymać gotowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Jeżeli match jest tak wysoki, jak mi się zdawało (wyższy niż Y), daleko odstawiony da "dziwne" kąty na lince. Przy Shimano jeszcze ujdzie, gorzej z Daiwą. Dla mnie najwłaściwsze uzbrojenie tego blanku to poczciwe "igreki". Choć i w KR wyszedł kusząco.Bo KR jakby akurat do niego stworzony Akurat tej mocy blanku na PB match nie zbroiłem, ale jesli uparł się na PB to może wyjść ciekawiej niż na V-kach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi