Skocz do zawartości

Spro Red Arc

Artech

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem kupna kołowrotka, na razie moim faworytem jest kręciołek wymieniony w tytule w wielkości 10300 ale ostatnio na allegro znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item217600463_kolowrotek_fujitsu_quart z_2000_made_in_japan.html

Miał ktoś może do czynienia z tym kołowrotkiem.

A może macie jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym?

Byle nie Shimano to już przerabiałem i więcej nie chcę.

Chciałbym również prosić użytkowników tytułowego kołowrotka o opinie o nim.

bywa tak z kreckami,że jest napisane Japan na stopce a na pudełku design i Japan czyli zaprojektowane w japoni a wykonane zaz wyczaj wiadomo gdzie :mellow: często producęci wykorzystuja ten magiczny napis JAPAN choc ci bardziej uczciwi napisza w prost Design in japan za to manufactured i korea czy malezjia czy china.

osobiscie nie znam bych krecków bo juz,korba sie odemnie oddala w szybkim tempie :mellow: ale jesli jest to korpus i podzespoły takie jak arc spro to napewno jest mocny kreciek tak jak Ryobi czy inne .chyba cos jest w tych kolowrotkach ze wiele firm decyduje sie na reprezentowanie swoim logiem tego kolowrotka TEGO mam na myśli korpus ten sam a rózne loga :D widocznie kazdy chce zarobic na tym dobrym i stosunkowo tanim projekcie :D

@Artech

Nie znam tego kołowrotka, natomiast znam dobrze Zaubera Ryobi, który występuje w różnych klonach, jak choćby Spro ..Arc, Team Drogon, Tubertini, a nawet ostatnio widziałem w tym wcieleniu Penn'a. Użytkuję ten kołowrotek bardzo intensywnie już pełne dwa sezony - tylko i wyłącznie na Wiśle i bynajmniej nie do łowienia na paprochy. Mam również Twin Powera FA i powiem uczciwie - nie widzę istotnych różnic pomiędzy tymi kołowrotkami poza ceną - Ryobi kosztuje trzykrotnie mniej niż Shimano. W przypadku tych kołowrotków nie sugeruj się tym, że Ryobi produkuje je w Chinach - to nie jest istotne, jeśli sprzęt jest mocny i trwały. Wniosek z tego płynie taki, że nie warto przepłacać - jeżeli nie przeszkadza Ci czerwony kolor - kupuj Red Arca, jeżeli wolisz barwę mniej rzucającą się w oczy - bierz Zaubera - oba te kołowrotki i tak powstały w jednej fabryce i różnią się tylko logo. :D

• Like 1

• 2 lata później...

Mnie też te Fujitsu rzuciło się w oczy. Zwłaszcza to maid in Japan brzmi obiecująco.

Raczej FUJITSU JAPAN, jeśli dobrze widać na stopce młynka.

Hej, a ja mam na Shimano TP2500Fb tylko JAPAN :lol: !Proponowałbym nie popadać w paranoję.Forumowy kolega @PAMPUCH ma Quartza Fujitsu.Wg. mnie świetnie wykonany i spasowany oraz świetnie nawija.Spro jest niezłe ale wg. mnie Fujitsu jest lepiej wykonany i sprawia lepsze wrażenie.Mam tylko uwagę, ja bym wziął model niebieski z pojedyńczą korbką i mniejszym przełożeniem.

Pozdrawiam!

Przepraszam, który wątek? Bo jeżeli ten, w którym piszemy, to przypominam, że dotyczy on pytania Artecha o Fujitsu Quarto i „zamienniki”… ;)

A co do Twojego pytania: według opinii wielu kolegów Spro RedArc, BlueArc, Zauber i jeszcze kilka maszyn to „klony”. Jeżeli szpula od BlueArca pasuje do Zaubera (wiem bo sam używam), to prawdopodobnie pasuje też do RedArca. Jeżeli oczekujesz potwierdzenia na 100% to… cierpliwości. Może ktoś odpowie. Daj mu szansę

Witam kolegów.

Szpule w modelach Spro Blue Arc są wymienne ze wszystkimi Zauberami, Black Arcami, Red Arcami, Penami, które zostały sklonowane z Zaubera. Stosować można wymienne jedynie szpule o tych samych wielkościach. Czyli Spro 940 pasować będzie do Zaubera 4000 itd. Inaczej jest w Team Dragonie - to klon modelu EXCIA i do niego pasować będą szpulki z Exci właśnie oraz z Byron Alice zgodnie z wielkością oczywiście.

Pozdrawiam forumowiczów.

Przepraszam ale należy się małe sprostowanie.Penn NIGDY nie sklonował żadnego Ryobi Zaubera.Z tego co wiem Penn Affinity bo o nim tu mowa istniał sporo wcześniej przed powstaniem Zaubera.Później Ryobi na podstawiae licencji kupionej od Penna wyprodukowało wcześniej wymienionego Zaubera i pochodne.Pisze to bo już chyba ludziom trochę się pomieszało z tymi klonami.Tak więc AF jest kołowrotkiem wzorcowym, inną drogą gdzieś ostatnio wyczytałem że to świetny sprzęt.

Pozdrawiam! :D

Może trochę nie na temat-wszystkie klony zaubera łącznie z nim mają jedną paskudną wadę,kiedy szpulka jest w dolnym położeniu i następuje zamykanie kabłąka zdarza się nakręcić linkę na nakrętkę sprzęgła. Producent[konstruktor]źle wyprofilował rurkę kabłąka,w niskim położeniu szpuli po zamknięciu kabłąka linka bywa wyżej krawędzi szpuli i to jest przyczyną. Można to wyeliminować przeginając ową rurkę ku dołowi[trzeba to robić ostrożnie aby nie uszkodzić kabłąka]. Kołowrotki te mają jeszcze parę wad,np.pojawiający się po pewnym czasie spory luz góra dół szpulki.To wina złego mocowania wałka krzyżowego nawoju,pomimo,że jest on łożyskowany to jednak łożyska w gniazdach mogą się przesuwać-wystarczy poprzez zastosowanie podkładek ustalić ten wałek i mamy już sztywne,poprawnie spasowane narzędzie do magazynowania linki.

Jako że to mój pierwszy pościk w tej skarbnicy wiedzy :D po pierwsze pozwolę się z Wami przywitać B)

Po drugie korzystając z okazji, że temat dotyczy m.in. kręciołka który zamierzam kupić - SPRO RED ARC 10400, zapytam Was o następującą kwestię:

Czy szpula na kołowrotku i ta zapasowa w przypadku 10400, są identyczne (głębokie) i takiej samej wielkości?? czy też tak jak gdzieś czytałem na temat 10401 jedna z nich jest głęboka a druga płytka??

Pozdrawiam

W 10400 obie szpule sa identyczne a w 104001 chyba jest tak ze sa dwie rozne ale nie jestem pewien

nie mylisz się dokładnie tak jest 10401 ma jedną normalną szpulke a druga typu Match ) w nowych modelach rotor aluminiowy zastapiono grafitowym )w 10400 rotor z tego co wiem pozostał z aluminium .

• 3 lata później...