Artech Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Noszę się z zamiarem kupna kołowrotka, na razie moim faworytem jest kręciołek wymieniony w tytule w wielkości 10300 ale ostatnio na allegro znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item217600463_kolowrotek_fujitsu_quart z_2000_made_in_japan.htmlMiał ktoś może do czynienia z tym kołowrotkiem. A może macie jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym? Byle nie Shimano to już przerabiałem i więcej nie chcę.Chciałbym również prosić użytkowników tytułowego kołowrotka o opinie o nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cole Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 łowie na Red Arca niecałe 2 lata i jestem bardzo zadowolony z tego kołowrotka...za te pieniądze to moim zdaniem bardzo dobry wybór i chyba ciężko o coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Mnie też te Fujitsu rzuciło się w oczy. Zwłaszcza to maid in Japan brzmi obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Mnie też te Fujitsu rzuciło się w oczy. Zwłaszcza to maid in Japan brzmi obiecująco.Raczej FUJITSU JAPAN, jeśli dobrze widać na stopce młynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Ja mam Blue Arca 9200 on się rożni(chyba) od Red Arca tym ze ma więcej o jedno łożysko i troszke większą obudowę. Kołowrotki Spro .... Arc maja mocna konstrukcje. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 bywa tak z kreckami,że jest napisane Japan na stopce a na pudełku design i Japan czyli zaprojektowane w japoni a wykonane zaz wyczaj wiadomo gdzie często producęci wykorzystuja ten magiczny napis JAPAN choc ci bardziej uczciwi napisza w prost Design in japan za to manufactured i korea czy malezjia czy china.osobiscie nie znam bych krecków bo juz,korba sie odemnie oddala w szybkim tempie ale jesli jest to korpus i podzespoły takie jak arc spro to napewno jest mocny kreciek tak jak Ryobi czy inne .chyba cos jest w tych kolowrotkach ze wiele firm decyduje sie na reprezentowanie swoim logiem tego kolowrotka TEGO mam na myśli korpus ten sam a rózne loga widocznie kazdy chce zarobic na tym dobrym i stosunkowo tanim projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sochun Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 W zasadzie to red ma jedno więcej niż blue i taką bajerancki uchwyt od korbki. Tak ogólnie to oba wyglądają jak ryobi zuber, który jest robiony gdzieś tam, ale na stopce ma chyba też napis Japan. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Dzięki panowie, chyba jednak pozostanę przy wersji pierwotnej, czyli tytułowym kołowrotku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 @ArtechNie znam tego kołowrotka, natomiast znam dobrze Zaubera Ryobi, który występuje w różnych klonach, jak choćby Spro ..Arc, Team Drogon, Tubertini, a nawet ostatnio widziałem w tym wcieleniu Penn'a. Użytkuję ten kołowrotek bardzo intensywnie już pełne dwa sezony - tylko i wyłącznie na Wiśle i bynajmniej nie do łowienia na paprochy. Mam również Twin Powera FA i powiem uczciwie - nie widzę istotnych różnic pomiędzy tymi kołowrotkami poza ceną - Ryobi kosztuje trzykrotnie mniej niż Shimano. W przypadku tych kołowrotków nie sugeruj się tym, że Ryobi produkuje je w Chinach - to nie jest istotne, jeśli sprzęt jest mocny i trwały. Wniosek z tego płynie taki, że nie warto przepłacać - jeżeli nie przeszkadza Ci czerwony kolor - kupuj Red Arca, jeżeli wolisz barwę mniej rzucającą się w oczy - bierz Zaubera - oba te kołowrotki i tak powstały w jednej fabryce i różnią się tylko logo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Odgrzebałem stary temat aby nowego nie zakładaćMam pytanie czy do Red Arca pasuje szpula zapasowa od np. Blue Arc, TD, czy może Zaubera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
casso Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Mam pytanie czy do Red Arca pasuje szpula zapasowa od np. Blue Arc, TD, czy może Zaubera. Podłączam się do pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Od BlueArca do Zaubera pasuje na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Od BlueArca do Zaubera pasuje na 100%Fajnie ale tu chodzi o to co pasuje do Red Arca ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Mnie też te Fujitsu rzuciło się w oczy. Zwłaszcza to maid in Japan brzmi obiecująco.Raczej FUJITSU JAPAN, jeśli dobrze widać na stopce młynka. Hej, a ja mam na Shimano TP2500Fb tylko JAPAN !Proponowałbym nie popadać w paranoję.Forumowy kolega @PAMPUCH ma Quartza Fujitsu.Wg. mnie świetnie wykonany i spasowany oraz świetnie nawija.Spro jest niezłe ale wg. mnie Fujitsu jest lepiej wykonany i sprawia lepsze wrażenie.Mam tylko uwagę, ja bym wziął model niebieski z pojedyńczą korbką i mniejszym przełożeniem.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Może ktoś z kolegów pracujących w sklepie wędkarskim mogło by sprawdzić czy do Red Arca pasuje szpula zapasowa od np. Blue Arc, TD, czy może Zaubera. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Przepraszam, który wątek? Bo jeżeli ten, w którym piszemy, to przypominam, że dotyczy on pytania Artecha o Fujitsu Quarto i „zamienniki”… A co do Twojego pytania: według opinii wielu kolegów Spro RedArc, BlueArc, Zauber i jeszcze kilka maszyn to „klony”. Jeżeli szpula od BlueArca pasuje do Zaubera (wiem bo sam używam), to prawdopodobnie pasuje też do RedArca. Jeżeli oczekujesz potwierdzenia na 100% to… cierpliwości. Może ktoś odpowie. Daj mu szansę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Witam kolegów.Szpule w modelach Spro Blue Arc są wymienne ze wszystkimi Zauberami, Black Arcami, Red Arcami, Penami, które zostały sklonowane z Zaubera. Stosować można wymienne jedynie szpule o tych samych wielkościach. Czyli Spro 940 pasować będzie do Zaubera 4000 itd. Inaczej jest w Team Dragonie - to klon modelu EXCIA i do niego pasować będą szpulki z Exci właśnie oraz z Byron Alice zgodnie z wielkością oczywiście.Pozdrawiam forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Przepraszam ale należy się małe sprostowanie.Penn NIGDY nie sklonował żadnego Ryobi Zaubera.Z tego co wiem Penn Affinity bo o nim tu mowa istniał sporo wcześniej przed powstaniem Zaubera.Później Ryobi na podstawiae licencji kupionej od Penna wyprodukowało wcześniej wymienionego Zaubera i pochodne.Pisze to bo już chyba ludziom trochę się pomieszało z tymi klonami.Tak więc AF jest kołowrotkiem wzorcowym, inną drogą gdzieś ostatnio wyczytałem że to świetny sprzęt.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Może trochę nie na temat-wszystkie klony zaubera łącznie z nim mają jedną paskudną wadę,kiedy szpulka jest w dolnym położeniu i następuje zamykanie kabłąka zdarza się nakręcić linkę na nakrętkę sprzęgła. Producent[konstruktor]źle wyprofilował rurkę kabłąka,w niskim położeniu szpuli po zamknięciu kabłąka linka bywa wyżej krawędzi szpuli i to jest przyczyną. Można to wyeliminować przeginając ową rurkę ku dołowi[trzeba to robić ostrożnie aby nie uszkodzić kabłąka]. Kołowrotki te mają jeszcze parę wad,np.pojawiający się po pewnym czasie spory luz góra dół szpulki.To wina złego mocowania wałka krzyżowego nawoju,pomimo,że jest on łożyskowany to jednak łożyska w gniazdach mogą się przesuwać-wystarczy poprzez zastosowanie podkładek ustalić ten wałek i mamy już sztywne,poprawnie spasowane narzędzie do magazynowania linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Złe nawijanie linki nie występuje u mnie ani w 4000, ani w 2000. Może z czasem zacznie się zdarzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Dzisiaj przetestowałem szpulę od ble arc 930 do kołowrotka red arc 10300. Z waszych wypowiedzi wynika że to musi grać a nie gra tak więc nie do końca jest to tak sklonowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shreek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Jako że to mój pierwszy pościk w tej skarbnicy wiedzy po pierwsze pozwolę się z Wami przywitać Po drugie korzystając z okazji, że temat dotyczy m.in. kręciołka który zamierzam kupić - SPRO RED ARC 10400, zapytam Was o następującą kwestię: Czy szpula na kołowrotku i ta zapasowa w przypadku 10400, są identyczne (głębokie) i takiej samej wielkości?? czy też tak jak gdzieś czytałem na temat 10401 jedna z nich jest głęboka a druga płytka?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 W 10400 obie szpule sa identyczne a w 104001 chyba jest tak ze sa dwie rozne ale nie jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 W 10400 obie szpule sa identyczne a w 104001 chyba jest tak ze sa dwie rozne ale nie jestem pewien nie mylisz się dokładnie tak jest 10401 ma jedną normalną szpulke a druga typu Match ) w nowych modelach rotor aluminiowy zastapiono grafitowym )w 10400 rotor z tego co wiem pozostał z aluminium . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszKKK Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 witam,odpowie mi ktoś ile red arc 10040 z przełozeniem 5,2:1 nawinie linki przy jednym obrocie korby???z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi