blackabyss Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 ...Już trochę czasu Shimano stosuje X-Ship i jestem ciekaw czy jest to lepsze niż napęd bez X-ship. Czy pod obciążeniem, podczas np. pracy przynęty stawiającej duży opór kołowrotek pracuje płynnie, cicho itd...Dzis niemal wszystkie kolowrotki ( bez wzgledu na podzial posuwu szpuli na wormshaft czy kola zebate + mimosrod ) maja przekladnie hipoidalne - taka konstrukcja glownego kola sprawia, ze sciagana przynneta ktora stawia spory opor idzie zdecydowanie lzej od przekladni slimakowej - bylo o tym na forum i to sporo.Zobacz jak wyglada przekladnia slimakowa i jak hipoidalna - wnioski wysuniesz sam..Nazwa systemu wymyslonego przez shimano x-ship/super ship nie ma zadnego wplywu na to czy podczas sciagania bedziesz czul wiekszy opor czy nie..Znaczenie ma jakosc uzytych materialow, spasowania przekladni, odpowiednie usztywnienie konstrukcji, podparcie w newralgicznych miejscach odpowiednimi lozyskami/tulejkami ,zastosowania odpowiedniego przelozenia, dobrane odpowiednie proporcje poszczegolnych elementow skladowych itd. itd.. owszem ze te niektore zaleznosci maja swoja technicza nazwe, bo taka jest kolej rzeczy. Ale sam x-ship czy srip nic kokretnego nie wnosi w konstrukcje, a jedynie moze poprawiac samopoczucie nie swiadomego uzytkownika kolowrotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Chyba kolega nie zrozumiał mojego pytania ... Już trochę czasu Shimano stosuje X-Ship i jestem ciekaw czy jest to lepsze niż napęd bez X-ship. pytanie, co najmniej, nietrywialne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Całkiem trafne podsumowanie. Moja Stelka 4000 z 2007 roku co prawda nie ma nigdzie na obudowie napisane eXtreme Smooth HI Power lub w skrócie X-SHIP,ale wydaje mi się że jest tego nieświadoma bo czy to wobler boleniowy,czy Salmo Perch 12,czy kopyto 6,czy jakiś spory patyk/zielsko/inna wyrwana z dna zawada to w każdym z wymienionych przypadków do zakręcenia nią potrzebna jest jednakowa "siła" mimo że przekładnia w stosunku do modelu 2010 jest mniejsza o 1,7mm.Bardzo to lubię w tym kołowrotku Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Wędkarz87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Całkiem trafne podsumowanie. Moja Stelka 4000 z 2007 roku co prawda nie ma nigdzie na obudowie napisane eXtreme Smooth HI Power lub w skrócie X-SHIP,ale wydaje mi się że jest tego nieświadoma bo czy to wobler boleniowy,czy Salmo Perch 12,czy kopyto 6,czy jakiś spory patyk/zielsko/inna wyrwana z dna zawada to w każdym z wymienionych przypadków do zakręcenia nią potrzebna jest jednakowa "siła" mimo że przekładnia w stosunku do modelu 2010 jest mniejsza o 1,7mm.Bardzo to lubię w tym kołowrotku Mam podobne spostrzeżenia, posiadam model 2500 i mimo ze bez x-ship to tym młynkiem idzie rybe "przeciągnąć przez przelotki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi