Skocz do zawartości

letnie szczupaki ;)

JJack

Rekomendowane odpowiedzi

Jachu najlepsze jest to ze sa tam i kropki bo mi niejednokrotnie odprowadzaly... 40tkami i wieksze tez sie tam trafiaja i ostatnio miewamz nimi kontakty, niestety podejrzewam, że przez te wode, a właściwie jej temperature, konczy sie ostatnio tylko na odprowadzaniu i delkatnym strzelaniu zamknietym pyskiem w wobka ( bo to one saostatnio najskuteczniejsze). Rzeka jest typową wodą górska. sa i kropy, i lipasy wiec co to tego watpliwosci nie ma... w niedziele robimy poprawke... i to na moim ulubionym odcinku... :mellow: gdzie ostatnio namierzylem dwa czterdziestaki i jednego 50+. tylko zeby lampa troche odpuscila...

Sorki Mifek. Ten mój tekst, czy komentarz to był raczej taki dowcip, myślę, że zajarzyłeś, sam łowiłem kropki m.in. na Wdzie, Brdzie i Gwdzie, gdzie było więcej trzciny niż na nie jednym jeziorze. A tak w ogóle przy tej pogodzie to nie tylko ryby mają dość, przede wszystkim ludzie. Łam kije, pozdrowionka. Jachu

Tak w ramach dowcipu, ale nie do końca. Mamy tu w ok. Kołobrzgu taką rzekę, zwie się Dębosznica. Właśnie o tej porze w lipcu jak są deszcze, wystarczy w nocy podjechać do jazu, który łączy

Dębosznicę z Błotnicą i zkręcić, czy raczej podkręci zastawy aby woda gwałtownie się podniosła. Wtedy, zanim się zorientują łowimy tam pstrągi i trocie takie, że sie masz !

no i jestem po letnim urlopie nad j. Niepruszewskim obok j.Powidzkiego jezioro piękne i czyste pod każdym względem PGR w zimie tak siatą walą a latem prądem ,że złowienie wymiarowej inne ryby drapieżnej niż okoń jest niemożliwe.Szczupaczki jak na zdjęciu :wacko: brak słów.

post-515-1348913537,8683_thumb.jpg

post-515-1348913537,9362_thumb.jpg

dobrze chociaż ,że senior kilka linów i leszczy złowił bo inaczej zjechałbym w 2 dni

polskie jeziora nie mają nam nic do zaoferowania a szkoda bo naprawdę są urocze więcej na ten temat nie będe pisał bo mi się włos jerzy na głowie :angry:

u mnie na starorzeczu może 2 ha jest więcej drapieżników niż w 50 ha jeziorze :wacko: :wacko: :wacko:

post-515-1348913538,0667_thumb.jpg

Ja bym powiedział, że nie jest aż tak strasznie tego lata ze szczupakami.

Dzisiaj dla treningu byłem nad Wisłą ok. 1h z multikiem i jerkami i udało mi się wyciągnąć jednego - ok. 50-60cm (nie mierzyłem dokładnie - chciałem jak najszybciej zwrócić mu wolność).

Jak na lato, godzina ok. 17:00 i 1h łowienia to nie jest jeszcze tak tragicznie

ps - za to dla kontrastu, tydzień temu sobotę spędziłem nad Bugiem - zero kontaktu ze szczupłym :D

Witam,

ja rowniez jestem akurat po 2-tygodniowym urlopie wedkarskim w Polsce, z czego polowe spedzilem nad jez. Lubie k. Drawska Pomorskiego... Cudowna okolica, wszelkiego typu 100%-towe hot spots (gorki, dolki, strome stoki, powalone drzewa, trzciny, pola roslinnosci zanurzonej i plywajacej, wplyw i wyplyw (rz. Drawa) - zerowe wyniki na wszelkiego rodzaju sprawdzone przynety typu Fatso 10, gumy Storma, blachy... nie liczac 2 szczupaczkow po ok. 50 cm i kilku okonkow. Lowienie o swicie, w ciagu dnia, do zmierzchu... Pogoda byla raczej ok, zadnych upalow... NIC, po prostu NIC!

Nawet doswiadczeni tubylcy odpuszczali sobie wyprawy na ryby i trzasali glowami... W srod innych przybyszy rowniez wielkie zero (nie biorac pod uwage tych, co na ryby spokojnego zeru lowili).

Poniewaz jezioro nalezy do PGRu, mialem w podejrzeniu rybakow, ktorych sieci byly poustawiane w poprzeg i w zdloz jeziora. Jednego ranka podplynalem do nich, kiedy sprawdzali sieci, aby sie dowiedziec, co oni wyciagaja - okazalo sie, ze tylko i wylacznie sieje, ok. 150 kg dziennie, a pozatym zarybiaja to jezioro tym i innymi gatunkami. Z litosci dali mi dwie garscie tej dla mnie tylko z literatury znanej ryby :lol:

Podsumowujac: Aby wyciagnac tyle, co na tym urlopie (lub wiecej), musze zazwyczaj tylko obejsc wieczorkiem pobliskie bajorko...

Ale za to nie ma takiej rewelacyjnej NATURY.

Uwazam urlop mimo wszystko za udany :mellow:

Pozdrawiam --Yacar?--