Skocz do zawartości

Zużyta rolka

KALI

Rekomendowane odpowiedzi

Z oryginałem jak  jest wszyscy wiemy. Albo serwis nie ma lub nie uznaje reklamacji bo "zużycie to coś normalnego" . Albo kołowrotek już nie najmłodszy. Mam Team Dragona 920i  i dwa Byrony Alice 3000. Kręciołki po tuningu i serwisowane na bieżąco i najsłabszym elementem jest rolka.

Zlec tokarzowi aby zrobił  Ci taką samą ze stali chirurgicznej albo tytanu. Na pewno będą lżejsze i wytrzymalsze od zwykłej rolki. Rowek rolki najlepiej żeby był szlifowany a następnie polerowany na wysoki połysk, ale bez szlifowania też może być trochę to upierdliwy proces.

Tylko musisz dorwać tokarza który ma doświadczenie z małymi precyzyjnymi elementami a nie pana Zdzisia który toczy koła do pociągów. Nawet można się pokusić zlecenie wykonania takiego detalu zegarmistrzowi który posiada tokarkę zegarmistrzowską.

Witam,

Z Dragonem to zadzwoń do serwisu. Dobry kontakt i myślę, że nie zrobią problemu.

Często dorobienie tak małego elementu przez tokarza wyniesie znacznie drożej niż zakup oryginału i nie opłaca się robić jednej sztuki.

Rachunek ekonomiczny na pewno nie będzie korzystny - ale nie wszystko co robimy musi się opłacać ;), satysfakcja jest bezcenna :)

• 2 miesiące temu...

Witam
Jestem tu nowy, tak więc witam na Waszym forum.
Nie mam nic współnego z wędkarstwem, ale powiedzmy, że znam sie na materiałach.
Szukam swojej małej niszy, padło na rolki kabłąka (ktoś mnie podpuścił).
Jestem w stanie robić rolki, conajmniej tak dobre jak oryginał (skromny jestem), próbuje więc wybadać ewentualny target.
Mogę wykonać rolki stalowe, tytanowe, ceramiczne, czy nawet aluminiowe (choć niechetnie), interesuje mnie wieksza ilość (choć mogą być różne rozmiary).

Rolki brązowe, mosiężne nie lezą w sferze mojego zainteresowania.
Jest tu jakiś niezalezny serwis, lub sklep zainteresowany taką współpracą? Detalem nie kcę sę zajmować, czy też logistyką, kanałąmi sprzedaży.
Opinie o mnie można znaleść na knives.pl, na brytanie
http://brytan.com.pl/forum/read.php?7,17804
http://brytan.com.pl/forum/read.php?7,21130
to dowód, że człowiek niezwiązany z środowiskiem potrafi wykonać całkiem dobrze jakiś detal.
Proponuję wykonanie serii próbnej rolek, wg rysunku, w technologii jakiej sobie zawinszujecie.

pozdro