Skocz do zawartości

Nowe Extreme St.Croix Cast- waga ?

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma fabryczny kij z tej serii i może podać rzeczywistą wagę ?

Pytam, bo niby blank lżejszy, rękojeść + uchwyt też, zbrojenie wg KR również, a producent podaje wagi większe od poprzedniej edycji o blisko 25% !

np. taki LXC68MXF 128g !!!, przecież ten kij można spokojnie uzbroić w okolicach 90g i ta waga jest wprost niemożliwa bez włożenia 30g ołowiu w butt :)

co ciekawe wagi spinnów już są normalniejsze

Waga jest taka jaką podają. Rzeczywiście sa sporo cięższe od starej seri, ale w ręku tego jakby nie czuć. Mam wrażenie, że ten czarny materiał zamiast korka, wazy więcej i dzięki temu można dać lekki młynek i wędka z króciutkim dolnikiem i lekkim młynkiem jest rewelacyjnie wywważona.

dzięki, ale +25g to jakaś totalna pomyłka i nawet marketingowo to wg mnie strzał w kolano

inna sprawa, że nadal nie wiem, gdzie te 25g! znaleźć w tej konstrukcji

ps. to dlaczego spinny, które mają tą samą rękojeść i porównywalną wagę blanku (a przelotki nawet cięższe) są o 25% lżejsze

LXS68MXF - 99g

LXC68MXF - 128g !!!!

XC68MXF (stara) - 93g

35g !!! - to jest po prostu nie możliwe

Edytowane przez bazyloss

• 3 tygodnie później...
bazyloss , czy ty masz oczy ? Obejrzyj i porównaj rozmiary rękojeści casta mx-f i takiego samego spina , a znikną bez śladu Twoje udręki :)

http://www.stcroixrods.com/product/legendxtreme

tak to już wiem i jeszcze bardziej jest to bee, wychodzi na to, że samo to tworzywo warzy około 60g

przy takim oszukańczym balansie to nie dziwię się, że na początku wędka wydaje się bardzo lekka

ale pytałem o co innego, wiecie czy kończony jest KT 4 czy KT 4,5 ?

Fuji SK2 i kompatybilne do niego aluminiowe windingi oraz butt caps , swoje ważą ..

to tak, ale Fuji reklamował SK2 jako oszczędność chyba 14g względem ECS, więc nadal podtrzymuję, że problem jest w rękojeści-tworzywie

planowałem sam coś przy nim podziałać i K-R dla takiego laika jak ja jest gotowym i prostym rozwiązaniem, bez konieczności posiadania letniego doświadczenia :)

ja się tam TEJ nowości nie boję, tylko zgodnie z nowym katalogiem Fuji nie bardzo jestem pewny czy jeszcze można i dlatego pytanie, co tam St.Croix wykombinował

Edytowane przez bazyloss

Kamil jesteś niesamowity, baza wiedzy o dobrych ofertach w sieci na całym świecie i jeszcze kupiłeś gdzieś blank StC VI. Kurcze. Szacunek. Napiszesz skąd zamówiłeś, ja z mudhole wziąłem znów V, ale na VI chętnie bym się skusił.

swoją drogą przecież są w Mudhole

http://www.mudhole.com/Rod-Building/SCV-NSi-Resin-Graphite-Spin-Cast/St-Croix-5C68MXF-B-Bass-Walleye-Rod-Blank

też myślałem wcześniej, że tak będą oznaczane, chociaż nazwa grafitu szóstej generacji była by mocno naciągana, V to już przecież mieszania

to V z TET i "czymś" tam jeszcze :)

tylko dlaczego w Mudhole wysyłka tego blanku nagle kosztuje 57,5$, a nie 30$ - teraz to już zupełnie się nie opłaca, po cle to ponad 1000zł za blank

ale to na pewno ten - waga 1,4oz

Edytowane przez bazyloss