Skocz do zawartości
  • 0

Nowe Lowrance Elite-7 HDI

Kajtelek2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Informacje o poborze prądu Lowrance podaje na stronie, wystarczy poszukać.

Dla Elite 7  to średnio 1,1A. (czyli przy podświetleniu ekranu na 50%). To nie jest mało, przyjmując, że wiekszosc z nas uzywa aku 7 Ah. Z drugiej strony nie tak żle jak na ekran 7" . Jak ktoś uzywa covvera to da sie zmieścic 2 akumulatory i wtedy na pewno wystarczy na 2 dni. pod warunkiem, że będziemy oszczędzac prąd. Jak nie musimy gapic sie w ekran wystarczy włączyć tryb Standby.
BSM - BroadbandSounderModule - długo by pisać, w skrócie: lepsze odwzorowanie tego co w wodzie, lepiej widac dno i jego strukturę, ryby a w szczegolności np. ryby przyklejone do dna. Pozwala także na uzyskanie także 120 stopniowego pokrycia ze zwykłego 200 kHz przetwornika. Zwiększa zasięg. Moim zdaniem zwykła klasyczna echosonda nie ma porównania do echa posiadającego BroadbandSounder (na podstawie  własnego porównania  Elite5 i HDS5). Aczkolwiek wszytko zależy od tego co umiemy "wycisnąć" z echa. Jak ktoś umie to wiecej zobaczy na X125 niż na super nowoczesnym sprzęcie z kolorowym ekranem.

• 0

BroadbandSounder sie nie włącza on po prostu jest, To jest technologia, która jest w urzadzeniu.
Przetwornik OEM  do HDSa na śródlądzie to HST-WSBL. Jest na rynku od lat. Pracowały na nim X125.X135, LMSy i LCXy. Ale tylko na 200 kHz co dawało kąt efektywny 60 st (-10bB). Przetwornik ten opisywany był zawsze jako wyłącznie 200 kHz. Od czasu pojawienia się HDSów i teraz  Elite 7 można wykrzesac z niego 83 kHz co pozwoli nam uzyskać stożęk efektywny 120 stopni. Tylko tyle :)

• 0

BroadbandSounder sie nie włącza on po prostu jest, To jest technologia, która jest w urzadzeniu.

Przetwornik OEM  do HDSa na śródlądzie to HST-WSBL. Jest na rynku od lat. Pracowały na nim X125.X135, LMSy i LCXy. Ale tylko na 200 kHz co dawało kąt efektywny 60 st (-10bB). Przetwornik ten opisywany był zawsze jako wyłącznie 200 kHz. Od czasu pojawienia się HDSów i teraz  Elite 7 można wykrzesac z niego 83 kHz co pozwoli nam uzyskać stożęk efektywny 120 stopni. Tylko tyle :)

Widzę, że jesteś prawdziwym specem. 

Nurtuje mnie jeden problem. Czy nie da sie wyłączyć modułu GPS w HDS-ie 5? Czasem nie ma potrzeby stosowania GPS-a a prądu na pewno trochę zasysa. Widać to na przykładzie nawigacji samochodowych czy komórek.

• 0

Nurtuje mnie jeden problem. Czy nie da sie wyłączyć modułu GPS w HDS-ie 5? Czasem nie ma potrzeby stosowania GPS-a a prądu na pewno trochę zasysa. Widać to na przykładzie nawigacji samochodowych czy komórek.

Cos tam się podobno trochę znam ;) .

szukałem i nie znalazłem by sie dało wyłączyć GPS w HDS. On nie ciągnie aż tyle pradu by było warto go wyłączać, Producent podaje,że obór pradu HDS5 to 0,7 A z włączonym podswietleniem i 0,4 z wyłączonym podswietleniem ekranu. w  pzrypadku HDS 5X (bez GPS) podaje taki sam. Po pierwsze zmniejsz poziom podświetlenia z 10 na 7-8. po drugie korzystaj z funkcji standby jak nie musisz sie w ekran gapić, wtedy aku 7 Ah wystarczy ci na cały dzień.

Power Consumption 0.7A at 13 vDC with backlight on, 0.4A with backlight off - See more at: http://www.lowrance.com/en-US/Products/Fishfinder-Chartplotter/HDS5-en-us.aspx#sthash.rWEQAaaP.dpuf

Edytowane przez bierjoza

• 0

Elite 7 HDI zakupiona, teraz tylko aby do maja :)

Jeśli ktoś jest zainteresowany na teraz zakupem echa, z chęcią, na priv, polecę sprzedawcę u którego wytargowałem najlepszą cenę (sprzedawca z warszawy).

Ogólnie, spodobało mi się również profesjonalne przygotowanie walizki do covera pod montaż dwóch akumulatorów. Wszystko na gotowo, ładowanie przez złącze w walizce.

Edytowane przez rower26

• 0

masz zdjecie tej walizki ?

Zdjęcia nie mam ale wieczorem mogę zrobić. Podaj proszę maila to prześlę ci fotkę. Walizka sama w sobie jest standardową do covera ale wewnętrzne kable i przegródki są zrobione pod rownolełgłe 2 akumulatory

Edytowane przez rower26

• 0

Straci na tym tylko Lowrance bo ludzie beda kupowac w US tyle ze HB.

nie wiadomo tylko jakie echa ta blokada obejmie. bierjoza przywołuje HDSy, ale pierwsze wersje z USA sprowadzone do europy śmigają do dziś i geofencingu nie mają. blokada objęła echa sprzedawane w USA z softem od 3,5 (chyba, w każdym razie z softem wprowadzającym obsługę LSSa) w górę. 

ps. bierjoza: znasz rozwiązanie "ala" ipilot minnkoty (+HB +Lakemaster i trolling po izobacie) ale oparte o Lowrance'a i (najlepiej) lcmy? się rozmarzyłem....

• 0

O ile mi wiadomo to geofencing uaktywnia się także w pierwszych modelach HDS gen1 właśnie po wprowadzeniu update oprogramowania do takiego co umożliwia obsługę LSSa. Była to właśnie chyba wersja 3,5 tak jak mówi nrt80 ale to w sumie mało istotne bo gen1 właściwie nie ma na rynku. Ja tam sie nie dziwię, że producent wprowadza zabezpieczenia regionalne. padała im dystrybucja na ogromnych rynkach takich jak np. RPA, Australia bo wszyscy ciągneli z USA. W USA musi być tanio bo wszystko jest tam tanie, więc producent musi zarabiać gdzieś indziej. Szkoda że akurat na nas ;)
Temat i-pilota jest mi znany tylko pobieżnie. Dokładnie interesuję sie tym z czym mam styczność a tkich wynalazków nie używam. Nie słyszałem o czymś podobnym współpracującym z Lowrance. Są autopiloty współpracujące z Lowrance ale nie z silnikami elektrycznymi. To sprzęt na duże łodzie i jachty motorowe a do tego dość drogi gips.
pozdrawiam

• 0

O ile mi wiadomo to geofencing uaktywnia się także w pierwszych modelach HDS gen1 właśnie po wprowadzeniu update oprogramowania do takiego co umożliwia obsługę LSSa. Była to właśnie chyba wersja 3,5 tak jak mówi nrt80 ale to w sumie mało istotne bo gen1 właściwie nie ma na rynku. Ja tam sie nie dziwię, że producent wprowadza zabezpieczenia regionalne. padała im dystrybucja na ogromnych rynkach takich jak np. RPA, Australia bo wszyscy ciągneli z USA. W USA musi być tanio bo wszystko jest tam tanie, więc producent musi zarabiać gdzieś indziej. Szkoda że akurat na nas ;)

kłócić się nie będę, ale właśnie na jakimś forum z RPA/NZ/AUS czytałem o doświadczeniach z wczesnym geofencingiem. kluczową sprawą była wersja softu instalowanego fabrycznie, lowrance się nim chwalił na pudełkach. echa kupowane w tym samym czasie i upgradowane do 3,5 geofencingu nie miały, może dodano "obsługę" w kolejnych wersjach softu :)

propo ipilota link- dla mnie bomba. mały haczyk- brak map Lakemastera, czyli w naszych warunkach useless.

dla tych co nie w temacie: 

• Like 1

• 0

Moja Elite-7 HDI zostala dostarczona wczoraj i potwierdzam ze nie ma Geofencing-u :D

Witam, a długo czekałeś na nią ? bo ja już czekam na nią miesiąc i nie mogę się doczekać, syn mój mieszka w Liverpool i mi zamówił, najpierw próbował z USA, ale mu powiedzieli że wszystkie poszły a teraz nowa partia będzie po 22 marca, więc mi zamówił u siebie, dzisiaj dostał odpowiedź na e-maila że nie wiadomo kiedy będzie, czy mógł byś podać namiary gdzie zamawiałeś i jak długo czekałeś ? pozdrawiam miklas_64

• 0

Elite 7 HDI zakupiona, teraz tylko aby do maja :)

Jeśli ktoś jest zainteresowany na teraz zakupem echa, z chęcią, na priv, polecę sprzedawcę u którego wytargowałem najlepszą cenę (sprzedawca z warszawy).

Ogólnie, spodobało mi się również profesjonalne przygotowanie walizki do covera pod montaż dwóch akumulatorów. Wszystko na gotowo, ładowanie przez złącze w walizce.

Witam, jestem zainteresowany,proszę o namiary na priv. Pozdrawiam miklas_64

• 0

Witam, a długo czekałeś na nią ? bo ja już czekam na nią miesiąc i nie mogę się doczekać, syn mój mieszka w Liverpool i mi zamówił, najpierw próbował z USA, ale mu powiedzieli że wszystkie poszły a teraz nowa partia będzie po 22 marca, więc mi zamówił u siebie, dzisiaj dostał odpowiedź na e-maila że nie wiadomo kiedy będzie, czy mógł byś podać namiary gdzie zamawiałeś i jak długo czekałeś ? pozdrawiam miklas_64

Ja zamawialem z USA (ebayUS).Jestem w tej dobrej sytuacji ze podaje adres siostry i tam mi wysylaja a potem ona przywozi ;) (bez VATu,cla i kosztow przesylki) :D

• 0

Ja zamawialem z USA (ebayUS).Jestem w tej dobrej sytuacji ze podaje adres siostry i tam mi wysylaja a potem ona przywozi ;) (bez VATu,cla i kosztow przesylki) :D

Witam, a to Ty masz dobrze...zazdroszczę, bo ja na nią muszę jeszcze czekać cierpliwie,  zamawiałem bez GPS-a, pozdrawiam miklas_64

Edytowane przez miklas_64

• 0

Gdzie dostanę instrukcję w j.polskim do Elite 7 HDI ?

Witam, przyszła dzisiaj do mnie nowa Elitka i mam instrukcję po polsku, ale za to nie ma menu po polsku, miało być 31 języków i w tym polski, a jest 13 i języka  polskiego nie ma :( , nie wiem czy jej nie reklamować bo, na stronie było podane inaczej i w rzeczywistości jest inaczej, pozdrawiam miklas_64

• 0

To kiszka troszkę z tym językiem. Zaczyna działać nowa polityka Lowrance i paczki językowe. Język polski tylko w paczce eastern europe (na stronie Lowrance podane jak byk że Polski w paczce języków standardowych, co jest błędem). Ja po zrobieniu update elite 7 hdi (kupionej w polsce, a plik ściągnąłem ze strony Lowrance) też doświadczyłem zniknięcia języka Polskiego. Oczywiście w pierwotnej wersji softu polski był. Kolego miklas_64, z tego co się orientuję możesz w ogóle nie dograć softu z jęz. polskim bo z poprzednich postów i naszej rozmowy na priv wnioskuję że kupiłeś wersję X czyli bez gps i slotu na karty pamięci oraz spoza polskiej dystrybucji. 

W mojej elite 7 Hdi soft z polską paczką językową mogę bez problemu dograć po tym felernym update, ale niestety wiąże się to z wysyłką echa do dystrybutora albo odwiedzenia dystrybutora osobiście. Parker polska nie chce wysyłać tego pliku z obawy przed rozpowszechnianiem, a wiadomo prywatny import to dla nich strata.

Reasumując: nowe produkty Lowrance z prywatnego importu=brak języka polskiego.

Edytowane przez rower26

• 0

To kiszka troszkę z tym językiem. Zaczyna działać nowa polityka Lowrance i paczki językowe. Język polski tylko w paczce eastern europe (na stronie Lowrance podane jak byk że Polski w paczce języków standardowych, co jest błędem). Ja po zrobieniu update elite 7 hdi (kupionej w polsce, a plik ściągnąłem ze strony Lowrance) też doświadczyłem zniknięcia języka Polskiego. Oczywiście w pierwotnej wersji softu polski był. Kolego miklas_64, z tego co się orientuję możesz w ogóle nie dograć softu z jęz. polskim bo z poprzednich postów i naszej rozmowy na priv wnioskuję że kupiłeś wersję X czyli bez gps i slotu na karty pamięci oraz spoza polskiej dystrybucji. 

W mojej elite 7 Hdi soft z polską paczką językową mogę bez problemu dograć po tym felernym update, ale niestety wiąże się to z wysyłką echa do dystrybutora albo odwiedzenia dystrybutora osobiście. Parker polska nie chce wysyłać tego pliku z obawy przed rozpowszechnianiem, a wiadomo prywatny import to dla nich strata.

Reasumując: nowe produkty Lowrance z prywatnego importu=brak języka polskiego.

Sorki, kolego ale właśnie kupiłem ją u nas z http://www.best-sonar.pl/elite-7x-hdi-echosonda.html i to dla kolegi i teraz nie wiem co robić, napisałem im e-maila, zobaczymy co odpowiedzą, a ja na swoją jeszcze czekam, ale z UK, pozdrawiam miklas_64