Skocz do zawartości
  • 0

Nowe Lowrance Elite-7 HDI

Kajtelek2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sorki, kolego ale właśnie kupiłem ją u nas z http://www.best-sonar.pl/elite-7x-hdi-echosonda.html i to dla kolegi i teraz nie wiem co robić, napisałem im e-maila, zobaczymy co odpowiedzą, a ja na swoją jeszcze czekam, ale z UK, pozdrawiam miklas_64

kto gwarancje podbijał?

zdaje się (!), że to jedyny oficjalny dystrybutor na PL:

http://www.parker.com.pl/produkty/82

• 0

kto gwarancje podbijał?

zdaje się (!), że to jedyny oficjalny dystrybutor na PL:

http://www.parker.com.pl/produkty/82

Witam,  gwarancja podbita przez firmę Sonar, a papier firmowy Parkera z nazwą importer i oficjalny dystrybutor , dostałem właśnie e-maila z firmy Sonar, że jutro będą wyjaśniać tą sprawę u dystrybutora tzn. u Parkera i mają oddzwonić, jak jutro będę coś wiedział, to szanownych kolegów powiadomię, bo po co mieć z takiej firmy za prawie  3100zł i to menu po angielsku, jak lepiej ściągnąć z za oceanu za 2100zł i tyle właśnie będzie mnie kosztowała jak przyjdzie dla mnie, kolega się dzisiaj strasznie zbulwersował jak usłyszał że nie jest w języku polskim, pobawiłem się na sucho i powiem że jest całkiem ok, myślę że będzie dużo lepsza od mojej poprzedniczki którą miałem, tzn. był to Humminbird Matrix 473D, nie był zły, ale w końcu trzeba iść trochę z postępem techniki ;) pozdrawiam miklas_64

Edytowane przez miklas_64

• 0

Witam,  gwarancja podbita przez firmę Sonar, a papier firmowy Parkera z nazwą importer i oficjalny dystrybutor , dostałem właśnie e-maila z firmy Sonar, że jutro będą wyjaśniać tą sprawę u dystrybutora tzn. u Parkera i mają oddzwonić, jak jutro będę coś wiedział, to szanownych kolegów powiadomię, bo po co mieć z takiej firmy za prawie  3100zł i to menu po angielsku, jak lepiej ściągnąć z za oceanu za 2100zł i tyle właśnie będzie mnie kosztowała jak przyjdzie dla mnie, kolega się dzisiaj strasznie zbulwersował jak usłyszał że nie jest w języku polskim, pobawiłem się na sucho i powiem że jest całkiem ok, myślę że będzie dużo lepsza od mojej poprzedniczki którą miałem, tzn. był to Humminbird Matrix 473D, nie był zły, ale w końcu trzeba iść trochę z postępem techniki ;) pozdrawiam miklas_64

Mogłbyś podać mi dokladne wymiary samego ekranu, bez obudowy?

• 0

A jak ma sie ta Elitka 7 do HDS-a 5 2 gen? Wiadomo, większy ekran. Ale jakie minusy w stosunku do HDS-a? A może ich brak. Bo cena podobna.

Jak po testuję na wodzie, to wtedy będę miał co porównywać, bo w zeszłym sezonie HDS-5 testowałem, bo innemu koledze doradzałem jaki ma model wybrać, w tym sezonie mam nadzieję że obydwie po testujemy i porównamy.

• 0

Nie ma Polskiego..wgrywałem ten właśnie update. Na stronie jest błąd. Język polski wyłącznie w paczce Eastern Europe..dostępna u lokalnych dystrybutorów. Poza tym jest to update wyłącznie do elite 7 HDI czyli wersji z gps i slotem na karty pamięci. Do wersji elite7 x hdi nie ma możliwości wgrania.

• 0

Witam, dla informacji podaję, że dzisiaj kurier odebrał ode mnie sondę i jedzie prosto do Parkera i mają mi wgrać polski soft, zadziałali szybko, sam szef z Sonaru do mnie dzwonił, i mi potwierdził że te Elitki wszystkie mają menu po polsku, nie wie jakim cudem tak się stało że ta nie ma, ale nie ważne, ważne żeby zrobili, pozdrawiam miklas_64

• 0

Nie ma Polskiego..wgrywałem ten właśnie update. Na stronie jest błąd. Język polski wyłącznie w paczce Eastern Europe..dostępna u lokalnych dystrybutorów. Poza tym jest to update wyłącznie do elite 7 HDI czyli wersji z gps i slotem na karty pamięci. Do wersji elite7 x hdi nie ma możliwości wgrania.

To trochę dziwne bo oglądałem te echo w sklepie z tym softem i mialo polskie menu.

• 0

Witam

I ja dziś zamówiłem dla siebie echo Elite 7

Z niecierpliwością czekam i ... pewnie niedługo nad wodę.

Dzięki sugesti użytkownika rower26 udało mi się kupić z polskiej dystrybucji za przystępną cenę. Wielkie dzięki dla Kolegi!

Juz niedługo podzielę się doświadczeniami.

Pozdrawiam

• 0

Witam

I ja dziś zamówiłem dla siebie echo Elite 7

Z niecierpliwością czekam i ... pewnie niedługo nad wodę.

Dzięki sugesti użytkownika rower26 udało mi się kupić z polskiej dystrybucji za przystępną cenę. Wielkie dzięki dla Kolegi!

Juz niedługo podzielę się doświadczeniami.

Pozdrawiam

Zeby nie było ze jestem jakimś naganiaczem :)

• 0

witam

panowie kolega przywiozł mi te ech z włoch - i tez mialo byc z polskim menu - i lipa - w parkerze za kilka dni dopiero beda mogli mi wgrac polski jezyk , ale juz odplatnie - nie wiem jeszcze ile zawolają ?

czy posiada ktos polską instrukcje i przeslal by na meila ? chciał bym troszke zalapać o co tam chodzi z co poniektórymi funkcjami .

dzieki za odpowiedz

• 0

witam

panowie kolega przywiozł mi te ech z włoch - i tez mialo byc z polskim menu - i lipa - w parkerze za kilka dni dopiero beda mogli mi wgrac polski jezyk , ale juz odplatnie - nie wiem jeszcze ile zawolają ?

czy posiada ktos polską instrukcje i przeslal by na meila ? chciał bym troszke zalapać o co tam chodzi z co poniektórymi funkcjami .

dzieki za odpowiedz

Witam, posiadam instrukcję PL, pozdrawiam miklas_64

Edytowane przez miklas_64

• 0

Parker nie powinien robić żadnej łaski z udostępnianiem instrukcji. Ciekawe tylko czy mają to zapisane w umowie z Lowrancem jako ich jedyny dystrybutor. Dystrybutor Humminbirda po paru latach unikania problemu w końcu udostępnia, chociaż niektóre instrukcje. Lowrance także na swojej stronie zamieszcza instrukcje  (niestety w językach angielskim / francuskim ). Ale już na stronach dystrybutorów europejskich można znaleźć bez problemu  instrukcje w najdziwniejszych językach. Jak widać dla Parkera najdroższy jest klient... 

• 0

Informacje o poborze prądu Lowrance podaje na stronie, wystarczy poszukać.

Dla Elite 7  to średnio 1,1A. (czyli przy podświetleniu ekranu na 50%). To nie jest mało, przyjmując, że wiekszosc z nas uzywa aku 7 Ah. Z drugiej strony nie tak żle jak na ekran 7" . Jak ktoś uzywa covvera to da sie zmieścic 2 akumulatory i wtedy na pewno wystarczy na 2 dni. pod warunkiem, że będziemy oszczędzac prąd. Jak nie musimy gapic sie w ekran wystarczy włączyć tryb Standby.

BSM - BroadbandSounderModule - długo by pisać, w skrócie: lepsze odwzorowanie tego co w wodzie, lepiej widac dno i jego strukturę, ryby a w szczegolności np. ryby przyklejone do dna. Pozwala także na uzyskanie także 120 stopniowego pokrycia ze zwykłego 200 kHz przetwornika. Zwiększa zasięg. Moim zdaniem zwykła klasyczna echosonda nie ma porównania do echa posiadającego BroadbandSounder (na podstawie  własnego porównania  Elite5 i HDS5). Aczkolwiek wszytko zależy od tego co umiemy "wycisnąć" z echa. Jak ktoś umie to wiecej zobaczy na X125 niż na super nowoczesnym sprzęcie z kolorowym ekranem.

Podany przez Ciebie pobór prądu przez elite 7 jest ponad 2x jak elite 5x(moja elite 5x "bierze" ok 0,47A oświetlenie full) ale mimo wszystko aby pływać cały dzień trzeba było dołożyć drugą baterię 7ah do covera bo jedną wysysała w 2-3h(na wyświetlaczu wskaźnik pokazywał ok 10V)

Co do BSM to  ja również widziałem dużą różnicę między elite5 a HDS5 oczywiście na korzyść hdsa i szczerze mówiąc bardzo sie tym zdziwiłem bo myślałem że są to bliźniacze jednostki.

Jeszcze pytanie odnośnie aku czy ja miałem wadliwą baterię że mi tak krótko trzymała czy można je wyssać poniżej 10V bo z tego co mówią mądrzy ludzie to nie powinno się rozładowywać akumulatorów do napięcia mniejszego niż 10,5V

W moim przypadku wyglądało to tak, że po naładowaniu echo pokazywało np. 13V, co powoli się zmniejszało do np 11,9V po czym następował gwałtowny spadek w kilka minut do napięcia np 10,2V i znów spadek napięcia następował powoli(dodam że bateria miała max 6mcy od zakupu i była standardową baterią jaką dokładają do zestawów z coverem, ładowarka również taka jak w zestawach w formie zasilacza)?

Czy te "standardowe" chińskie aku jakie są w sklepach wędkarskich do czegoś się nadają i czy warto zainwestować w coś markowego?

• 0

Podany przez Ciebie pobór prądu przez elite 7 jest ponad 2x jak elite 5x(moja elite 5x "bierze" ok 0,47A oświetlenie full) ale mimo wszystko aby pływać cały dzień trzeba było dołożyć drugą baterię 7ah do covera bo jedną wysysała w 2-3h(na wyświetlaczu wskaźnik pokazywał ok 10V)

Co do BSM to  ja również widziałem dużą różnicę między elite5 a HDS5 oczywiście na korzyść hdsa i szczerze mówiąc bardzo sie tym zdziwiłem bo myślałem że są to bliźniacze jednostki.

Jeszcze pytanie odnośnie aku czy ja miałem wadliwą baterię że mi tak krótko trzymała czy można je wyssać poniżej 10V bo z tego co mówią mądrzy ludzie to nie powinno się rozładowywać akumulatorów do napięcia mniejszego niż 10,5V

W moim przypadku wyglądało to tak, że po naładowaniu echo pokazywało np. 13V, co powoli się zmniejszało do np 11,9V po czym następował gwałtowny spadek w kilka minut do napięcia np 10,2V i znów spadek napięcia następował powoli(dodam że bateria miała max 6mcy od zakupu i była standardową baterią jaką dokładają do zestawów z coverem, ładowarka również taka jak w zestawach w formie zasilacza)?

Czy te "standardowe" chińskie aku jakie są w sklepach wędkarskich do czegoś się nadają i czy warto zainwestować w coś markowego?

Nie powinno się rozładowywac tych 7Ah ponizej 10,5 V. na moim jest nawet taki zapis. Zasiarczaja sie i później słabo trzymają. jak od razu po powrocie z ryb nie naładujemy na full, to prawie pewne ze bedzie później słabo trzymał. Prawie wszytkie aku sa chińskie ale jedne są lepsze a drugie gorsze. Te co dodaja w gratisach to pewnie najniższy sort.  moim zdaniem nalezy po prostu o nie dbać. było kiedyś duzo na J.B.PL o aku do echosondy. Chińczycy lataja w kosmos to i aku 7 Ah potrafia zrobić, inna sprawa kto ich wie czy wracają z tego kosmosu ;)

• 0

Nie powinno się rozładowywac tych 7Ah ponizej 10,5 V. na moim jest nawet taki zapis. Zasiarczaja sie i później słabo trzymają. jak od razu po powrocie z ryb nie naładujemy na full, to prawie pewne ze bedzie później słabo trzymał. Prawie wszytkie aku sa chińskie ale jedne są lepsze a drugie gorsze. Te co dodaja w gratisach to pewnie najniższy sort.  moim zdaniem nalezy po prostu o nie dbać. było kiedyś duzo na J.B.PL o aku do echosondy. Chińczycy lataja w kosmos to i aku 7 Ah potrafia zrobić, inna sprawa kto ich wie czy wracają z tego kosmosu ;)

A co sądzisz o samym rozładowywaniu się mojego aku tzn: trzyma do 12V po czym szybki spadek do ok 10V i znów powolny spadek napięcia?