Skocz do zawartości
  • 0

Nowe Lowrance Elite-7 HDI

Kajtelek2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

aha kolejna sprawa to jak powinno być mierzone napięcie aku?

-w spoczynku czyli bez podłączonych odbiorników

-pod obciążeniem(co od razu powoduje niższe wskazania) i takie wskazania podaje echosonda na wyświetlaczu?

Podepnę to pod logikę aby weszło to w nawyk.

Jakikolwiek odczyt napięcia, czy to pod obciążeniem czy w spoczynku nie może przekroczyć zalecanej wartości przez producenta (przy większych prądach są to nawet niższe granice, np. 9,5V). Więc, pod obciążeniem nie może tej granicy przekroczyć, jak też i w spoczynku. Bierze się to stąd że poniżej tej wartości krytycznej następuje często nieodwracalny proces, więc co z tego że w spoczynku ma 12V skoro przez 30 min wcześniej pracował pod obciążeniem wysysając napięcie do 8V, przez ten czas gdy pod obciążeniem pracował poniżej tej wartości krytycznej następuje właśnie zasiarczanie.

Czemu piszę też o spoczynku? Bo samowyładowanie akumulatora też następuje dość szybko i zapominalscy którzy na 5 miesięcy odstawiają akumulator bez doładowywania mogą go załatwić nawet bez dotykania, taki akumulator który samoczynnie rozładował się poniżej 10,5V może być już do wyrzucenia.

Paweł - co do twojego aku... Jest coś poważnie nie tak skoro trzyma tylko 3h. Ja obstawiam właśnie efekt samorozładowania bo bardzo obeznani w temacie sprzedawcy w sklepach wędkarskich mają w dupie akumulatory i stoją u nich za ladą przez rok i dalej są "nowe", tylko trzeba je naładować. Ja swoją pierwszą żelówkę kupiłem w sklepie wędkarskim i oddałem ją bo po dojściu do producenta i przesłaniu im numeru seryjnego okazało się że akumulator był ... 5 letni :)

• 0

panowie - powiem tak , wczoraj pierwszy raz zwodowalem elite 7 - i jestem pod wrazeniem !

odczyty sa bardzo dokladne plywalem na wodzie max 20 m glebokiej , fajnie w dolkach lapie wieksze ryby  i jakos mam wrazenie ze przy uzyciu down scan i zwyklej to dopiero wychodzi jak powinna dzialac echosonda

• 0

panowie - powiem tak , wczoraj pierwszy raz zwodowalem elite 7 - i jestem pod wrazeniem !

odczyty sa bardzo dokladne plywalem na wodzie max 20 m glebokiej , fajnie w dolkach lapie wieksze ryby  i jakos mam wrazenie ze przy uzyciu down scan i zwyklej to dopiero wychodzi jak powinna dzialac echosonda

Kurcze ja już tez nie mogę doczekać się pierwszego wodowania...aby do 1-go

• 0

Witam ,

ja swoja 7hdi otrzymam na poczatku lipca . Zdecydowalem sie na zakup w stanach i czekam na przyjazd kolegi ktory mi ja przywiezie, mam natomiast pytanie czy ktos ma informacje czy moze aktualizacja dostepna na stronie lowrance nie niesie z soba geofencingu? Poniewaz wiem ze dotychczas sprzedawane sa bez ale podobno w hds-ach prawdopodobnie wrzucili zabezpieczenie z ktoras z rzedu aktualizacja ot taki bonus :) gdyby ktorys z kolegow po kiju mial instrukcje po polsku i mogl podrzucic na emaila john_1@wp.pl to bylbym wdzieczny. Mam jeszcze pytanie czy kabel zasilajacy jest standardowo zawartoscia pudelka z echosada lub przetwornikiem bo mnie to nurtuje :) ?

• 0

Aktualizacja 1.8 nie ma geofencingu (sprawdzone) zniknal za to jez Polski.W moim pudelku (tez z US) byl kabel zasilajacy.

Wielkie dzieki za odpowiedz Andrzeju. Nie moge sie juz doczekac zeby poplywac i potestowac ale wiele sezonu nie strace czekajac do lipca bo mamry i swiecajty lodem skute i dlugo jeszcze beda przy tej pogodzie, 1 maja chyba na bojerach w tym roku nie na lajbie :). Andrzej a czy zauwazyles jakies istotne zmiany po instalacji upgrade-u, w sesie czy warto go instalowac?

• 0

Witam kolegów, mam prośbę szczegolnie do "kanadyjczyków". kolega wraca za miesiąc i chce przywieżć tą sondę do kraju, co ma szukać - które oznaczenie lub soft - jak to sprawdzić żeby, kupić model z którego będziemy mogli się po polsku tutaj cieszyć? Jeszcze pytanie gdzie najlepiej w kanadzie ją kupić. pozdrawiam i dziękuję z góry :rolleyes:

• 0

Witam kolegów, mam prośbę szczegolnie do "kanadyjczyków". kolega wraca za miesiąc i chce przywieżć tą sondę do kraju, co ma szukać - które oznaczenie lub soft - jak to sprawdzić żeby, kupić model z którego będziemy mogli się po polsku tutaj cieszyć? Jeszcze pytanie gdzie najlepiej w kanadzie ją kupić. pozdrawiam i dziękuję z góry :rolleyes:

Mówisz i masz .

http://www.thefishinhole.com/index.cfm?action=product&se=27401

W cabelas.ca też są

Pozdrawiam

Edytowane przez redrik

• 0

Mówisz i masz .

http://www.thefishinhole.com/index.cfm?action=product&se=27401

W cabelas.ca też są

Pozdrawiam

Podany przez Ciebie link prowadzi do wersji Broadband czyli bez Downscanu. Myślę że jak ktoś decyduje się na ten model to po to żeby również dsi było. Na thehulltruth gościu klnie bo ktoś mu sprzedał wersję broadband i nie był tego świadomy a bardzo zależało mu na DSI, teraz musi dokupić dodatkowo przetwornik. 

• 0

Witam,

Ponizej podaje link do sklepu w usa w ktorym osobiscie kupowalem, nie wiem jak bedzie wygladala przesylka do canady ale mysle ze temat do ogarniecia. Ceny nizszej nie znalazlem 619,99 $. Trzeba by tylko sprawdzic kwestie przesylki co canady i czy nie bedzie jakichs podatkow.

http://www.boatersland.com/lowrance-elite-7-combo-1.html

Pozdrawiam

Janusz

• 0

Podany przez Ciebie link prowadzi do wersji Broadband czyli bez Downscanu. Myślę że jak ktoś decyduje się na ten model to po to żeby również dsi było. Na thehulltruth gościu klnie bo ktoś mu sprzedał wersję broadband i nie był tego świadomy a bardzo zależało mu na DSI, teraz musi dokupić dodatkowo przetwornik. 

Link który podałem to też normalny sklep i na stanie za 699$ maja wersje s DSI.

W Cabelas maja także ale troszeczkę drożej.

• 0

Pierwsze testy na sucho, czekam na wyjazd majowy i pierwsze rybki przy pomocy elity.

Witam, moja Elitkę wczoraj przetestowałem, wszystko pięknie pokazuję i nawet 5 zębatych padło, ale nic wielkiego, chciałbym poinformować, że bardzo mało prądu wczoraj pożarła, po 10-cio godzinnym wędkowaniu, włączona była cały czas, na czuwaniu nie była, spadło tylko 1,2V przy aku 12Ah, czyli spokojnie na 2 dni wędkowania mi wystarczy, a przy oszczędzaniu energii powinno wystarczyć na 3 dni, pozdrawiam miklas_64