Skocz do zawartości
  • 0

Nowe Lowrance Elite-7 HDI

Kajtelek2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bardzo precyzyjnie zrobiony szlak wielkich jezior mazurskich, międzyodrze oraz Zalew Szczeciński i wiele innych. Maxi Mapa tez nie obejmuje całego kraju. Dotyczy to mapy Navionics 44XG wersja z 22 marca tego roku (chyba w tym czasie była wydana najnowsza wersja). Jest tam dużo jezior szwedzkich, fińskich, niemieckich. Oczywiście nie wszystkie bo jednak jest to przede wszystkim mapa morska ale i tak nie ma lepszej na te urządzenia. W  urządzeniach lowrance ma działać C- Mapa Jeppsena zrobiona w standardzie MAX-N ale nie jestem w stanie nic napisać na jej temat ponieważ jej nigdy nie miałem w ręku.... Pewne jest tylko to, że stare C-Mapy działać nie będą.

• 0

Witam

Może wniosę coś od siebie do tego wątku.

Posiadałem wcześniej Lowrance HDS 8 z przetwornikiem LSS1. Po dłuższym czasie użytkowania mogę stwierdzić, że widok na boki średnio się przydaje do celów wędkarskich. Na pewno nie przy poszukiwaniu ryb. Żeby zobaczyć coś o wyraźnych kształtach to musi być przynajmniej wielkośći koła od ciężarówki. Najeżdżałem również zatopioną barkę i wtedy robi to wrażenie, ale ten bajer działa jak dla mnie do około 10m. Wszystko co będzie leżało głębiej staje się nie czytelne chyba, że najedziemy na wrak statku.

Sprzedałem łódź wraz z HDS-em i teraz na nową zakupiłem zestaw Elite 7 HDI + HDS 8 GEN 2 z myślą o wędkowania w morzu i wodach przybrzeżnych. Elitka robi za echo a HDS jako mózg do obsługi plotera, autopilota, radia itp.

Obraz z Elitki jak dla mnie jest dużo lepszy niż na HDS-ie 8 GEN 1. To jest coś jak telewizor bez HD i z HD. Faktycznie Elitka działa minimalnie wolniej, ale mi to nie przeszkadza. Używam jej również na pontonie. Żeby nie mieć żadnych problemów podczas pracy przez dwa dni na okrągło, full podświetleniu z włączonym gps-em kupiłem baterię 60Ah, skrzynkę na akumulator i dodatkowy uchwyt.

Jak ktoś wcześniej posiadał echo firmy Lowrance nie powinien mieć problemu z obsługą Elitki.

HDS 8 GEN 2 faktycznie działa szybciej, ale tylko dlatego, że ma dwa procesory a nie jeden jak w przypadku poprzedniczki. Tak przynajmniej powiedział sprzedawca.

Na koniec dodam, ze jeśli chcemy podstawową echosondę do pokazywania dna bez żadnych bajerów to wielkość ekranu 5`` w zupełności wystarczy. Jeśli ktoś planuje w przyszłości rozbudować echo o LSS2 "side scan" lub DSI to nawet ekran echa 7 HDS jest zbyt mały aby w pełni wykorzystać wszystkie funkcje ponieważ w rzeczywistości ekran jest mniejszy niż nazwa urządzenia na to wskazuje. Elitka ma pełne 7`` i 7HDS GEN 2 TOUCH SCREEN. Z resztą miałem ekran 8`` i po podzieleniu go na dwa już robił się mało czytelny, a na 4 ekranch cała zabawa mijała się z celem. Ma to jedynie sens przy większych ekranach i przynajmniej dwóch urządzeniach.

Mam nadziej, że to pomoże w podjęciu właściwej decyzji przy zakupie echa.

Pozdrawiam

• 0

Panowie mam pytanie, po włożeniu karty pamięci (16GB)  chciałem zapisać na nią logi ale po kilku może kilkunastu minutach wyskoczył mi komunikat że zostało mniej niż 10 minut zapisu potem że mniej niż 5 minut . Powtarzałem próby kilka razy za ka żdym razem z tym samym rezultatem . Czy możecie mnie oświecić o co chodzi , czy może gdzieś się ustawia  że zapis ma być na karte lub na pamięć wewnętrzną . Pytanie brzmi więc jak krok po kroku od momentu włożenia karty zapisać na nią logi.

Z wędkarskim pozdrowieniem

Janusz

• 0

Panowie Pytanie:

yamaha 4km, łodz 3,60-165 mega ciezka niewiem dokladnie ile wazy ale na odkreconym rumplu na zero plyne 4km/h / 4,20 km/h

na max ok 10km/h

zaczolem sie teraz zastanawiac czy GPS nalezy jakos poprawnie skaliborwać czy cos?

poprostu zaczolem sie zastanawiac czy moj GPS cos nie przeklamuje

odbiornik znajduje sie w czujniku?

• 0

Panowie Pytanie:

yamaha 4km, łodz 3,60-165 mega ciezka niewiem dokladnie ile wazy ale na odkreconym rumplu na zero plyne 4km/h / 4,20 km/h

na max ok 10km/h

zaczolem sie teraz zastanawiac czy GPS nalezy jakos poprawnie skaliborwać czy cos?

poprostu zaczolem sie zastanawiac czy moj GPS cos nie przeklamuje

odbiornik znajduje sie w czujniku?

Przy silniku 4KM i wspomnianych gabarytach łodzi nie ma się co dziwić prędkości na poziomie 10km/h.

• 0

Panowie mam pytanie, po włożeniu karty pamięci (16GB)  chciałem zapisać na nią logi ale po kilku może kilkunastu minutach wyskoczył mi komunikat że zostało mniej niż 10 minut zapisu potem że mniej niż 5 minut . Powtarzałem próby kilka razy za ka żdym razem z tym samym rezultatem . Czy możecie mnie oświecić o co chodzi , czy może gdzieś się ustawia  że zapis ma być na karte lub na pamięć wewnętrzną . Pytanie brzmi więc jak krok po kroku od momentu włożenia karty zapisać na nią logi.

Z wędkarskim pozdrowieniem

Janusz

Mam HDS 5 Gen2 i kartę 32GB, działa bez problemu, Elitka jest nowsza więc nie powinna być gorsza.

Na 99% ustawiony masz wewnętrzny zapis logu, czasami też tam mam jak nie zwrócę uwagi gdzie zapisuje.

W trakcie ustawiania nazwy pliku, powinieneś też mieć pozycję z ustawieniem miejsca zapisu logu....

• 0

Mam HDS 5 Gen2 i kartę 32GB, działa bez problemu, Elitka jest nowsza więc nie powinna być gorsza.

Na 99% ustawiony masz wewnętrzny zapis logu, czasami też tam mam jak nie zwrócę uwagi gdzie zapisuje.

W trakcie ustawiania nazwy pliku, powinieneś też mieć pozycję z ustawieniem miejsca zapisu logu....

Dzięki za odpowiedź . Z tego co się dowiedziałem jest dokładnie tak jak napisałeś że nie ma problemu z obsługą dużych kart . Natomiast nie doszukałem się ustawień zapisu , postaram się dziś sprawdzić ale wydaje mi się że właśnie w okienie dialogowym zapisu logu nie było możliwości wyboru miejsca zapisu. Postaram się jeszcze raz dziś sprwadzić tą sprawę . Dziękuję za odpowiedź .

Pozdrawiam

Janusz

• 0

Panowie czy ktoś z was próbował naklejać na ekran echosondy taka folię zabezpieczającą przed porysowaniem ja SA stosowane na tablety komórki.

Zastanawiam się nad czymś takim bo w Elit 7 nie ma takiej fajnej pokrywki jak w X125/123 a była przydatna ;) 

Chyba że macie jakiś patent :rolleyes: 

Danek

• 0

Rozumiem, że nie ma go 'w zestawie', ale w ogóle jest dostępny:

http://www.ebay.com/itm/SUN-COVER-FOR-LOWRANCE-ELITE-7-and-7x-DEPTH-FINDERS-Fishfinders-/171065041033?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27d4456089#ht_2317wt_1020

Wychodzi ok. 130zł z wysyłką (przeliczenie w PayPal'u)

• 0

Panowie czy ktoś z was próbował naklejać na ekran echosondy taka folię zabezpieczającą przed porysowaniem ja SA stosowane na tablety komórki.

Zastanawiam się nad czymś takim bo w Elit 7 nie ma takiej fajnej pokrywki jak w X125/123 a była przydatna ;) 

Chyba że macie jakiś patent :rolleyes: 

Danek

Mam naklejoną folię. Kupiłem taką na Ipada i mam na dwa razy po przecięciu :) Widać trochę bąbelki bo niechlujnie ją nakleiłem ale chyba spełnia swoje zadanie.

A pokrywy białe na Elite 7 są już dostępne w Polsce.