Skocz do zawartości
  • 0

Nowe Lowrance Elite-7 HDI

Kajtelek2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Źle to odbierasz. Po prostu chronią swój rynek zbytu. Tak jest w całej Europie 250 EURO. Poza tym co by sprzedawali jakby brali 200-300 PLN za wgranie menu do echa? Oni tego softu też za darmo nie dostają. Przecież muszą kupić i sprzedać trochę tych echosond na rynek PL.

Można to nazwać "ochroną rynku zbytu", lecz powinno to być nazwane zmowa cenowa. Jakby zeszli z ceną to nie byłoby kombinowania i wszystko

szło by przez nich i zarobiliby więcej. Paczka językowa to nie jest jakieś wielkie halo żeby tyle kosztowała.

Powiem tak, kiedyś będąc w Stanach widziałem programy i gry komputerowe w takich samych cenach jak w Polsce. A że to było dawno więc przepaść cenowa była ogromna, dla usmana ;) były to grosze dla nas kupa kasy więc każdy piracił jak mógł. Teraz wolę kupić oryginalną grę bo aż tak

droga jak kiedyś nie jest. A paczka językowa? Czy jest to normalna cena? Dla mnie nie, tym bardziej że nie jest to jakaś ekstra opcja.

Dogadali się i sztucznie rozdzielili paczki językowe żeby można manipulować cenami.

Pokażmy im więc środkowy palec! Dystrybutorowi za cenę z sufitu, rządowi za 23% VAT - nawet jak raz na 5 lat kupisz coś zagranicą. Nie dajmy

się dymać, tym bardziej że jakoś w zarobkach nie wydaje mi się żebyśmy byli powyżej średniej europejskiej a ceny na wszystko mamy wyższe.

• Like 2

• 0

Mało prawdopodobne. Wgrywany soft jest podpisany i sprawdzana jest poprawność na podstawie podpisu elektronicznego. Urządzenie jest porządnie zabezpieczone. Sprawdzałem. Z tego co wiem, to HW stosowany w tym echu ma możliwość sprawdzania integrealności uruchamianego oprogramowania, więc sama zmiana paczek też może się nie powieść. Pewnie temat jest do ogarnięcia w jakiś tam sposób, ale masa czasu, dłubania i spore koszty.

Edytowane przez psulek

• 0

Z innej beczki, odnośnie zakupu elitki 7 HDI w US koszt sciagniecia o ile się orientuje calosc ok.2200-2300 zl+ewentualne wgranie softu PL- 300 zl +(walizka na aku+2 aku 7ah+mocowanie przetwornika+torba na echo)ok 350 zl?=2850-2950zl.Taki zestaw ma rok gwarancji której tak naprawdę niema(mało kto będzie wysylal sprzet  z powrotem do US jeżeli cos się stanie-mysle ze raczej będzie szukal naprawy w kraju a to sa jednak dodatkowe koszta)W Polsce taki zestaw na aledrogo kosztuje ok.4200zl,moge polecić sklep gdzie taki zestaw można wyrwac za 3850 zl-do tego FVat gdzie jeżeli dobrze pomyslec to można odliczyć z tego Vat na firme co daje  nam kwote przyblizona do ceny sprowadzenia ze Stanow oraz dokupienia akcesoriow .A teraz roznica -kupując w Polsce od Parkera mamy 2 lata gwarancji i możliwość wgrywania bezpłatnie aktualizacji przez ten czas za darmo,więc warto się zastanowić czy gra jest warta świeczki.Pisze o tym gdyż sam skorzystałem z takiej opcji i caly zestaw wyniosl mnie 3100 zl po odjęciu Vat.Polecam kolegom którzy zdecydowali się na zakup elitki i pisali wcześniej o tym posty.Pozdrawiam,Rafal

• 0

Mariusz da na pewno,Kolega ma wyslac elitke do fachowca,jezeli wszystko pojdzie ok to dam namiary chętnym, niech nie przeplacaja.

Można rozebrać echo i przekopiować cały flash z wersji PL do US. Ale to mało eleganckie B) . Trzeba mieć tylko dobry programator i echo PL.

Edytowane przez psulek

• 0

...Taki zestaw ma rok gwarancji której tak naprawdę niema(mało kto będzie wysylal sprzet  z powrotem do US jeżeli cos się stanie-mysle ze raczej będzie szukal naprawy w kraju a to sa jednak dodatkowe koszta)...

Nic nie jest w stanie przebić ceny z US, chociaż kurs $ idzie w górę. Ale miałem pytać o gwarancję. Czy gwarancja przypadkiem nie jest międzynarodowa? Kupowałem parę rzeczy w Stanach i duże międzynarodowe koncerny dają gwarancję ważną na cały świat. Chociaż odesłanie do ich serwisu aż tak drogie nie jest, to po co kombinować jak możnaby w Polsce. Haha to Parker by się ucieszył ;)

• 0

I jeszcze jedno, zbliża się czarny piątek i obniżyli ceny. Elite-7 CHIRP 83/200 - $599. Ciekawe czy nasz dystrybutor też przerzuci to na rynek. HDS12 taniej o $500. A my tu o paczce językowej za 1000 zł rozmawiamy. Ja bez polskiej paczki dam radę, ale jak ktoś wie jak w rozsądnych pieniądzach to wgrać to na priva.

http://www.lowrance.com/en-US/specialoffers/Holiday-Sales-Event/

• 0

Mało prawdopodobne.

Jedni wymyślają zabezpieczenia a inni je łamią :) Tylko jak ktoś już się na tym naprawdę zna, to raczej nie zajmuje się takimi głupotami jak echosondy. Chyba że hobbystycznie. 

Ja czekam do wiosny. Zobaczymy jak będzie z cenami i co jeszcze wymyślą. No i zobaczymy co z tym językiem PL wyjdzie. Czy ktoś to "opanuje" ;)

• 0

A tego tropu nie rozwazacie http://www.svb.de/de/lowrance-elite-7-serie.html nie ma tylko jezyka. A jak znajdziesz jeszcze kolege ktory tam sobie wat odliczy to wychodzi po amerykansku.

Można sprzedać po normalnych cenach? Można. Tylko nie w PL. W tym kraju wszystko musi być na odwrót, nienormalne i pop...ne.

O co chodzi z tym "combo"?

edit. No i jeszcze do tego wysyłka tylko 6.95 €. Ludzie! My żyjemy w jakimś zaścianku chyba.

Edytowane przez Triple
  • Like 1

• 0

O co chodzi z tym "combo"?

Combo to inaczej echosonda z GPS (mapami), Chartplotter to urządzenie bez echsondy (sama nawigacja) Lowrance w modelach dodaje literę ''m''

Natomiast Fishfinder to po prostu echosonda bez GPSa - Lowrance stosuje wówczas literę ''x'' w symbolu modelu. Może angielski będzie łatwiejszy

http://www.svb24.com/en/lowrance-elite-7-series.html

• Like 1

• 0

Z innej beczki, odnośnie zakupu elitki 7 HDI w US koszt sciagniecia o ile się orientuje calosc ok.2200-2300 zl+ewentualne wgranie softu PL- 300 zl +(walizka na aku+2 aku 7ah+mocowanie przetwornika+torba na echo)ok 350 zl?=2850-2950zl.Taki zestaw ma rok gwarancji której tak naprawdę niema(mało kto będzie wysylal sprzet  z powrotem do US jeżeli cos się stanie-mysle ze raczej będzie szukal naprawy w kraju a to sa jednak dodatkowe koszta)W Polsce taki zestaw na aledrogo kosztuje ok.4200zl,moge polecić sklep gdzie taki zestaw można wyrwac za 3850 zl-do tego FVat gdzie jeżeli dobrze pomyslec to można odliczyć z tego Vat na firme co daje  nam kwote przyblizona do ceny sprowadzenia ze Stanow oraz dokupienia akcesoriow .A teraz roznica -kupując w Polsce od Parkera mamy 2 lata gwarancji i możliwość wgrywania bezpłatnie aktualizacji przez ten czas za darmo,więc warto się zastanowić czy gra jest warta świeczki.Pisze o tym gdyż sam skorzystałem z takiej opcji i caly zestaw wyniosl mnie 3100 zl po odjęciu Vat.Polecam kolegom którzy zdecydowali się na zakup elitki i pisali wcześniej o tym posty.Pozdrawiam,Rafal

Jak Ci się wydaje ilu z nas prowadzi DG związaną z wędkarstwem? Ilu z nas prowadzi jakąkolwiek DG? To raz. Druga sprawa - po co mam bulić 4kzł za to samo, co w Niemczech mogę kupić za 2,55kzł (Elite 7HDI, 000-10966-002, 83/200 455/800 kHz, GPS, menu 31, już z kosztami wysyłki do PL, dwa lata gwarancji)? Muszę tylko napisać maila z pytaniem czy mają możliwość wgrać PL menu po aktualizacji (w razie gdyby się okazało, że go wcięło przy okazji). Jeśli tak to goodbye Polski dystrybutorze. Jeśli nie, to angielski mi specjalnie nie przeszkadza ;)

btw. Ciekaw jestem ile w tej chwili ( po obniżach cen przez producenta) Polski dystrybutor woła sobie za Elite 7? Znając życie, to pewnie tyle co wcześniej :)

Edytowane przez Triple

• 0

Teraz trochę z innej beczki. Jakie macie covery do swoich elit 7. Pewnie potrzebne będą dwa małe aku a te covery to raczej takie sobie. Rozważam dwie opcje:

1. Aku montuje w bakiście a Elitka albo na oryginalnym uchwycie (minus brak możliwości obrotu we wszystkich kierunkach)albo http://www.amazon.com/RAM-B-111-Ram-Universal-Electronic-Mount/dp/B00144COPK/ref=pd_cp_e_3

2. Jakiś cover. Co polecacie?

• 0

A nie lepiej by Ci było kupić coś bardziej uniwersalnego?

np coś takiego firmy Scotty

http://www.forlessthanever.com/product.php?ASIN=B000M6PBTM

Ja używam i sobie chwalę mocowanie jest uniwersalne można na nim zamocować kotwicę lub uchwyt wędkarski :)

Oczywiście zamiennie :)

Edytowane przez mariuszwf

• 0

Jak Ci się wydaje ilu z nas prowadzi DG związaną z wędkarstwem? Ilu z nas prowadzi jakąkolwiek DG? To raz. Druga sprawa - po co mam bulić 4kzł za to samo, co w Niemczech mogę kupić za 2,55kzł (Elite 7HDI, 000-10966-002, 83/200 455/800 kHz, GPS, menu 31, już z kosztami wysyłki do PL, dwa lata gwarancji)? Muszę tylko napisać maila z pytaniem czy mają możliwość wgrać PL menu po aktualizacji (w razie gdyby się okazało, że go wcięło przy okazji). Jeśli tak to goodbye Polski dystrybutorze. Jeśli nie, to angielski mi specjalnie nie przeszkadza ;)

btw. Ciekaw jestem ile w tej chwili ( po obniżach cen przez producenta) Polski dystrybutor woła sobie za Elite 7? Znając życie, to pewnie tyle co wcześniej :)

Wcale nie potrzeba prowadzic działalności związanej z wędkarstwem,ja nieprowadze zadnej ale jak pisałem wcześniej jak dobrze pomyslec to można odliczyć Vat(ja podrzuciłem koledze który ma firme/nie wedkarska/ i wiedziałem co ma być na FV napisane i jak to zrobić ale takich rzeczy to raczej oficjalnie na forum się nie pisze.2550 za elite z niemiec(podejrzewam ze jest to goly zestaw czyli echo +przetwornik wiec jak dokupisz do tego reszte cena będzie wieksza)Co do wgrania softu to kto pokrywa koszty wysylki w obie strony do Niemiec?jezeli ty to koszta niebeda male,W Polsce podobno jest to za free przez 2 lata,ale niema co się tu wymadrzac ja napisałem tylko o alternatywie dla tych co chcieliby kupic w Polsce i nie martwic się aktualizacjami i gwarancja .Ci którzy nie maja problemu z angielskim lub innym jezykiem dodanym w paczce wiadomo ze mogą kupic w stanach tanio(ceny powoli spadają)I tak wogule wcale nie promuje Parkera bo i tak niezle zdzierają z nas.Post był tylko pomysłem jak kupic taniej,nie pisałem ze jest to najtansza opcja.Pozdrawiam,Rafal

• 0

Witam właśnie się zalogowałem,jestem tu świeżak.Nabyłem w USA Elite 7 HDI o nr.000-10966-001 i szukam kontaktu z kimś,kto by mnie zapilotował przy wgraniu w menu języka pol.

a nie ma ???

ja swoją tez zza Oceanu ściągnąłem i język polski jest :)

Edytowane przez majatony