Skocz do zawartości
  • 0

Nowe Lowrance Elite-7 HDI

Kajtelek2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli Ci ni zależy na pl, to ściągaj. Podobno soft EU był stabilniejszy.

@ptychoo

wszystkie paczki językowe sa tak samo stabilne. 

Mozna mówić wyłacznie o róznicach pomiędzy wersjami rózniącymi sie numerem a nie pomiedzy pakietami językowymi.

Nie ma czegos takiego jak soft EU

sa następujące paczki jezykowe:

Standard Language pack

Russian/Ukrainian Language pack

Eastern European Language pack

Asian Language pack

:) 

• 0

nie zgodzę się.

swego czasu, jako posiadacz Elite 7 HDI, miałem oprogramowanie w wersji polskiej. jako, że wszystkie sprzęty elektroniczne wyposażone w instrukcję obsługi w języku polskim stanowią dla mnie olbrzymią zagadkę, postanowiłem sięgnąć do instrukcji oryginalnej, pisanej w cywilizowanym języku. to samo zrobiłem z oprogramowaniem. ściągnąłem oryginalne, ze strony producenta, z oryginalnym, cywilizowanym językiem. zaznaczam, że wersja oprogramowania była dokładnie ta sama. echo ożyło, protestów (zawieszania się) było zdecydowanie mniej, a sama obsługa stała się zdecydowanie przyjemniejsza i łatwiejsza (intuicyjna). polskie menu potrafi sporo namieszać.

aaa, co jeszcze warto zrobić -  przejście na jednostki imperialne zupełnie zmienia zachowanie Elite 7 HDI. nie wiem jak reagują inne "sprzęty".

Edytowane przez StCroix

• 0

Ok nowy soft pomógł.Żadnego cieniowania nie musiałem włączać- być może było włączone. Po ponownym uruchomieniu echa od razu wykryło mapę Social z numerem. Ustawione jest na metry. Glębokość wody też podawana w metrach.

Pozostaje mieć nadzieję, że autor mapy robił   ją w miarę dokładnie. Ale czuć,że przy wczytywaniu mapy z karty przydałby się dobry proc i ram :)

Edytowane przez bassy
  • Like 1

• 0

No hdi to urządzenie ogólnie ok . Jednak jest odczuwalny brak mocy . Szczególnie przy dużych kolorowych mapach. Pływałem z nią 1.5 sezonu i milo wspominam. Chodź nie raz pomstowalem na wodzie jak ponad godzinne mapowanie wody szlo psu na budę.  Bo echo się lubialo zwiesic.

Jak chcesz większej mocy i komfortu to elite TI spełni oczekiwania. 

• 0

apetyt rosnie w miare jedzenia :)Moim zdaniem, jesli budzet pozwala , to bierz carbon i raduj sie z zakupu. Nie bawilem sie nim jeszcze, bo ma byc z koncem lutego w pl. Ale z filmiku yt

wypada lepiej od gen3  , napewno szybciej przezuca strony, kolory ladne. Takze sadze iz drzemie w nim moc. tylko ciekaw jestem czy na ss3d sie polepszy. bo przy gen3 to szalu z plynnoscia niema.  Przy sprzedazy gen3 tez myslalem o TI 12" , jedank , wole troche mniej  cali na korzysc jakosci.

• 0

właśnie rzeczona jakość (w tym przypadku w obrazowaniu) jest niewiadomą do której nie wiem jak podejść. cały czas nie wiem czy więcej zobaczę na mniejszym (aczkolwiek z wyższą rozdzielczością) ekranie, czy może na większym (bo jakość może być zadowalająca).

porównać nie mam gdzie, a na eksperymenty mnie nie stać.

ten sezon chyba przepływam na posiadanej dziewiątce, a w tzw. międzyczasie może dowiem się czegoś więcej.

• 0

Moim zdaniem ,na mniejszym ekranie w ciut większej rozdzielczości więcej nie zobaczysz. Cała akcja rozbija się wsumie o podział okien. Przy 4 oknach na 7" jest...słabo. przy 9" jest dużo lepiej.a na 12" super. Tylko 12" to już jest kawał grzmota.mobilność lekko leży :) no i prądy juz tez chyba około 5A. To i aku większe trza.carbon ma większą rozdzielczość i lepsze bebechy . Może przy nim na strumieniowaniu obrazu na tablet będzie lepiej niż przy gen 3. Jeśli tak to można 7" carbon i tableta 12". Do testów. Jeszcze trochę czasu. Jak sprawdzę to dam znać jak wypadl.

• 0

Mam elit 7 i w życiu już nie kupie 5 cali.

5 cali bez SI przy podziale na dwa jeszcze się jako tako sprawdza. Z SI to minimum 7 cali i podział na 2,3 . A najlepiej 9 cali. Powyżej to sprzęt już mało mobilny sie robi, chyba że ktoś na stałe ma zamocowane echo na łódce.

• Like 2

• 0

Panowie, taka mapa kompletnie nic nie wnosi. Widać na niej co prawda, że jest się na wodzie, a nie na "łące" ale to naprawdę mało przydatne informacje (chyba, że pływa się we mgle - tylko wówczas może być "pomocna").

Drugą sprawą jest to, że bardzo łatwo można taką "mapę" zrobić samemu. Kwestia obrysowania linii brzegowej zbiornika w jednym z wielu programów (QGis, Global Mapper, SAS Planet i parę innych) lub po prostu w Google Earth i wyeksportowania pliku kml. Posiadając ten plik "wypluwa się" mapę w formacie AT5 lub (co w przypadku mapy bez jakichkolwiek danych jest korzystniejsze i zajmuje mniej miejsca na karcie) lcm. Oczywiście potrzebny jest do tego program, no ale nie da się stworzyć czegoś z niczego do tego bez narzędzi.

Warto też sprawdzić Social Map (https://gofreemarine.com/insight-genesis/community/). Nigdy nie sprawdzałem czy powyższe akweny są dostępne.

• Like 1

• 0

czorsztyn chyba gdzies mialem , a roznowa nie. musze pogrzeba w czelusciach dysku,  za freeko tez mozna sobie wypluc . watek jak zrobic mape sat. sciagnac dwa programy global mapper i IMC

Nie bądź leniem i szanuj język którym się posługujesz. Popraw ten bełkot.