Kajtelek2 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Panowie nowości od Lowrance ,kiedy będą w PL i jaka cena? . tu ceny w U.S.A. http://www.lowrance.com/en-US/Products/Elite/ Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Co do przedluzenia kursowego to niestety Adamie mylisz się.Jest w Elitce, sam osobiście używam(trzeba poczytać instrukcje i wlączyć opcje)Co do pracy sprzętu do 30 m bez zarzutu podejrzewam ze kolega Jaśko miał włączona opcje w trybie wędkarskim "Płytka woda"ktora jest przeznaczona na wody do 30m.Na głębsze wody trzeba ustawić"głeboka woda"i sprzet zupełnie inaczej będzie się zachowywał.Pozdro,Rafal@rafalc moim znaniem te wszystkie automatyczne tryby wedkarski ( płytka, głęboka woda, wolny trolling itp) sa kiepskie i powodują w zaleznosci od warunków błedne wskazania, utratę odczytu dna, zatrzymanie obrazu.Gdy pływam na "użytek ogólny" nie mam tych problemów. inne parametry ( np.czułosc) zmieniam sobie w zaleznosci od warunków na łowisku.Dodam tylko, że uzywałem Elitki 7 z róznymi przetwornikami i na płytkich wodach i na morzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgadzam się, z tym w 100% ze po przejściu na własne ustawienia można wycisnąć z tego sprzętu naprawdę dużo jednakze nie wszyscy to potrafią dobrze zrobić.Osobiscie polecam delikatna korektę dostepna w trybie auto dla nie zaawansowanych uzytkownikow(jeżeli nie maja większych potrzeb strojenia obrazu)Mój kolega tak namieszal w echu ze potem chciał wyslac sprzet do naprawy bo przestalo mu ryby pokazywać oczywiście problem tkwil tylko w ustawieniach.Co do używania echa na morzu,nie miałem jeszcze okazji testować wiec nie będę się wypowiadal w tej kwesti,być może tam trzeba już podkrecic lepiej sprzet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jaśko Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Panowie dzięki za szybkie informacje i porady . Nie wiem jeszcze jak w niej uzyskać obraz np. wycinka samego dna z dokładnością 3-4 metrów . na głębokościach 30 do 70 metrów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Panowie dzięki za szybkie informacje i porady . Nie wiem jeszcze jak w niej uzyskać obraz np. wycinka samego dna z dokładnością 3-4 metrów . na głębokościach 30 do 70 metrów . @Jaśkomasz funkcję dzielonego zoom (split zoom) za jej pomocą mozesz maks x 4 powiekszyć obraz dna i pas wody nad nim. przy 30 m bedziesz miał dno + ok 7 m, przy 70m dno + o k17m. powinno byc OKO ile się orientuję nie ustawisz w tym modelu wycinka dno + np. 5 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jaśko Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Jeżeli tak jest to będzie ona nieprzydatna na większych głębokościach . Ławice dorsza w chwili obecnej nie przekraczają poziomu 1 góra 2 metry od dna , tak więc przy wycinku 17 metrowym będą ledwo zauważalne . W parametrach podane jest że pracuje w Hdi do 91 metrów . Producent zaleca na wody słone oscylator 50/200 kHz , nie wiem czy to coś da . Płynąłem przez zatokę botnicką gdzie praktycznie woda jest słodka i tak jak pisałem do 30 m było dobrze natomiast na większych głębokościach totalna kiszka. Nie miałem czasu za dużo przy niej grzebać bo zamontowałem ją za blisko steru i nie było możliwości żeby kolega sterował ja kombinował przy niej . Pozostanie mi potrenować przy najbliższych wyprawach i zamontować ją wraz z HB . Będę miał skalę porównawczą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Jeżeli tak jest to będzie ona nieprzydatna na większych głębokościach . Ławice dorsza w chwili obecnej nie przekraczają poziomu 1 góra 2 metry od dna , tak więc przy wycinku 17 metrowym będą ledwo zauważalne . W parametrach podane jest że pracuje w Hdi do 91 metrów . Producent zaleca na wody słone oscylator 50/200 kHz , nie wiem czy to coś da . Płynąłem przez zatokę botnicką gdzie praktycznie woda jest słodka i tak jak pisałem do 30 m było dobrze natomiast na większych głębokościach totalna kiszka. Nie miałem czasu za dużo przy niej grzebać bo zamontowałem ją za blisko steru i nie było możliwości żeby kolega sterował ja kombinował przy niej . Pozostanie mi potrenować przy najbliższych wyprawach i zamontować ją wraz z HB . Będę miał skalę porównawczą .@ Jaśkomiałem okazję pływac z E7 po Bałtyku i dawała radę takze na 50-60m. Głebiej nie miałem okazji. Na śródlądziu na 10-13 m widze pojedyncze sandacze to chyba tym bardziej ławice dorsza powino sie dac zaobserwować.DSI do 91m nie HDI (HDI to echosonda + obrazowanie DSI)- wszystkie takie wartosci podawane sa dla wody słodkiej, moim zdaniem 50-60 m to max dla DSI i przy małym falowaniu.przetwornik 50/200 to tyle ze węższy stozek obrazowania echosondy.Taka funkcja tego wycinka, o której piszesz była by bardzo przydatna, moze ktos z kolegów ja odnalazł.Uważaj jak zamontujesz dwa echa na raz to beda sie wzajemnie zakłócały- trzeba bedzie ustawieć by pracowały na innych częstotliwościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danielst Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Jestem posiadaczem Elitki 7x i mam problem takiej natury - echosonda co jakiś czas się zawiesza ekran się zatrzymuje i tyle . Dopiero jak ją wyłączę i uruchomię zaczyna znowu działać .Czasami dzieje się tak raz na godzinę pływania a czasami co 15 minut . Może wiecie co może być tego przyczyną i jak sobie z tym definitywnie poradzić . Z góry dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Sproboj zmienić soft na nowszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Jestem posiadaczem Elitki 7x i mam problem takiej natury - echosonda co jakiś czas się zawiesza ekran się zatrzymuje i tyle . Dopiero jak ją wyłączę i uruchomię zaczyna znowu działać .Czasami dzieje się tak raz na godzinę pływania a czasami co 15 minut . Może wiecie co może być tego przyczyną i jak sobie z tym definitywnie poradzić . Z góry dzięki .A próbowałeś zrobić softresert ewentualnie hardreset ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Sproboj zmienić soft na nowszy@siarqw Elite 7x nie da się zaktualizować oprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Jestem posiadaczem Elitki 7x i mam problem takiej natury - echosonda co jakiś czas się zawiesza ekran się zatrzymuje i tyle . Dopiero jak ją wyłączę i uruchomię zaczyna znowu działać .Czasami dzieje się tak raz na godzinę pływania a czasami co 15 minut . Może wiecie co może być tego przyczyną i jak sobie z tym definitywnie poradzić . Z góry dzięki . @danielstZrób hard reset tak jak doradzał @PaprykarzPonadto:- nie korzystaj z kreatora ustawień.- ustaw użytek ogolny a nie jakies tryby płytlka woda, troling, itp - podreguluj czułością w zależnosci od warunków na łowisku.- redukcja zakłoceń i przejrzystosc powierzchni wyłaczony lub niskii powinno być po problemie :-)Pisano już o tym bardzo dużo na tym forum, poszukaj, eksperymentuj z ustawieniami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 faktycznie ma stronie http://www.lowrance.com/en-US/Products/Fishfinder/Elite-7x-CHIRP-en-us.aspxjest o tym mowa ze brak sofu , przepraszam za wprowadzenie w blad . Sadzilem ze jest jak przy hdi , ale nie...Troche lipa jak dla mnie ze brak wsparcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 faktycznie ma stronie http://www.lowrance.com/en-US/Products/Fishfinder/Elite-7x-CHIRP-en-us.aspxjest o tym mowa ze brak sofu , przepraszam za wprowadzenie w blad . Sadzilem ze jest jak przy hdi , ale nie...Troche lipa jak dla mnie ze brak wsparcia...Problem jest gdzie indziej. Brak jest mozliwości jego wgrania z powodu braku slotu na karty, którego modele bez GPS nie posiadają. Z drugiej strony HDS bez GPSu można było połączyć kablem sieciowym z modelem wyposażonym w slot i aktualizacja szła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Nawiązując jeszcze do tego softu elite 7x . To przez port NEMEA tez nie da rady ? Serwis w razie draki musi jakoś soft wgrywać. Chyba ze że to są jakieś pamieci które się wymienia. To lowrance w tym modelu się nie popisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Jestem posiadaczem Elitki 7x i mam problem takiej natury - echosonda co jakiś czas się zawiesza ekran się zatrzymuje i tyle . Dopiero jak ją wyłączę i uruchomię zaczyna znowu działać .Czasami dzieje się tak raz na godzinę pływania a czasami co 15 minut . Może wiecie co może być tego przyczyną i jak sobie z tym definitywnie poradzić . Z góry dzięki .A czy przypadkiem,nie dzialo się tak jak plywales w upaly?Na dodatek jeżeli echo jest jeszcze w torbie i nie ma czym oddychać(slaba cyrkulacja powietrza)to najzwyczajniej chwilowo się przegrzeje i zaliczy zwieche.Osobiscie tak miałem,teraz przy upale staram się odkrywac echo i niepamietam już kiedy miałem zwieche.Wcześniej zmieniłem jeszcze karte pamięci na klass 10 oraz wgrałem nowy soft i wszystko smiga az milo.Oczywiscie spostrzeżenia kolegow dotyczące ustawien maja także istotne znaczenie,ale czasem problem może być błachy np.zwyczajny letni upal.(co do softu to jestem posiadaczem 7HDI,i tu niema problemu z wgraniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danielst Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 @danielstZrób hard reset tak jak doradzał @PaprykarzPonadto:- nie korzystaj z kreatora ustawień.- ustaw użytek ogolny a nie jakies tryby płytlka woda, troling, itp - podreguluj czułością w zależnosci od warunków na łowisku.- redukcja zakłoceń i przejrzystosc powierzchni wyłaczony lub niskii powinno być po problemie :-)Pisano już o tym bardzo dużo na tym forum, poszukaj, eksperymentuj z ustawieniami.sorki , ale nie mogę znaleźć jak zrobic ten hard reset może ktoś link podrzuci ?Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) W tym wątku juz była mowa o hard reset powertuj kilka stron wstecz Twardy reset: Urządzenie wyłączyć, nacisnąć i przytrzymać klawisze powiększania i zmniejszania w tym samym czasie, nacisnąć i zwolnic przycisk PWR, zwolnic wszystkie przyciski, gdy pojawi się usa mapa. Hard reset:Turn unit off, press and hold zoom in and zoom out keys at the same time, press and release pwr key, release all buttons when usa map appears.strona 33 albo 34 tego wątku Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) 2 opcja(miekki reset)-Wcisnac i trzymać przycisk PAGES-Wcisnac na ok.3 sek przycisk PWR(wlaczania)-Trzymac Pages do momentu całkowitego wlaczenia urzadzenia Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez rafalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TadekCh Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Witam, jestem posiadaczem Elite-7 HDI, oczywiscie ze stanow, czy ktos moze sie zemna podzielicz instrukcja pl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerus Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Witam,Elite7 nie dziala mi mapa.Wrzucilem na karte jedna mape,nie dziala,dzisiaj mape drugiego jeziora i tez nie dziala a jutro rano jade na inne i no wlasnie z tad ten pospiech.Czy musze zmianic cos w ustawienia w echo czy problem bedzie gdzie indziej.Dodam tylo ze kopiuje 5 plikow z folderu mapy na karte pamieci i podobno powinno chodzic a tu lipa.Moze ktos napisze cos prostymi slowami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Mapy poprostu wklej na kartę obojętnie gdzie . Jeśli działały na innej elite winny działać u ciebie. Najpierw spróbuj odnalezc dany obszar na mapie .ów woda może się pokazać dopiero przy zrobieniu zoom+ . Jeśli to nie pomoże spróbuj włączyć wyłączyć cieniowanie w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerus Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Nie wiem czy dzialy na innej elitce bo nie mialem okazji sprawdzic,moze jutro mi sie uda.Z tymi szarosciami to nie wiem bo slad po dryfie np.jest tyle ze nie ma wody Chociaz slad powinien byc czarny a jest jakis rozowy.Moze jednak to sprawdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Kolor śladu sobie sam ustawiasz i wybierasz go z palety. Jest funkcja cieniowanie mapy i chyba 2d tam spróbuj zmienić. W jakim formacie te mapy masz at5? Lcm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerus Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 At5Jutro przejze ustawienia.Narazie dzieki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerus Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Problem zalatwiony.Przy rejestracji podalem zle numery echa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kajtelek2
Panowie nowości od Lowrance
,kiedy będą w PL i jaka cena?
tu ceny w U.S.A. http://www.lowrance.com/en-US/Products/Elite/
Edytowane przez Kajtelek2Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
75
64
45
43
Popularne dni
11 Cze
20
26 Lis
15
19 Maj
15
30 Sty
13
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 75 odpowiedzi
Paprykarz 64 odpowiedzi
rower26 45 odpowiedzi
ptychoo 43 odpowiedzi
Popularne dni
11 Cze 2013
20 odpowiedzi
26 Lis 2014
15 odpowiedzi
19 Maj 2015
15 odpowiedzi
30 Sty 2015
13 odpowiedzi
Popularne posty
SzymonK
Wszystko zależy od ukształtowania dna, wielkości zbiornika, ilości czasu jaką jesteś w stanie przeznaczyć na zbieranie logów, ale po kolei. Kolega ptychoo trochę teoretyzuje odnośnie szerokości stoż
Klamot
Czy jest gdzieś zapisane, że nie można udostępniać instrukcji obsługi w języku PL? Jeżeli nie, to jestem skłonny pomóc i zeskanować potrzebne strony. Mam Elite 7 Chirp ale z tego co widzę, to instrukc
malinabar
A tutaj super filmik porównujący Elite 5 i 7 Ti na jednym pokładzie . Język wprawdzie mało internacjonalny , ale materiał fajny . Aż dziw , że nasi fachmani sprzętowi jeszcze czegoś takiego nie skleci
Opublikowane grafiki
971 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi