Skocz do zawartości
  • 0

Nowe Lowrance Elite-7 HDI

Kajtelek2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, takie pytanko.

Od ponad dwóch lat użytkuję elite 7 HDI. Wczoraj przytrafiła mi się dziwna usterka, a mianowicie. Podczas gdy ekran podzielony był na dwie częstotliwości 83/200 kHz echo nie rysowało w ogóle obrazu po stronie 83 kHz, cały biały ekran. Tylko po stronie częstotliwości 200 kHz obraz był rysowany. Gdy przestawiłem tylko na częstotliwość 83 kHz obraz był rysowany prawidłowo. Kombinacje ekranu 83 kHz + DSI na obydwu częstotliwościach 455/800 kHz - wszystko rysowane prawidłowo. Odpinałem kable ale to nie pomogło. Czy coś się może krzaczyć z przetwornikiem.

Z góry dziękuję za sugestie. Echo już po gwarancji więc jak coś to czeka wydatek. 

Edytowane przez rower26

• 0

Miałem tak pare razy,problem zawsze wystepowal po przejściu z czuwania na ponowne używanie(czujnik jakby się zawieszal)Niekiedy wystarczylo poczekać chwile az sam zaskoczy a czasami trzeba było wylaczyc i ponownie wlaczyc echo i wszystko wracalo do normy.Zdarzylo mi się tez ze wtyczka od czujnika po prostu niebyla do końca wcisnieta i po dokręceniu wtyczki czujnik zaskakiwal od razu.

Edytowane przez rafalc

• 0

Dokładnie jak kolega pisze po jakimś czasie wszystko wraca do normy czasem jednakt nie myslałem ze tylko ja tak mam.

@kolo807

1. zrób reset i nie korzystaj z kreatora ustawień. W trybach wędkarskich ustaw tryb: użytek ogólny i problemy pewnie znikną. Tryby wędkarskie :Płytka woda, wolny trolling i pozostałe automatyczne nie są delikatnie mówiąc najlepsze.

Lepiej samemu z palca wyregulować nastawienia w zależności od warunków na wodzie.

2. zainstaluj sobie nowy soft.

Edytowane przez bierjoza

• 0

Jestem juz po sprawdzeniu echa troche malo plywalem , co moge powiedziec o niebo lepiej :).

Nic sie nie wieszalo dziala jak trza , nowy soft wgralm juz dawno.

Poprawilem tez mocowanie przetwornika.

Po niedzielny wedkowaniu skoryguje czy wszysto jest jak trza.

Martwi mnie jeszcze ten program bedzie ciezka przeprawa.

• 0

Najprawdopodobniej jest to zatopiona zaglowka ,oststnia fota moze wprowadzac w blad dlatego ze dokladnie jak naplynelismy na nia zaczelismy dryfowac wstecz wiec jest to tylko polowa a reszta to jakby lustrzane odbicie.Pionowe kreski na 2d to zaklocenia z HB kumpla .Jak ryby kiedys nie beda braly to przeplyne tam kilka razy i pogladam dokladniej (jesli sie da) ;)

• 0

A z jaka prędkością pływasz ? Jeśli popylasz na spalinie dość szybko to będą kreski a nie banany :) jeśli na elektryku to sprawdź mocowanie przetwornika i ustawienia echa . Czułość tryb

Najcześciej pływam na pól gwizdka. Mam motor 3,5 km . wiec myślę ze najczęściej z prędkością 4-6 km. na godzinkę .