cezorator Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Jak tak oględam podawane na szpulach średnice żyłek to mam mieszane uczucia.Pojawiają się na nich takie przykładowe wartości:0,235 mm0,423 mmZadziwiające jest to, że dokładnośc pomiaru ich średnicy wynosi 1/1000 mm.Z tego co wiem o tworzywach sztucznych i technologii ich produkcji, to nylon jest tego typu tworzywem, że przy produkcie liniowym o średnicy poniżej 1 mm nie jest możliwe osiągnięcie większej dokładności niż 3/100 do 5/100 mm.Czy ktoś mi może wyjaśni jak można osiągnąc tak wielką dokładnośc średnicy żyłki ????Czy tak się zmieniła technologia produkcji, że jest to mozliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Jacy producenci tak podaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Moze najpierw produkuja, a potem mierza co wyprodukowali Albo podaja tak specjalnie, zeby bylo fachowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cole Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 podaje tak Dragon przy żyłce HM62 tego jestem pewien a czy jakieś inne firmy to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Nie wiem jak jest z technologią, ale takie dokładne podawanie średnicy wpływa na kupujących w taki sposób, iż mają wrażenie kontaktu z najnowocześniejszą technologią. To tak jakby dotykali czegoś nieziemskiego - to przecież bezcenne a można kupić za pieniądze PS Z drugiej strony, czy jest możliwe, by żyłka miała idealną średnicę na całej długości? Jeżeli nie, to ta dokładność może być wyliczeniem średniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Jacy producenci tak podaja?Na przykład Japońscy: http://allegro.pl/item218272076_japonska_zylka_ygk_tylko_do_ spinningu_0_235mm.htmlAlbo tu: http://allegro.pl/item215117997_zylka_trabucco_s_force_match _0_140_150m.htmlpodana wartość 0,140 sugeruje dokładnośc 1/1000i tu: http://allegro.pl/item215117991_zylka_trabucco_t_force_spinn ing_0_255_150m.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 podaje tak Dragon przy żyłce HM62 tego jestem pewien a czy jakieś inne firmy to nie wiemHM Dragona jest bardzo przegrubiona ta 0,18...to tak naprawdę 0,20...itd. Dokładność pomiaru gwarantowana, dokonał go Andrzej M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Także TAKE No Memory i inne żyłk z tej serii mają tak dokładnie podawane średnice. Pozdr. Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 To wszystko to jest burza w szklance wody.N.p. duże fabryki amerykańskie produkując żyłki podają ich średnica zwyczajowo w tysięcznych częściach cala z pominięciem pierwszego zera. Piszą kropka i wartość średnicy n.p.- .0012 Następnie jest ta żyłka sprzedawana na wielkich szpulach dużym odbiorcom i oni dopiero konfekcjonują/przewijają to na małe szpuleczki. Zlecają jednocześnie wydrukowanie nalepek na te szpulki i przeliczają tą wartość już w Europie elektronicznym kalkulatorem (robiąc często błędy) na milimetry. Jednocześnie zachowują już istniejącą formę zapisu. Ci ludzie to handlowcy, którzy nieznają się na metrologii. A potem mamy żyłki o śrenicy n.p.: 0,231mm. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Używam żyłki amerykanskiej firmy sufix żyłka primo xp ma średnice od 0.163 do 0.253 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi