Skocz do zawartości

zadziwiające dokładności średnicy żyłek ?

cezorator

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tak oględam podawane na szpulach średnice żyłek to mam mieszane uczucia.

Pojawiają się na nich takie przykładowe wartości:

0,235 mm

0,423 mm

Zadziwiające jest to, że dokładnośc pomiaru ich średnicy wynosi 1/1000 mm.

Z tego co wiem o tworzywach sztucznych i technologii ich produkcji, to nylon jest tego typu tworzywem, że przy produkcie liniowym o średnicy poniżej 1 mm nie jest możliwe osiągnięcie większej dokładności niż 3/100 do 5/100 mm.

Czy ktoś mi może wyjaśni jak można osiągnąc tak wielką dokładnośc średnicy żyłki ????

Czy tak się zmieniła technologia produkcji, że jest to mozliwe ?

Nie wiem jak jest z technologią, ale takie dokładne podawanie średnicy wpływa na kupujących w taki sposób, iż mają wrażenie kontaktu z najnowocześniejszą technologią. To tak jakby dotykali czegoś nieziemskiego - to przecież bezcenne a można kupić za pieniądze :D

PS Z drugiej strony, czy jest możliwe, by żyłka miała idealną średnicę na całej długości? Jeżeli nie, to ta dokładność może być wyliczeniem średniej.

To wszystko to jest burza w szklance wody.

N.p. duże fabryki amerykańskie produkując żyłki podają ich średnica zwyczajowo w tysięcznych częściach cala z pominięciem pierwszego zera. Piszą kropka i wartość średnicy n.p.- .0012 Następnie jest ta żyłka sprzedawana na wielkich szpulach dużym odbiorcom i oni dopiero konfekcjonują/przewijają to na małe szpuleczki. Zlecają jednocześnie wydrukowanie nalepek na te szpulki i przeliczają tą wartość już w Europie elektronicznym kalkulatorem (robiąc często błędy) na milimetry. Jednocześnie zachowują już istniejącą formę zapisu. Ci ludzie to handlowcy, którzy nieznają się na metrologii. A potem mamy żyłki o śrenicy n.p.: 0,231mm. To wszystko.