Skocz do zawartości

Rzeka Rządza

JohnnyJohn

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy temu...
  • 11 miesięcy temu...

Rezultaty marne : 0 wyjętych , 1 krótki wyszedł do woblera ale sobie odpuscił jak mnie zobaczył jestem poprostu trochę za duży :lol: (kolega stwierdził że muszę jeszcze troche schudnąć)

Tak na serio to trafiliśmy na fajna wodę trochę za bardzo klarowna przyzwyczajony jestem do Wisły :unsure:

Wyprawa mimo że bezrybna to była bardzo przyjemna.

No dobrze, wytrzymałość coś pod 3 kg, bo to jedna z tych niewidzialnych plecionek.

W sumie racja, bo 0,06 jednej firmy to więcej niż 0,12 drugiej, a średnica i tak zaniżona. :D

Wracając do Rządzy - czy ktoś może potwierdzić sobotnio-niedzielne wyniki? Pogoda była niezła.

• 2 tygodnie później...
  • 5 lat później...

W niedalekim Legionowie mieszkam od urodzenia, o rzeczce słyszałem tu i ówdzie jednak nigdy nie zdecydowałem się jej odwiedzić.

Ostatnio z racji zainteresowania tematem kleni w poszukiwaniach miejsc w promieniu około 30 km od mego miejsca zamieszkania przypomniałem sobie o o tej rzeczce i w miniony weekend przy okazji krótkiego wypadu do Załubic podjechałem do miejscowości Ruda by zobaczyć rzekę.

Okazało się że to całkiem ciekawa i malowniczo położona rzeczka a wypad nad nią może być ciekawą odskocznią od codziennej bieganiny.

I tu pojawia się pytanie do kolegów którzy mieli okazję na niej wędkować. Czy mógłby ktoś mnie wprowadzić w temat kleni na tej rzeczce. Polecić jakiś odcinek wart uwagi ?

W chwili obecnej woda jest dość niska co prawdopodobnie spowodowane jest małą ilością śniegu zimą i znikomą ilością wiosennych opadów.

Doradźcie proszę które odcinki na wspomnianym odcinku odwiedzić na dobry początek.

A może odpuścić sobie i poszukać kleni gdzie indziej ?

Jako że jestem początkującym kleniarzem (obecnie kompletuję sprzęt) rad będę z każdej udzielonej wskazówki.

Kiedyś tak , obecnie miejscowi skłusowali pstrąga, osobiście polecam odcinek od miejscowośći Osęczyzna do Ludwinowa.

Tomek:) nie polecaj

pustynia....zostały tylko w pamięci

W górnym odcinku były pstrągi jak zarybiało WTP i Okręg Siedlce obecnie no cóż...połazić można ale nawet jak trafisz cokolwiek proszę wypuść bo to być może jeden z kilku które ocalały

Co do kleni to nigdy na odcinku gdzie były potoki nie widziałem kleni,nigdy też nie słyszałem o ich złowieniu.

Przypominam że mimo wszystko to nadal woda górska i obowiązuje dopłata na górskie w OM...żeby nie było że nie wiedziałem:)

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...

Witam kolegów ,

Byłem dzisiaj na rzece Rządza w Starych Załubicach z kijkiem na okonia , bardziej dla zdrowia i chęci pomachania.

Stałem koło mostu i z mostu pan miejscowy co mieszka przy samej wodzie zagadnął czy biorą? odpowiadam że nie ale przyjemnie postać i pooddychać świeżym powietrzem , po krótkiej wymianie zdań pan zaczyna opowieść jak to na jesieni bolenie brały i jednego dnia złapał 20 sztuk , 10 zapakował w słoiki z octem a resztę rozdawał nad wodą , ale to nic, jego kolega złapał 61 sztuk !!! byłem w szoku.

Dalej opowiada,  jak to na szarpaka liny łapał , nie wytrzymałem i pytam czy wie co to limit dzienny i kłusownictwo ale już nic nie odpowiedział tylko odjechał rowerem . Ręce opadają , co w tych ludziach siedzi ,że mają taki opór żeby wypuścić złapaną rybę ponad limit, pomijam fakt ,że boleń nie smaczny i ościsty o reszcie nie wspomnę.

I te wszechobecne butelki po wódce i inne śmieci po zanętach na brzegu i w wodzie ,...tracę wiarę w ludzi , jak z tym walczyć ???

Może jakaś ogólnopolska akcja informacyjna na t-shirt na wzór "Uwalniajmy Okazy" , "Zabieramy Śmieci z nad Wody " , mam wrażenie ,że za mało o tym się mówi i PZW to ignoruje.

Pozdrawiam,

Adam Szczepański.

• Like 1