Skocz do zawartości
  • 0

Jaki Aku. do łajby

lesiu7

Pytanie

Witam - mam pytanie odnośnie wielkości akumulatora żelowego.
Zbudowaliśmy z teściem  sklejkową trumienkę o długości 4,5 m i szerokiej na 1 m  - we dwóch ją podnosimy ale z trudem.  
   Mamy już silniczek elektryczny i teraz nie wiemy jaki kupić akumulator - to znaczy jakiej pojemności.
Chciałem poradzić się kogoś kto użytkuje takie akumulatory, jak to jest z ich ładowaniem - to znaczy wiem że nie można rozładować ich poniżej jakiegoś tam napięcia, ale ile cykli ładowania one wytrzymują i jakiej kupić pojemności żeby pospiningować na jeziorze - nigdy nie nie jesteśmy na rybach dłużej niż 6 godzin , z czego max czas który pływamy to ze 2 godziny.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć Kolego

Temat jest dosyć złożony. Na to jak długo dany akumulator będzie działał ma wpływ wiele czynników. 

Po pierwsze ciężar łodzi ( plus Ty i teściunio   :) ) do tego opór jaki stawia w wodzie. Później dochodzą warunki pogodowe. Pływanie pod wiatr też zużyje więcej prądu.

Temperatura na dworku - akumulator zmniejsza swoją pojemność na zimnie.

Jaki masz silnik - jakiej mocy? Im większa moc tym więcej ciągnie prądu na każdym biegu.

Wreszcie waga akumulatora no i jego cena.

Żeby się już zbytnio nie mądrzyć - ja mam silniczek 28 lb, akumulator 90Ah, łódkę 3,10m na 1,40m

Waga aku około 30kg, a cena coś około 600zł. Niestety żelówki nie są tanie.

Jeszcze warto by było mieć odpowiedni prostownik - ładowarkę specjalnie do żelówek żeby jej nie przeładować.

Konkluzja z tego taka. Większy lepszy ale cięższy i droższy. Na małym długo nie popływasz.

Raz wzięliśmy kolegi 40Ah - to dopiero była porażka. Pływaliśmy może z 20 minut.

Moim skromnym zdaniem 90Ah to minimum

• 0

Ja polecam toyama 120ah,Ja mam silnik minn kota traxxis 45lb łódź 4x1,5m która waży ok 100 kg.Pływam zawsze z kolegą lub z ojcem i wystarcza nam spokojnie na cały dzień pływania po jeziorze.Czasami dużo pływamy pod wiatr i jeszcze aku mnie nie zawiódł.

• 0
Ja polecam toyama 120ah,Ja mam silnik minn kota traxxis 45lb łódź 4x1,5m która waży ok 100 kg.Pływam zawsze z kolegą lub z ojcem i wystarcza nam spokojnie na cały dzień pływania po jeziorze.Czasami dużo pływamy pod wiatr i jeszcze aku mnie nie zawiódł.

Też mam Toyamę  :D 

• 0

Dziękuje za szybką reakcją, silnik sprawdzę bo leży u teścia w piwnicy.  Ale da rade na pewno, bo Teść wziął swojego bączka i posadził w niego teściową  :o  i opłynęli jeziorko ze 2 razy na zwykłym samochodowym aku. - pomimo dużego zanurzenia  :lol:  . Nasza sklejkowa łajba mimo że cięższa to ma mniejsze  zanurzenie niż pierdzielone bączki.

• 0

Też polecam. I poleciłem kilku osobom na forum :)

Mam taką juz z 10 lat. Nie jest bezawaryjna. Raz poszedł potencjometr a raz jakis element w środku.

Ale producent obok - w Piastowie. Za pierwszym razem gratis wymienili mi przewody i krokodylki.

I mozna przyjechać do nich nawet w sezonie i wszystko od ręki naprawią.

A silnik im mocniejszy tym lepiej. Pogoda zmienną bywa. Predkości pomiedzy 30 a 55 Lb nie uzyskasz dużo większej, ale jak przyjdzie wiaterek to większa sztuka może tyłek uratować.

I maksymizer obowiązkowy. Chyba, że ktos tylko na piątce pływa.

Jako zapasową ładowarke woże taka automatyczną za 68,00 zł z Lidla. Full automat. Max. prąd to tylko 3 A, ale i echo i 6V aku mozna naładować. 

Poza tym można w zimę mozna przez gniazdo zapalniczki podpiąć i fura zawsze zapali.

• 0

To jest chyba najczesciej i najdoglebniej walkowany temat na forum, proponuje celem dojscia do szczegolow szczegolowych skorzystac z wyszukiwarki.

Ogolnie mozna dojsc do takich wnioskow j.w.

Jezeli juz w gre wchodzi powyzej 100Ah to rozwazalbym osobiscie 2 szt po np. ok. 80 zamiast jednego wielkiego.

Obawiam sie, ze nie da sie dokladnie powiedziec ile wytrzyma taki akumulator. Poza tym coz z tego, ze wytrzyma...kazdy cykl ład/ rozład. powoduje jakas strate pojemnosci. Warto targac aku, ktore ma gabaryty i wage jak 120Ah a fizycznie ma 1/3 tego?

Dlatego zastanowilbym sie czy nabyc sobie jakas zelowke z kosmicznymi technologiami i w pakuly toto owijac czy jakis tani kwasowy (byle "marine"), np Sznajder zeby sie z nim nie piescic zbytnio i po zauwazeniu oznak duzego zuzycia wziac nastepny...

Gumo

• 0
To jest chyba najczesciej i najdoglebniej walkowany temat na forum, proponuje celem dojscia do szczegolow szczegolowych skorzystac z wyszukiwarki.

Ogolnie mozna dojsc do takich wnioskow j.w.

Jezeli juz w gre wchodzi powyzej 100Ah to rozwazalbym osobiscie 2 szt po np. ok. 80 zamiast jednego wielkiego.

Obawiam sie, ze nie da sie dokladnie powiedziec ile wytrzyma taki akumulator. Poza tym coz z tego, ze wytrzyma...kazdy cykl ład/ rozład. powoduje jakas strate pojemnosci. Warto targac aku, ktore ma gabaryty i wage jak 120Ah a fizycznie ma 1/3 tego?

Dlatego zastanowilbym sie czy nabyc sobie jakas zelowke z kosmicznymi technologiami i w pakuly toto owijac czy jakis tani kwasowy (byle "marine"), np Sznajder zeby sie z nim nie piescic zbytnio i po zauwazeniu oznak duzego zuzycia wziac nastepny...

Gumo

i to jest słuszna koncepcja. dodałbym do niej tylko maximizer, ale i o nim już było w tym wątku.

33,5 kg... szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie...

• 0
Mo dobra a jaka jest żywotność np takiej toyama 120ah ? Ile ładowań da radę wytrzymać ?

Mój SSB 120ah w technologii AGM skończył 4 lata. Używany niezbyt często. Żadnych oznak zużycia. Chodzi jak nowy. Kwasowy Banner Energy Bull głębokiego wyładowania był już  2-3 latach dużo słabszy.

• 0

ja nikomu nic nie zarzucam.sam zajeżdziłem 1 żelówkę i 3 kwasiaki 100-150ah silniczkiem 32lb.takie moje doświadczenie.to że aku nie używany szybko siada to chyba jasne.co do żelek to także kwestia trafienia.jak trafimy lipny to i roku nie pociągnie.ale poleciłbym toyamę.co do opisu producentów to ja w nie nie wierzę.jak dobry aku wytrzyma 5-6lat to góra.jeśli jest ktoś na forum kto używa dłużej akumulator bardzo proszę o odzew-chętnie taki zakupię.

• 0
ja uważam że to w większym stopniu kwestia użytkowania.pływanie głównie na 5-tym biegu zabije w 2-3lata prawie każdą baterię.

busz231, problemem nie jest tutaj pływanie na 5 biegu, co raczej nie dopuszczanie do sytuacji aby akumulator rozładował się poniżej 10,5V, a gdzieś czytałem jeszcze że rozładowanie poniżej 9,6V może trwale uszkodzić aku.

Wiadomo, pływanie na 5 biegu ssie śtrum z akumualtora dużo bardziej niż na 1, ale jeśli ktoś ma aku o dużej pojemności, to może sprawdzić sobie po dniu pływania używając często 5 biegu do jakiej wartości spadło napięcie.

Jeśli nie jest na granicy tych 10,5V to IMO nic nie stoi na przeszkodzie aby "poszusować" na tej 5-tce, no ale to trzeba sobie sprawdzić i być pewnym na ile można sobie pozwolić.

Ponadto akumulator po pływaniu powinno się doładować, długotrwałe przechowywanie go w stanie nienaładowanym raczej korzystnie na jego "zdrowie" nie wpływa.

Edytowane przez Zwierzu

• 0

No i sami widzicie  dlaczego się was pytam - wszyscy macie doświadczenie a mimo tego każdy ma inne...  Dziękuje że rozjaśniliście mi temat, będzie mi łatwiej podjąć dedycję. Na początku jeszcze zalaminujemy łajbę, aby nieczknoł jej ząb czasu...

• 0

ja za każdym razem po rybach ładowałem aku.napięcie zawsze widoczne na sondzie[staram się nie rozładowywać poniżej 11,5V].raz pamiętam płynąłem jakieś30-40min na 5tym biegu aku kwas T 1275 i zauważyłem na plusowej klemie pokazała się żółta maż jakby siarka.akumulator mam 2.5 roku i za długo to już nie pociągnie.a co do sprawdzania napięcia to po rybach nic ci nie da bo napięcie będzie w okolicach 12V a pojemności prawie zero.odczyty z których można cokolwiek wywnioskować są podczas pływania pod obciążeniem.

Edytowane przez busz231

• 0
...a co do sprawdzania napięcia to po rybach nic ci nie da bo napięcie będzie w okolicach 12V a pojemności prawie zero.odczyty z których można cokolwiek wywnioskować są podczas pływania pod obciążeniem.

Jak to nic nie da, realnie widać spadek napięcia na aku, po pływaniu nigdy nie mam 12V, dodam że w użyciu jest Toyama 100Ah żel, ogarniam nią zaporówkę ~ 2,6km2, nie specjalnie się pitolę i na 5 biegu na miejscówki dopływam (żeby było szybciej), łowienie od 6 do 17-18, napięcie poniżej 11V jeszcze mi nie poleciało, silnik z max.

• 0

Ja mam Toyame 120. Głównie łowię na oczku 800 ha .Silnik MinnKota 45, na chwilę obecny zestaw jest optymalny.

Jednakże ta samą zaporówke 2 lata temu ogarniałem aku o pojemności 80 ah na tym samym silniku.

Jeżeli silnik nie posiada maximizera podór pradu jest zawsze taki sam.

Na rozładowanie, żywotność  aku wpływa spora liczba czynników.

- temperatura

- długość podawania napięcia ( warto stosować przerwy  w dopływaniu na miejscówkę)

- ładowanie niskim prądem

- zimę aku spędza w warunkach pokojowych

- warto zainwestować w kable do silnika o większym przekroju.

• 0

no może 12v nie będzie ale po rozładowaniu nawet prawie całkowitym,napięcie w stanie spoczynku powinno być powyżej 11v.jeśli do takiego aku podłączysz odbiornik to i na 8-9v ci spadnie.mam małą żelówkę na niewielkie zbiorniki 40ah. i na 5-ce spadek napięcia jest znaczny 0,4-06v .kontroluję dokładnie i dbam o aku bo już majątek na nie wydałem.

• 0

Czy tą ładowarką można także ładować aku z echosondy i samochodowy? Ile trwa ładowanie aku 100ah, 120ah rozładowanego w powiedzmy 50%? Chodzi mi o polecaną wcześniej EST-516. Czy ta ładowarka wymaga jakiejś obsługi (ustawienia, wyłączenie o czasie), czy podłączamy i zapominamy?

Edytowane przez Nizdęb

• 0

podłączamy i zapominamy o sprawie...ładowarka ogarnie Ci wszystkie aku pow.30ah(także samochodowe)...a aku z echa raczej nie,za mała pojemność i można zniszczyć tylko baterie...

Edytowane przez krystiano1981r

• 0

Można. W ostateczności i Aku 7 ah do echa naładujesz ustawiając mały prąd. Do naładowania 100-120 Ah wystarczy 8-12 godzin. Nie wymaga obsługi. Do tak dużego aku ustawiasz prąd na full i idziesz sobie. Max prąd jaki pobierał rozładowany akumulator to było 12-13A.