Oleix Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Panowie jakie macie doświadczenie z łowieniem troci na przynety gumowe ? Bo męczy mnie ten temat od kilku dni wkońcu trocie to taki wiekszy pstrąg a z tymi w ostatnim okresie nie mam problemu w łowieniu właśnie na gumy,a jak by tak męczyć trotki na gume? tylko większą 6-8 cm? jakie kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Była z rok lub dwa temu ekipa chyba z Poznania która na Redze dokonala niezlego naje.... na twistery właśnie.Ja od kilku lat o tym myślę ale jakoś nie mogę się przełamać... wobler to wobler Gdybym miał trociową rzekę ze 100km od domu to bym popróbował, ale jak człowiek przewali 500 km w jedną stronę to jest pod presją ... pozdr.wobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Siemasz, tutaj na forum, w którymś roku były pokazane fajne trocie właśnie złowione na gumy. Z tego co pamiętam były to dość spore zółte-seledynowe twistery na ciężkich główkach. Na pomorskich rzeka spotkałem się kilka razy z ludźmi łowiącymi na gumy jednak to byli miejscowi. Ludzie co jadą ileś tam km raczej łowią na sprawdzone przynęty taki blachy i woblery. Stosuje się je ponieważ robią duże zamieszanie w wodzie i wpływają silniej na linie naboczną. No i w dużej mierze są też stereotypy że trocie się łowi głownie na blachy i woby:) Tak samo można by spróbować łowić je na koguty, czy inne jigi. Ale to trzeba po prostu nie zabrać z domu pudła z podstawowymi przynętami trociowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Wobi u mnie właśnie też jest ten problem z odległością tym bardziej że nigdy nie łowiłem troci,teoretycznie najcieżej złowić pierwszą nie ważne czy na gume czy woblera ale jak bym złowił pierwszą i na gume to już poniekąd wiem co i jak ,teoretycznie to tak samo z pstrągami kilka lat temu tez niewielem osób łowiło je na gumy a teraz to w wiekszości wód podstawa do skutecznego łowienia...No i niewiem czy trocie teraz atakują z głodu czy z agresji? czy w zasadzie guma musi mocno pracować czy wystarczyło by poskakać i w niektórych miejscach spuścić ją blizej dna w dołek(coś takiego jak przy łowieniu na koguciki)I najważniejsza kwestia kolory? Czy musi być oczojeb czy w wielu wypadkach wystarczyło by naturalne ubarwienie? Wiem że wiekszość można wyczytać z oklepanych juz artykułów ale zależy mi na spostrzeżeniach osób które miały i mają na codzień do czynienia z trotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba1981 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Panowie jakie macie doświadczenie z łowieniem troci na przynety gumowe ? Bo męczy mnie ten temat od kilku dni wkońcu trocie to taki wiekszy pstrąg a z tymi w ostatnim okresie nie mam problemu w łowieniu właśnie na gumy,a jak by tak męczyć trotki na gume? tylko większą 6-8 cm? jakie kolory? Widziałem 4 lata temu troć ok 4kg złowioną na początku sezonu nad Regą na twistera motoroil na 7gr główce prowadzonej z prądem,rok temu miałem branie na białego twistera główka 10gr niestety ryba spadła,ogólnie rzecz biorąc wolę bardziej sprawdzone przynęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Słyszałem właśnie że najwiekszy problem gum to spady ale i z tym można sobie poradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bugi Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Witam,w moim przypadku gumy nie wytrzymały w konfontacji z woblerem i błystką przy połowie troci. Nad Regą, gdzie wędkuje najczęściej, znam kilku miejscowych wędkarzy, którzy łowią niemal wyłącznie na gumę i ich wyniki są ponadprzeciętne, ale wydaje mi się, że to nie za sprawą jakiej wyjątkowej skuteczności gumy, a dzięki wieloletniemu doświadczeniu w połowach. Z tego co udało mi się podpatrzyć, to stosują popularne modele kopyt i twisterów, nie bawiąc się w wyrafinowany sposób podania przynęty. Wystarczy dobrze dobrana główka i jednostajne, dość szybkie prowadzenie przynęty. Moja przygoda z gumą na trociach zakończyła się gdy przekonałem się, na kilku przykładach, że guma jest zbyt słabo uzbrojona - puste brania i spady. Moim faworytem na zimowe i wiosenne srebrniaki jest wobler. W pudełku mam kilka sprawdzonych modeli, parę dopalaczy i to wystarczy aby odnaleść się w każdych warunkach nad wodą. Moimi największymi killerami są woblery, które odbiegają od trociowego kononu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 23 Stycznia 2013 przez makamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Nie ma żadnych przeciwwskazań w łowieniu troci na gumy, nie istnieje też coś takiego jak "przynęta trociowa" . Wielokrotnie powtarzałem, że najlepszą przynętą na trocie i nie tylko, jest ta, którą mamy najczęściej na końcu zestawu Edytowane 24 Stycznia 2013 przez janusz.walaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Dzięki Makamba za filmy ale one raczej nijak mają sie do łowienia troci w pomorskich rzekach...Panie Januszu priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toudinho Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Kiedyś łowiąc okonie w marcu na Wieprzy, kijem do 10 g mannsowym twisterkiem 4 cm z podójnym ogonkiem złowiłem kelcinę 50 cm i srebro 68. Ryby wzięły w kanale portowym i miałem miejsca i czas na walkę z nimi na tak delikatnym zestawie. Zwłaszcza srebro dawało troszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Trocie biorą na gumy, sam nigdy nie złowiłem ale byłem świadkiem na Odrze ,brat jako przyłów złowił samca troci na twistera motoroil . I na Redze kolega z premedytacją złowił kelta na seledynowego twistera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoek3 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 heh to podstawowa przyneta okołostargardzkich i stargardzkich trociarzy , i szczerze polecam ta odmiane przy połowie tej rybki !!! twister i kopyto to bardzo godne przynety na ta rybe zwłaszcza w kolorze seledynu z brokatem !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 W lutym próbowałem łowić troćki na ripperki i nawet jeden rybek się na to skusił. Łowiłem raczej z musu niż przekonania do tej przynęty, nie mogłem dotrzeć do dna wobkiem ani wahadłem a guma na 20-25g główce orała dno aż miło. Nawet wczoraj w Stargardzie spotkałem dwóch Panów, którzy również polowali na trotyle z gumami. Coś w tym jest, na pewno będę próbował - przedewszystkim ekonomiczność gum jest dużym plusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi