Skocz do zawartości

Przelotki do blanku Phenix FX862-2 UL

Zwierzu

Rekomendowane odpowiedzi

Żyłka 0,18 , przynęta 1 g i FX862 od 25, nawet jeśli Torzite, w wydłużonym stożku + 5 KT do końca, hmm, Pawle pogadaj z Radkiem, albo lepiej pożycz od Radka 862 i żuć kilka razy. Wiele się wyjaśni.

Jak by do tematu nie podejść, 862 to nie armata, obciążony przelotkami nawet przy średnio dynamicznym wyrzucie jest już przeładowany. Nawet goły blank 862 przy bardzo dynamicznym wymachu da się przeładować. Na skróty, to raczej ślepa uliczka. Wydłużysz stożek i dasz większe ringi, mniej stłumisz żyłkę, bardziej przeciążysz blank. Chętniej będzie się wzbudzał.

Ten blank nie uzyska zbyt dużego przyspieszenia na szczytówce i nie naładuje w 1 g tyle energii żeby przy 0,18 coś sensownego zdziałać :( energia kinetyczna = 1/2 x masa x prędkość do kwadratu. Jeżeli przynęta jest lekka, to żeby miała wystarczającą energię, prędkość musi wrosnąć bardzo dużo, a szczytówka się nie rozpędzi bardziej jeżeli Ty mocniej machniesz. Bardziej przeładujesz kij i szczytówka niemal z taką samą prędkością wychyli się tylko dalej (kij głębiej naładowany, większa energia potencjalna). A to nie pomoże w wyrzucie. Szczytówka zrobi głębszy skłon, z większą dynamiką, więc bardziej "zatnie" linkę więc i przynętę :(

Obawiam się, że niestety nie ma uniwersalnego lekarstwa na wszystko. Przypon strzałowy i dobra plecionka?

Może faktycznie zaczekaj, to już za chwilę.

Edytka

Więc tak, TR60 będę miał, tylko jeszcze nie wiem czy dam Tobie do testów ugięcia. Ta baza ugięć na j.pl nie zawsze pomaga ;)

Edytowane przez JanuszD
  • Like 1

Miałem w rękach parę FX862 w różnych zbrojeniach i w każdym czegoś mi brakowało... z ta 25 na starcie to takie szukanie Graala, może troszkę na siłę ale już tak mam ;) lubię pogrzebać patykiem w mrowisku ;)

Gdy łowie plecionkami Varivasa czy Sunline PE 0.3-0.6 to problemu nie ma nawet na tunelu opartym na 3.5KT. Jakieś 80% czasu łowię na PE 0.3 lub mono 0.12mm. Jednak trafiają mi się sytuacje nad wodą gdzie muszę zmienić szpulkę na mono 0.16mm, średnicę 0.18mm jestem w stanie zastąpić PE 0.6 nie brał bym wiec tej 0.18 jakoś specjalnie pod uwagę przy planowaniu spacingu.

Mam na kijku pstrągowym 1.8m 2-6lb secik Torzite 20H-10H-5.5H-4KB- i dalej tunel w 4KT plecioneczki PE 0.3-0.6 latają pięknie ale mono 0.165mm Sunline Siglon już dużo gorzej, może nie tyle o średnicę linki się rozchodzi co o jej sztywność, PE są dużo miększe, lepiej się układają w mniejszych średnicach ringów. Mam wrażenie że gdyby tunel był na 4.5KT lub 5KT mono latało by dużo lepiej. Zauważyłem że Japończycy niektóre wędki pstrągowe opisują jako dedykowane do nylonu/mono i tam rzeczywiście rozmiarówka przelotek jest większa.

Większa rozmiarówką nie tyle chciałem bardziej uruchomić blank co sprawić żeby sztywniejsze mono miało łatwiejszą drogę do przebycia.

No ale niestety coś kosztem czegoś. Tak jak Janusz piszesz, większe przelotki bardziej obciążony blank. I tak źle i tak niedobrze :D Muszę w tym jakiś zloty środek znaleźć.

A może kompromisem będzie 20H-10H-5.5H-4.5KB i dalej 4.5KT lub 20H-10H-7M-5.5L i reszta 4.5KT ? Chociaż kusi mnie mocno niskie KL 20KL-12KL-10KT-7KT-5.5KT-5KT- i reszta 4.5KT jeszcze takiego wariata na żadnej wędce nie miałem ;)

Edytowane przez gajosik

Domyślam się, że lubisz, chyba nawet bardzo  ;)

Wiem, że nie chciałeś bardziej uruchomić blanku, tylko spowodować mniejsze opory na większych ringach. Dlatego podkreślałem, że z jednej strony zmniejszysz opory, z drugiej przeładujesz blank.

Dla mnie jest oczywiste, że albo maksymalnie redukuje się opory zwiększając średnice pierścieni i daje lince swobodę, albo trzeba ją jak najszybciej zdławić przy udziale jak najmniejszej liczby przelotek i utrzymać w tym stanie. Czyli więcej małych przelotek. Żyłki są sztywne i mają pamięć, to trochę komplikuje.

Zwracałem uwagę na to, że FX862 nie zapewni dynamiki potrzebnej bardzo lekkim przynętom na tyle by latały na grubszych żyłkach. Trudno będzie ugrać coś w tym przypadku.

• Like 1

Zbroiłem ten blank w kilku wariantach i ostatecznie przynajmniej u mnie zostaje w PB minima od 16M do 3w.

Wcześniej był między innymi w Fuji tytan od 20Ydo 5L, nie odnotowałem różnic w odległościach ,przy żyłce 0,16 i plecionie x8 0,6PE.

Jak wspomniał Janusz D ,można zabędzic się w kozi róg większe przelotki=cięższy zestaw ,blank traci zdecydowanie dynamikę i nie gaśnie dośc szybko.

Jak kogoś stac ,to jest oczywiście Torzite .Przy zestawach 16H-3 kt różnica w wadze 1,5g nam korzyśc Fuji w stosunki do PB ,to nie drobnostka,szczególnie przy tego typu blankach ,to aż 30%.

• Like 2

PB lżej nie wychodzą, największa różnica jest na przelotkach tunelowych między KT Torzite a L-ką PB. To czy startowa 20 będzie lżejsza czy nie i tak nie ma wpływu na dynamikę blanku, jedynie na balans całej konstrukcji więc miło będzie jeżeli startowa też będzie lżejsza.

Startową spokojnie można dać nawet SIC w stali będzie cięższa od PB a i tak blanku nie zamuli, ważne żeby tunel był najlżejszy jak się da bo to on decyduje o dynamice blanku.

@Apioo dzięki na to czekałem !!!! :) :) Przeglądałem 2015 ale za cholerkę nie mogłem znaleźć tych setów. Byłeś zadowolony z tego stożka, jak rzutowo w porównaniu do krótszego opartego na 3 przelotkach? Fuji twierdzi że przy 4 przelotkach w stożku linka przechodzi bardziej smoothly :)

Wania tutaj masz zestawienie http://jerkbait.pl/topic/5998-zestawienie-wagowe-przelotek-guides-weight-chart/ @Fatso podał zestawienie dla HardChrome one ważą identycznie jak TiChy z tego co się orientuję i na podstawie tych które ważyłem w domu.

Tak więc 4L PB waży 0.082g a 5L 0.149g(waga dla porównania Torzite 5.5 T-KTTG waży 0.10g. To jest o 30% lżej w porównaniu do 5L PB, różnica bardzo duża szczególnie jak brać pod uwagę że można tyle zaoszczędzić na tunelu którego waga najbardziej wpływa na dynamikę blanku.  Idąc tym tropem mogę spokojnie zastosować tunel oparty na 5 T-KTTG bo i tak będzie lżejszy niż ten na 4L PB :)

Zeby zaostrzyć temat :) PB Minima XSV4XG 4 - 0,11g i XF4XG 4 - 0,12g ważone przez @Fatso na wadze w aptece :) czyli nieco są nieco cięższe niż podaje producent. Tym sposobem większe 5.5KT jest lżejsze od mniejszego 4L PB :)

Nie znam wagi jedynie 3W PB bo tylko ta można porównać do 4KT

4 T-KTTG waga 0.04g

Co ciekawe Torzite maja większa średnicę otworu, ceramiczny pierścień jest dużo cieńszy niż SIC, tam gdzie wcześniej stosowało się 4.5KT SIC stosuje się 4KT Torzite.

Kiedy porównywałem dynamikę mojego FX862 uzbrojonego w Torzite 20H-10H-5.5H-4KB-4KT do końca vs FX862 plus Minimy 4W lub 3W, mój był wyraźnie szybszy.

Podsumowując : dla mnie na dzień dzisiejszy istnieją tylko TORZITE nic innego się nie liczy :D :D bez względu na wyrzeczenia jakie trzeba ponieść ;)

Edytowane przez gajosik

Rafał pamiętasz jak wyglądał stożek w KR po 20H oparty na 4 przelotkach? Jak to leciało 20H-10H-7M czy 6M -5.5L- reszta KT. Nie mogę nigdzie znaleźć czy powinno być 7M czy 6M, wszędzie podane sety zaczynają się od 25 lub 16.

Nie podam Ci teraz jestem w robocie.Mam w domu jeden mocny badyl zbrojony w taki stożek i w zasadzie na nim się wzoruję.Generalnie stosowany do dośc mocnych wędek 15-20lb, głównie pod gumy.

Ale raczej 7M i dalej5,5L.

6M stosuję jako trzecią w stożku od 16H.

Choc moge się mylic

• Like 1

Z tym stozkiem na 4 przelotkach to już jest niezła jazda. 20h,10h,6m zostają ale teraz czasami pasuje 5.5kb a czasami 5.5L, zależy od blanku, grubości ścianek, zbieżności, itp.Katalogowe ustawienia Fuji nie funkcjonują i dlatego na twoim miejscu spróbowałbym z tymi dwoma przelotkami

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

@Apioo dzięki na to czekałem !!!! :) :) Przeglądałem 2015 ale za cholerkę nie mogłem znaleźć tych setów. Byłeś zadowolony z tego stożka, jak rzutowo w porównaniu do krótszego opartego na 3 przelotkach? Fuji twierdzi że przy 4 przelotkach w stożku linka przechodzi bardziej smoothly :)

Nie mam niestety porównania do wędki ze stożkiem na przelotkach w KR.

Kolejny raz odgrzewam kotlecika :) Oj jak ja je lubię  :) A tak już zupełnie serio, ma ktoś z kolegów sprawdzony spacing do w/w blanku ? Dostałem , za co serdecznie dziękuję spacing od Józka-ale za cholerkę mi on nie podchodzi  :(

Ha, mój kij praktycznie z pierwszego wypustu. Kto wie jaką obecnie dają matę i żywicę, dlatego może spacing nie pasi.

Jedno jest pewne, Daniel z XRods znał się na zbrojeniu, mam nadzieję że też poprawnie uzbroił.

Ha, mój kij praktycznie z pierwszego wypustu. Kto wie jaką obecnie dają matę i żywicę, dlatego może spacing nie pasi.

Jedno jest pewne, Daniel z XRods znał się na zbrojeniu, mam nadzieję że też poprawnie uzbroił.

Jozek ,absolutnie nie uważam go za zły ,ale taki jak by nie dla mnie :) Dodałem jedną przelotkę więcej i teraz jest igielka :) Tak fajny blank , że za dwa dni przyjdzie do mnie jeszcze jeden- jest tak kapitalny , że boję się chwili gdy przestana go produkować  :0Dlatego , może chora decyzja o zrobieniu drugiego identycznego kijka :)   Tego wykonam chyba jednak na druciakach ostatecznie na torzite jeśli fundusze pozwolą :)

Tak czy inaczej Józiu bardzo chcialem podziękować za pomocna dlon , jako jeden z nielicznych mi pomogłes i to wtedy gdy raczkowalem w Rb .(pewnie nawet już nie pamiętasz tak to bylo dawno  :))

Raz jeszcze pokłony i wielkie DZIĘKUJĘ !

Pozdrawiam Paweł

Edytowane przez Wania Wstania
  • Like 1

• 3 miesiące temu...

Szanowni koledzy, profesjonalni rodbuilderzy i fani rodbuildingu,

Zanabyłem drogą kupna rzeczonego ptasiora, z myslą o samodzielnym uzbrojeniu. Z powodu ograniczeń finansowych uzbrojenie go w tytaniczne torizki nie wchodzi w rachubę. Pozostaje zatem rozwiązanie: stalowe ramki SIC wg koncepcji KR oraz minimy PB TiChy. Wg mojego rozeznania, zbrojka w minimy będzie lżejsza niż w sici (poprawcie jeśli się mylę, ale nie linczujcie). Zastanawiam się nad następującą realizacją (minimy):

startowa M16, kolejna M8, M5, F5, i do końca F3. Zależy mi na najdelikatniejszym uzbrojeniu szczytówki. Młynek to luviasik 2506 z plećką 0,06.

Co o tym sądzicie?

Kolego oczywiście druciaki będą najtańsze ale ja bym ich nie zakładał. Mam kilka wędek w druciakach i po kilku latach użytkowania uciekam od nich teraz. 

Naprawdę dołóż parę złotych i załóż torzite na szczycie (szczytowa + np. 4 szt. w tunelu) a resztę dobierz z alkonite żeby było taniej. Set nie wyjdzie za dużo drożej niż po całości Sic a na szczycie będzie wielka różnica. Zresztą już sama przelotka szczytowa torzite robi ogromną robotę. Nie wierzyłem jak nie założyłem. 

Ps. F to pewnie taka Francowata mała przelotka z literką W na przedzie :)

Edytowane przez siatkaz
  • Like 1

A ja tam na druciaczki nie narzekam. W kijku do 10lb i siciem na szczycie nie ma prawa się nić dziać! Tego jestem pewny :)

Druciaki są spoko, naprawdę choć torzitte też fajowe...ale ta cena. Puki co mam je na jednym kijku ,a reszta w drutach . No i naprawdę uwierzcie , że nic się nie dzieje. A swoim fx862 łowię już któryś tam rok a druty działają nadal bez zarzutu .

Szczerze polecam , tak jak wspomnialem do kijków max 10lb.

Edytowane przez pablo208
  • Like 1

• 5 tygodni później...

Kijek na ptaszydle ukręcony zgodnie z sugestią kol siatkaz. Szczyt 3,5 i tunel 3,5 w torzitkach i reszta po taniości w alconitach. Rzeczywiści ogromną różnicę daje już sama zamiana przelotki szczytowej zwykłego SICA na torzitkę. Maleńkie przelotki, wąskie omotki i niewielka ilość lakieru i kijek na jazio-klenie i przede wszystkim brzegowe okonie wyszedł super. Cięty, szybki o głębokim ugięciu przy holu. Lata z niego od 2 do 8 gr. Przy plećce chyba 8 lb (tasiemkowata) i główce 1,5 gr z dwuogonowym twisterze odległość co najmniej 15 -17 m. główka 3,5 gr z kajtkiem w okolicach 30 paru metrów. Natomiast z główką 5 gr i też z kajtkiem ponad 40 m. Moc w nim jeszcze była ale 8 gr to chyba absolutny max.