Skocz do zawartości
  • 0

Żyłki Mikado jakie polecacie???

łukasz gamoński

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jednak podepnę się pod temat i zapytam tak na czasie, jakie żyłki pod lód do mormyszki warto zakupić. Ostatnio wziąłem dragonowską 0.08 i miałem wrażenie, że strasznie gruba jest. Najmniejsze mormyszki na dosyć płytkiej wodzie miały poważny problem, żeby ją wyprostować. Tak więc moje pytanie sprowadza się do tego co jest nieprzegrubione i rzeczywiście trzyma te założone 0.08, albo nawet mniej-  0.06 lub 0.04mm. Jakie są odpowiednio miękkie i Waszym zdaniem najlepsze. Oczywiście nie muszą być z Mikado :)

• 0
Jednak podepnę się pod temat i zapytam tak na czasie, jakie żyłki pod lód do mormyszki warto zakupić. Ostatnio wziąłem dragonowską 0.08 i miałem wrażenie, że strasznie gruba jest. Najmniejsze mormyszki na dosyć płytkiej wodzie miały poważny problem, żeby ją wyprostować. Tak więc moje pytanie sprowadza się do tego co jest nieprzegrubione i rzeczywiście trzyma te założone 0.08, albo nawet mniej-  0.06 lub 0.04mm. Jakie są odpowiednio miękkie i Waszym zdaniem najlepsze. Oczywiście nie muszą być z Mikado :)

To cos dla ciebie

http://fishing-test.pl/yki-i-plecionki/25-yki-i-plecionki/290-yka-robinson-supercup

• 0

@grunwald, korzystałeś z niej? Jak Twoje subiektywne odczucia? Trochę mnie zmartwiło jedno stwierdzenie w tym teście, że jest sztywna. To mi się kojarzy właśnie z siermiężnością Dragona. No ale spróbuję. Osobiście do mormyszki jetem raczej przekonany do żyłek miękkich, ale bez pamięci kształtu. U mnie w mieście wybór jest niestety niewielki i muszę polegać na Waszych opiniach. Może jeszcze kilka sprawdzonych przez was propozycji?

• 0

Jak jeszcze łowiłem w Polsce, bardzo często używałem Dino - 0,14  0,16  0,18. Nawijałem po pół (75m) na matchowe szpule Shimano i łowiłem okonie, pstrągi, klenie.

Spokojnie dawała rady. Po kilku wyjazdach wywalałem to, co zostało na szpuli i nawijałem pozostałe 75m. Ale to było z 10 lat temu...Próbowałem niedawno Dino, 0,18 - rwało się jak pajęczyna...Nie wiem, może za długo leżała ta żyłka w sklepie, a może po prostu to już nie to, co 10 lat temu... W końcu kupiłem u Pawła Sułka parę szpulek P-Line'a i ta jest ok.

• 0

Maja 2 - jak musi być mikado to tylko sht (trzyma średnice, dość miękka)

jak nie musi -to wg mnie nie ma lepszej niż maverowski slr - trzyma dokładnie deklarowaną średnicę, bardzo ale to bardzo miękka tylko droga jak cholera, niezły (trzyma wymiar ,miękki) jest też colmic mimetix oraz drennan team england (nie znam bardziej miekkich żyłek niż te 3) - są one za to odrobine słabsze niż twardsze: supercup, milo ghost, browning cenex, colmic xilo, mivardi terminal ultra.. które również trzymają wymiar ale mają lekko większą moc kosztem ciut mniejszej miękkości

wszystkie wymienione z czystym sumieniem polecam - bo będą tak czy siak bardziej miękkie niż dragony i inne wynalazki .. o trzymaniu średnicy nie wspomnę nawet

• 0

A to i ja zapytam CO na nowy sezon ;p Od  kwietnia zaczne lapac i kompletuje przynety i zylki tez bedzie Trzeba KUpic Potrzebuje w sumie 3 SRednice 0.22 POD BOlka   0.14 OKonie na paproszki malutkie koguciki 0.16 Klenie jazie na wobki  ZYlki  0.16 i 0.14 maja wspolpracowac z miekkim Kijem  Wiec dobrze jak by byly miekkie ;p

• 0

z miękkich i trzymających wymiar (na większych szpulach pod spina):  owner (nie pamietam czy zgodny z opisem wymiar ale na bank trzyma po długości tą sama średnicę), browning cenex (trzyma parametry ale występuje tylko 100m szpula) smart tt mavera (dobry mimo, że o setkę przegrubiony),  drenana float fish, maver lenza madre (setka w górę)  - te sprawdzałem i nie tak miękkie jak typowe przyponówki tyu slr czy drennan rig-line ale przynajmniej na rozsądnych metrażowo szpulach.

dość miekkie i nie tak rozciągliwe są matchowe, sęk w tym, że najlepsze z nich są są barwione na ciemno/rudo (stone river-2 setki przegrubiony, sensas) , z matchowych bezbarwnych tylko cenex sinking match (trzyma wymiar) warty zachodu

Edytowane przez TriMack

• 0
A to i ja zapytam CO na nowy sezon ;p Od  kwietnia zaczne lapac i kompletuje przynety i zylki tez bedzie Trzeba KUpic Potrzebuje w sumie 3 SRednice 0.22 POD BOlka   0.14 OKonie na paproszki malutkie koguciki 0.16 Klenie jazie na wobki  ZYlki  0.16 i 0.14 maja wspolpracowac z miekkim Kijem  Wiec dobrze jak by byly miekkie ;p

. . . . . . . . . . . , , , , , , , , , , , , , , ,  <- Masz tu kilka kropek i przecinków...