Skocz do zawartości

Łosoś i troć na casting

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

trzeba tylko starać się tak je prowadzić aby wykonywały

dwa-trzy obroty w lewo i tyle samo w prawo

pytanie w jaki sposób zmienić kierunek obracania się wahadełka ?

Najłatwiej nauczyć się tego prowadząc przynętę na krótkiej żyłce w płytkiej wodzie

pod nogami. Prowadzimy wahadło samym kijem, jak najwolniej tak aby się ledwie obracało delikatne zwolnienie naprężenia żyłki powinno spowodować zmianę kierunku

obrotów. Nie wszystkie wahadła chcą to robić, ale większość karlinek oraz Orka HRT

robią to bez problemu.

Temat zaczyna mnie bardzo interesowac . Salmonidy z Lake Michigen na razie skopaly mnie tylek . Bylem juz dwa razy w porcie jachtowym w Kenoshy w Wisconsin. Jest to piekne , glebokie wejscie szerokie na dwa dalekie rzuty przyneta . Obwarowane betonowym walem i czesciowo kamieniami , stare pionowe drewniane pale , rowniez stalowe przy brzegu , mola dla jachtow , jest troche roslin . Na dzien dzisiejszy splawiaja sie Brown Trouty , pomalu pojawia sie lososie . Na razie kontakt wzrokowy tylko . Z muskich na Chanel Lake na razie rezygnuje , jest goraco i ryby tam musza odpoczac [ niech nie zabrzmi to ze ja je lowie :lol: ] . W zimnym i glebokim Michigen ryby maja sie swietnie i mozna poprobowac . Z opowiesci slysze tylko ze jak zacznie brac , zerowac to wszyscy lowia ...wiec bede czekal . Moja wedka na dzis to Browning Six Rivers 8,6 , dwusklad , niestety medium heawy a mialem kupic medium , od 3/8 do 1 oz. do tego Curado 201 DPV [ kupuj Luko ,kupuj ] zakres i na pstragi i na muskie :lol: , rowniez niestety mam na nim nawinieta az 50lb Power Pro czerwona bo na muskie , a tu trzeba ciensza i kolor bialy . Przynety na Browny male ; wahadelka , woblery , wirowki . Wedkowanie glownie na noc . Ja na razie od 5.30 do 9 00 . Na lososie przynety juz mozna wieksze bedzie dostosowac . Potem wrzuce kilka zdiec z Tego miejsca . Aha Grzesiek Wilczynski w zeszlym tygodniu w nocy trafil Brown Trout 25 lb...to jego rekordowa . Wczoraj pokazywal mi nowa zaprojektowana wedke spiningowa [ lososie lowi tylko takimi ] St Croix z serii Avid na razie tylko w rekach testerow , Ta wedka jest na 2008 rok . Postaram sie o wiecej wiadomosci z ta wedka zwiazana podac . na razie tyle . Ach te lososiowate torpedy ... :mellow:

@jerry, kupie z pewnoscia, bo innego wyjscia nie mam. 25lbs, alez to byl smok :huh:

@mifek, ja nie mowie, ze nie mozna rzucic, bo i podlodowka rafisz do wody, ale chodzi o to, ze nie poprowadzisz wzdloz wystajacych krzakow albo w rynnie tak jak trzeba. Oczywiscie znowu kwestia preferencji, ale to inna sprawa.

Pozdrawiam

Ze spotkaniem bedzie ciezko, bo ja raczej w twoja strone na ryby za predko sie nie wybieram, przynajmnije chyba juz nie w tym roku. Poza tym, zeby udowodnic skutecznosc jednej metody onad druga musi byc jeden warunke, ryby. Obecnie wydaje mi sie, ze sprawa zlapania czego kolwiek jest bardziej kwestia szczescia :wacko: Ale zapraszam do mnie. Wody latwiejsze technicznie no i przede wszystki szansa na zlapanie ryby jest zdecydowanie wieksza B)

Pozdrawiam

No dobra, powiedzmy, ze mozna w miare sprawnie poslugwac sie krotszym kijem, ale sa takie miejsca ktorych skutecznie nie oblowisz, albo wogole odpuscisz z obawy o utrate przynety, a wtedy na twoje miejsce przyjdzie taki cwany lis jak Jachu (gdzie te foty??!!), zapusci muche, przeczesze miejsce cm po cm i jesli ryba bedzie, to napewno chociaz sie pokaze.

Nie doczytalem, wczesaniejszego postu. Tobie nie chce sie kilka kilometrow zrobic wiecej, a mnie chcesz sciagac zza morza?? Ej no kolego :unsure:

Pozdrawiam

No coz, nie zaprzecze, ze bywam nad Parseta, ale ostatni raz mi sie trafilo jakies 5lata temu. Potem to juz tylko Slupia, a od czasu wyjazdu, bylem tam raz na trzydniowej wyprawie na rozpoczecie sezony 2006, zreszta bardzo udanej. Raczej powtorka za predko sie nie zapowiada :(

Pozdrawiam

Staram sie o zdiecie tego Lake Browna , dokladnie mial 25,5 lb . Po za tym to postanowilem ze kupie te wedke [ Grzesiek otrzymal takie trzy egzemplarze ] , przypominam ze to jest wedka spiningowa [ sorry Standerus ze temat nie dotyczy castu ]...bede wiec do niej kompletowal kolowrotek . plecionke jednym slowem caly zestaw na TE ryby . Chcialem tez przypomniec ze te lowy beda wieczorowa i nocna pora wiec spining jest tu latwiejszy . Najpozniej wiec w czwartek pozny wieczor bede probowal .

@jerry koniecznie zapodaj fotke. Widzialem juz takie byki, ale duzych ryb z kropkami nigdy dosyc. Przedwczoraj koledzy wrocili z wyprawy z Highlandow, trollowali za feroxem. Mieli tylko jedno branie. Podobno to byla potezna ryba, zdemolowala zestaw, kumpel tylko przez moment mial ja na kiju. W sumie to i dobrze, bo jest motywacja, zeby tam wrocic :D Ja juz nie moge usiedziec przy ksiazkach. Znowu byly silne opady, ale woda zaczyna sie klarowac, napewno weszly nowe srebrniaki, wiec w tygodniu bede musial wyskoczyc.

Pozdrawiam

Do tego potrzebne jest niestety długie wędzisko jak feeder czy odległościówka. Pozdrawiam Jachu

A jesli chodzi o waska, dosc zakrzaczona rzeke jak na wschodnim Pomorzu?? :wacko:

Witaj Kuba

to o długim wędzisku dotyczyłow tylko połowów na durzych rzekach

typy Odra, konkretnie na zawodach.

Staram sie o zdiecie tego Lake Browna , dokladnie mial 25,5 lb . Po za tym to postanowilem ze kupie te wedke [ Grzesiek otrzymal takie trzy egzemplarze ] , przypominam ze to jest wedka spiningowa [ sorry Standerus ze temat nie dotyczy castu ]...bede wiec do niej kompletowal kolowrotek . plecionke jednym slowem caly zestaw na TE ryby . Chcialem tez przypomniec ze te lowy beda wieczorowa i nocna pora wiec spining jest tu latwiejszy . Najpozniej wiec w czwartek pozny wieczor bede probowal .

Jerry poprosił mnie o wstawienie zdjęć do wątku. Na pewno dzisiaj będzie komentarz.

pozdrawiam

Remek

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Oglądając te zdjęcia jestem przerażony, jeśli tak ma wyglądać nowoczesne wędkarstow łososiowe, to wybaczcie ale ma to w d..ie. Wolę przez rok nic nie złowić, ale łowić na prawdziwej rzece łososiowo-trociowej. Mamy teoretycznie tego towaru mniej, ale czy napewno ? Wydaje mi się, że nie - nic mi się nie wydaje

wiem,że gdyby całą energię. którą tracimy gdzie indziej włożyć tam gdzie trzeba i wykorzystać odpowiednio. To ludzie z Irlandii na łososie przyjeżdżaliby tutaj. Ale czy kogoś to obchodzi, biorądz pod pod uwagę nasze działania (Klubu SALMO i Towarzystwa Miłośników PARSĘTY) uważam, że większość ma to w d..pie. Niestety moi drodzy taka jest prawda i jeśli wśród was nie ma ludzi, którzy to rozumieją to właściwie nie wiem co robię na tym Forum.

Mimo wszystko, Pozdrowienia Jachu

Nigdzie nie napisalem ze TO jest nowoczesne wedkarstwo lososiowe ...napisalem natomiast ze ja bede tak lowil lososie i brown trouty z brzegu Laku Michigen . Mozna tez wziasc lodz i potrolowac co jest nastepna mozliwa technika [ ja nie mam lodzi i mnie taki troling nie interesuje ] . Mozna tez podjechac na nieliczne rzeczki ktore wpadaja do Lake Michigen i ustawic sie jako 15ty do dolka , w wodzie po kolana , z muchowka ...absolutnie odpada :( .

Januszku zycze Ci powrotu dobrego samopoczucia ...i troche tolerancji .

Jurek skoro juz mowa i MIchigan i Bałtyku, to ... chciałym mic takie skałki na Bałtyku pod nosem :mellow:

Witaj Mifku. Mamy takie skałki na Bałtyku i to całkiem pod nosem

dookoła Bornholmu, niektórzy kołobrzescy armatorzy jednostek organizują takie wypady, można łowić z brzegu na skałkach w śpiochach z wody i trolować po okolicy.

Pozdrowionka Jachu