pafek Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 trzeba tylko starać się tak je prowadzić aby wykonywałydwa-trzy obroty w lewo i tyle samo w prawo pytanie w jaki sposób zmienić kierunek obracania się wahadełka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 trzeba tylko starać się tak je prowadzić aby wykonywałydwa-trzy obroty w lewo i tyle samo w prawo pytanie w jaki sposób zmienić kierunek obracania się wahadełka ? Najłatwiej nauczyć się tego prowadząc przynętę na krótkiej żyłce w płytkiej wodziepod nogami. Prowadzimy wahadło samym kijem, jak najwolniej tak aby się ledwie obracało delikatne zwolnienie naprężenia żyłki powinno spowodować zmianę kierunkuobrotów. Nie wszystkie wahadła chcą to robić, ale większość karlinek oraz Orka HRTrobią to bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 Do tego potrzebne jest niestety długie wędzisko jak feeder czy odległościówka. Pozdrawiam JachuA jesli chodzi o waska, dosc zakrzaczona rzeke jak na wschodnim Pomorzu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 kuba tam trzeba uzywac bolonek. bo musisz miec wystarczająco dlugie ramie / wedke by wyjsc z nia za krzaczory... a i w transporcie na brzegu nie jest upierdliwa bo mozna ja zteleskopowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 @Mifek, wyczuwam delikatna wyszyde <_< A prawda jest taka, ze na pomorskich trociowych rzekach ktore ja znam, wezmy na ten przyklad Slupie, to krotkim kijem moglbys sie ewentualnie posmyrac po zadzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 lukomat gdyby nie to ze nie jezdze na slupie chetnie stanal bym w szranki... pwnie bym dostal po dupie, bo taki ze mnie trociowiec jak... ale radzilem juz sobie z 7' kijkiem na redzie i parsecie wiec... tam tez bym sobie poradzil 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 Temat zaczyna mnie bardzo interesowac . Salmonidy z Lake Michigen na razie skopaly mnie tylek . Bylem juz dwa razy w porcie jachtowym w Kenoshy w Wisconsin. Jest to piekne , glebokie wejscie szerokie na dwa dalekie rzuty przyneta . Obwarowane betonowym walem i czesciowo kamieniami , stare pionowe drewniane pale , rowniez stalowe przy brzegu , mola dla jachtow , jest troche roslin . Na dzien dzisiejszy splawiaja sie Brown Trouty , pomalu pojawia sie lososie . Na razie kontakt wzrokowy tylko . Z muskich na Chanel Lake na razie rezygnuje , jest goraco i ryby tam musza odpoczac [ niech nie zabrzmi to ze ja je lowie ] . W zimnym i glebokim Michigen ryby maja sie swietnie i mozna poprobowac . Z opowiesci slysze tylko ze jak zacznie brac , zerowac to wszyscy lowia ...wiec bede czekal . Moja wedka na dzis to Browning Six Rivers 8,6 , dwusklad , niestety medium heawy a mialem kupic medium , od 3/8 do 1 oz. do tego Curado 201 DPV [ kupuj Luko ,kupuj ] zakres i na pstragi i na muskie , rowniez niestety mam na nim nawinieta az 50lb Power Pro czerwona bo na muskie , a tu trzeba ciensza i kolor bialy . Przynety na Browny male ; wahadelka , woblery , wirowki . Wedkowanie glownie na noc . Ja na razie od 5.30 do 9 00 . Na lososie przynety juz mozna wieksze bedzie dostosowac . Potem wrzuce kilka zdiec z Tego miejsca . Aha Grzesiek Wilczynski w zeszlym tygodniu w nocy trafil Brown Trout 25 lb...to jego rekordowa . Wczoraj pokazywal mi nowa zaprojektowana wedke spiningowa [ lososie lowi tylko takimi ] St Croix z serii Avid na razie tylko w rekach testerow , Ta wedka jest na 2008 rok . Postaram sie o wiecej wiadomosci z ta wedka zwiazana podac . na razie tyle . Ach te lososiowate torpedy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 @jerry, kupie z pewnoscia, bo innego wyjscia nie mam. 25lbs, alez to byl smok @mifek, ja nie mowie, ze nie mozna rzucic, bo i podlodowka rafisz do wody, ale chodzi o to, ze nie poprowadzisz wzdloz wystajacych krzakow albo w rynnie tak jak trzeba. Oczywiscie znowu kwestia preferencji, ale to inna sprawa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 a ja i tak sie na swoim upieram... moim zdanie roznica w dlugosci miedzy kijek 7'z kawalkiem a np 9 jest tak niewielka ze... tak czy siak podtrzymuje chec spotkania. ale nie na slupii... za daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 Ze spotkaniem bedzie ciezko, bo ja raczej w twoja strone na ryby za predko sie nie wybieram, przynajmnije chyba juz nie w tym roku. Poza tym, zeby udowodnic skutecznosc jednej metody onad druga musi byc jeden warunke, ryby. Obecnie wydaje mi sie, ze sprawa zlapania czego kolwiek jest bardziej kwestia szczescia Ale zapraszam do mnie. Wody latwiejsze technicznie no i przede wszystki szansa na zlapanie ryby jest zdecydowanie wieksza Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 luko ale ja nie twierdze ze jedna jest lepsza od drugiej... choc widze ze raz czy dwa nieco niefortunie sie wyrazilem...chodzi mi o skutecznosc jednej drugiej i mozliwosc radzenia sobie bez wiekszych klopotow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 No dobra, powiedzmy, ze mozna w miare sprawnie poslugwac sie krotszym kijem, ale sa takie miejsca ktorych skutecznie nie oblowisz, albo wogole odpuscisz z obawy o utrate przynety, a wtedy na twoje miejsce przyjdzie taki cwany lis jak Jachu (gdzie te foty??!!), zapusci muche, przeczesze miejsce cm po cm i jesli ryba bedzie, to napewno chociaz sie pokaze.Nie doczytalem, wczesaniejszego postu. Tobie nie chce sie kilka kilometrow zrobic wiecej, a mnie chcesz sciagac zza morza?? Ej no kolego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 no bo ty to juz taki obierzyswiat jestes a mi nad slupie zawsze ni epo drodze za to ty czasami nad parseta bywasz z tego co wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 No coz, nie zaprzecze, ze bywam nad Parseta, ale ostatni raz mi sie trafilo jakies 5lata temu. Potem to juz tylko Slupia, a od czasu wyjazdu, bylem tam raz na trzydniowej wyprawie na rozpoczecie sezony 2006, zreszta bardzo udanej. Raczej powtorka za predko sie nie zapowiada Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 Staram sie o zdiecie tego Lake Browna , dokladnie mial 25,5 lb . Po za tym to postanowilem ze kupie te wedke [ Grzesiek otrzymal takie trzy egzemplarze ] , przypominam ze to jest wedka spiningowa [ sorry Standerus ze temat nie dotyczy castu ]...bede wiec do niej kompletowal kolowrotek . plecionke jednym slowem caly zestaw na TE ryby . Chcialem tez przypomniec ze te lowy beda wieczorowa i nocna pora wiec spining jest tu latwiejszy . Najpozniej wiec w czwartek pozny wieczor bede probowal . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 @jerry koniecznie zapodaj fotke. Widzialem juz takie byki, ale duzych ryb z kropkami nigdy dosyc. Przedwczoraj koledzy wrocili z wyprawy z Highlandow, trollowali za feroxem. Mieli tylko jedno branie. Podobno to byla potezna ryba, zdemolowala zestaw, kumpel tylko przez moment mial ja na kiju. W sumie to i dobrze, bo jest motywacja, zeby tam wrocic Ja juz nie moge usiedziec przy ksiazkach. Znowu byly silne opady, ale woda zaczyna sie klarowac, napewno weszly nowe srebrniaki, wiec w tygodniu bede musial wyskoczyc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 Do tego potrzebne jest niestety długie wędzisko jak feeder czy odległościówka. Pozdrawiam JachuA jesli chodzi o waska, dosc zakrzaczona rzeke jak na wschodnim Pomorzu?? Witaj Kubato o długim wędzisku dotyczyłow tylko połowów na durzych rzekachtypy Odra, konkretnie na zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Staram sie o zdiecie tego Lake Browna , dokladnie mial 25,5 lb . Po za tym to postanowilem ze kupie te wedke [ Grzesiek otrzymal takie trzy egzemplarze ] , przypominam ze to jest wedka spiningowa [ sorry Standerus ze temat nie dotyczy castu ]...bede wiec do niej kompletowal kolowrotek . plecionke jednym slowem caly zestaw na TE ryby . Chcialem tez przypomniec ze te lowy beda wieczorowa i nocna pora wiec spining jest tu latwiejszy . Najpozniej wiec w czwartek pozny wieczor bede probowal . Jerry poprosił mnie o wstawienie zdjęć do wątku. Na pewno dzisiaj będzie komentarz. pozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Oglądając te zdjęcia jestem przerażony, jeśli tak ma wyglądać nowoczesne wędkarstow łososiowe, to wybaczcie ale ma to w d..ie. Wolę przez rok nic nie złowić, ale łowić na prawdziwej rzece łososiowo-trociowej. Mamy teoretycznie tego towaru mniej, ale czy napewno ? Wydaje mi się, że nie - nic mi się nie wydajewiem,że gdyby całą energię. którą tracimy gdzie indziej włożyć tam gdzie trzeba i wykorzystać odpowiednio. To ludzie z Irlandii na łososie przyjeżdżaliby tutaj. Ale czy kogoś to obchodzi, biorądz pod pod uwagę nasze działania (Klubu SALMO i Towarzystwa Miłośników PARSĘTY) uważam, że większość ma to w d..pie. Niestety moi drodzy taka jest prawda i jeśli wśród was nie ma ludzi, którzy to rozumieją to właściwie nie wiem co robię na tym Forum.Mimo wszystko, Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Nigdzie nie napisalem ze TO jest nowoczesne wedkarstwo lososiowe ...napisalem natomiast ze ja bede tak lowil lososie i brown trouty z brzegu Laku Michigen . Mozna tez wziasc lodz i potrolowac co jest nastepna mozliwa technika [ ja nie mam lodzi i mnie taki troling nie interesuje ] . Mozna tez podjechac na nieliczne rzeczki ktore wpadaja do Lake Michigen i ustawic sie jako 15ty do dolka , w wodzie po kolana , z muchowka ...absolutnie odpada . Januszku zycze Ci powrotu dobrego samopoczucia ...i troche tolerancji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 @Jachu, jak sie nie ma tego co sie lubi, to sie lubi to, co sie ma, czyli lapie sie tam, gdzie ma sie dostep i jest ryba. Odjazd grubego loska na pelnej parze zrekompensuje brak walorow estetycznych. @Jerry, do boju!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Dzieki Luko TO chcialem uslyszec ...po prostu polow lososi z brzegu [ Baltyk , Michigen ...itd. ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Jurek skoro juz mowa i MIchigan i Bałtyku, to ... chciałym mic takie skałki na Bałtyku pod nosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Ale czy kogoś to obchodzi, biorądz pod pod uwagę nasze działania (Klubu SAOLMO i Towarzystwa Miłośników PARSĘTY) uważam, że większość ma to w d..pie. Wystapcie o dzierzawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Jurek skoro juz mowa i MIchigan i Bałtyku, to ... chciałym mic takie skałki na Bałtyku pod nosem Witaj Mifku. Mamy takie skałki na Bałtyku i to całkiem pod nosemdookoła Bornholmu, niektórzy kołobrzescy armatorzy jednostek organizują takie wypady, można łowić z brzegu na skałkach w śpiochach z wody i trolować po okolicy.Pozdrowionka Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi