Skocz do zawartości

Phenix FX 802-2

Homesaver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

blank Phenix FX 802-2 mam już tydzień, dzisiaj doszły części na rękojeść i przelotki.

Mam Zamiar Blank troszkę skrócić, aby był troszkę mocniejszy.

Robił to już ktoś?

I wie może czy było warte?

Uzbrojenie będzie Fuji Tytan, KL-H 25-12-5,5-4,5-.....-4,5

Myślę go o 1,5 cale od szczytówki skrócić.

Co myślcie o tym?

Dwa cale, to może już za dużo.

Mocniejszt to może nie to słowo.

Dolne CW troszke wzrosnie i górne (tak myslę) też trochę.

Nie jest to całkiem nowa technika i nieraz stosowana.

Tylko nie przy każdym blanku uzyskaż poządaną cechę.

Blank przy którym to często stosuja to SS3 dostepny u firmy CMW w niemczech.

A tnij Panie przecież on Twöj ci jest, bedzie wygodniejszy w transporcie, no i szczytówka sie wzmocni, także same zalety...

:)

P.s Ciachnął bym go jeszcze tyle samo od dołu żeby sklady były równe...

A nie myślałeś żeby travelka z tego zrobić?

A tak już na serio to daj sobie spokój z tym cięciem tylko zepsujesz blank, i jak nawet bedziesz chcial sprzedac to nikt nie kupi, no i co z gwarancja na blank po takich zabiegach-pomyślałeś o tym?

Edytowane przez Baars

Blanki to nie są kije od szczotki. Ta końcówka ma duże znaczenie i wiele zadań . Część szczytowa tego blanku ma 30-40 cm i ona decyduje o parametrach wędki takich jak cw. czy akcja.

Nie możesz tak po prostu uciąć sobie 10 % szczytu i już. Zresztą to wcale nie zwiększy mocy wędki bo pod większym obciążeniem szczyt wędki nie pracuje tylko się poddaje.

Lepiej sobie odpuść to cięcie bo zepsujesz świetny blank. Blanki tej marki są uważane za jedne z najlepszych na świecie , więc pewnie konstruktorzy Pheniksa wiedzą co robią.

Jak ci nie pasuje ten blank to chętnie odkupię go od ciebie za pól ceny.

Dobrze, że najpierw spytałeś o nasze zdanie , opinię już znasz , odpowiedzi też padły...

Teraz tylko zbroić i czekać aż lody puszczą :)

A żartów trochę było tylko żartöw, no i guma w majtach na tym forum ma być luźna raczej czyli nie ma co się obrażać

Pozdrawiam Wojtek

Edytowane przez Baars

Doładnie jest tak jak piszą przedmówcy. Skracanie blanku szczególnie  od strony szczytu jest operacją wielce ryzykowną.Szczerze mówiąc widzę tylko jeden powód uzasadniający taką operację. Pokusilbym się o skrócenie blanku tylko w przypadku blanku błędnie dobranego, kiedy konieczne jest podniesienie minimalnego CW a nie mamy mozliwości wymiany  ,  i nie ma co liczyć że CW maksymalny po takim zabiegu ulegnie zmianie.

To co piszecie nie zgadza się do końca.

Owszem, skracanie blanku od szczytówki jest bardzo ryzykowna sprawa, łatwo zepsuć blank.

Od dołu jest mniej ryzykowne, ale skracanie blank od dołu wymaga również rozwagi.

Blank zakupiłem w firmie Rodmas, i w trakcie doradztwa pytałem czy da się ten blank skrócić o jeden cal, odpowiedź była że tak, że wykonał już coś takiego dla klienta i że wyszła całkiem fajna wędka. 

Firma Rodmas (może nie tylko, i dzieli sobie to z inna firmą) sprowadza te blanki, które są produkowane w firmie Phenix na ich zamówienie i sugestie.

Ten blank nie jest w asortymencie firmy Phenix tylko firmy Rodmas (i może innych).

Odpowiedź która otrzymałem wynikała, z mojej upierdliwości (przyznaje się do tego) jak i również z wieloletniego doświadczenia firmy Rodmas.

Intencja mojego pytania na tym forum była, by uzyskać informacje o użytkowników z praktyki.

Tego niestety nie uzyskałem.

Do wybory przelotek:

Jedynie do czego się zdecydowałem to że maja być Fuji tytany SIC KL-H.

Nie byłem pewny co do startowej przelotki, czyli czy 25-tka czy 20-tka.

Części na rękojeść i przelotki zamawiałem w Matagi, i tam dostałem też poradę by użyć przelotkę startową KL-H w rozmiarze 25.

Kołowrotek będzie Daiwa Exist 2506 i stąd startowa 20 była by też możliwa, ale ciut za mała, 25 jest lepszym wyborem.

Wymienić na mocniejszy model czyli 803-2 lub 793-2 nie jest opcją iż są to o wiele mocniejsze modele od 802-2, nawet jeżeli skrócę go jeden cal.

Możliwe było by też kupić model 803-2 lub 793-2 i wykonać zabieg typu Solid-Tip.

Jedno że nie potrafię tego, a drugie to o wiele większa ingerencja w blank niż skrócenie 802-2 o jeden cal.

Skracać będę symetrycznie czyli po jednym calu od szczytówki i dolnika.

Luźny charakter tego forum ma nie wiele do czynienia z niektórymi postami.

Uprzejmość ( świadomie nie wybrałem słowa „ogłada”) powinna obowiązywać.

Jedno nie wyklucza drugiego.

Sądzę ze nie powinnem zaczynać tego tematu jak również tego postu.

Jednak uczyniłem tego, i może będzie jaśniejsze czego chciałem otrzymać a co otrzymałem lub nie.

W zasadzie,trudno jest wywnioskować po co zakładałeś wątek :mellow: Sam stwierdziłeś ,że zasięgnąłeś opinii u źródła,więc nie powinno być tematu.

Ale postanowiłeś sprawdzić ,co powiedzą" mądrale" z forum,bo w twoim mniemaniu posiadłeś wiedzę tajemną.Każdy lub większość ,starała się Ci pomóc odradzając lub utwierdzając w przekonaniu,aha przekonanie jest njaważniejsze.

Blank z tytułu nie jest produktem tylko dla Rodmas ,występuje o ogólnej otwartej ofercie Phenixa

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Elixir

Jeśli twierdzisz ,że 803-2 jest za mocny OK,rozumiem że chcesz mieć wędkę słabszą, ale mniej czułą ,więc tnij :) Ale idąc tym tropem dalej ,można ją chlasnąć symetrycznie po 25cm otrzymując jerkówkę do sliderów 5.

W zasadzie nawet nie napisałeś do jakich celów kija budujesz ,pod jakie przynęty i ryby, a uchylając rąbka tej tajemnicy ,zapewne łatwiej byłoby dyskutować.

Edytowane przez Dąbek 111

Tak,

nie napisałem do czego planuje tą wędkę.

Przepraszam mój błąd.

Oto te informacje:

Długość: 8 stóp lub trochę krócej, blank bardzo czuły.

Przynęty:

• C i T-Rig, bullet = 1,5 - 7 gram + guma 5 cm, najczęściej bullets 1/8 do 3/16 oz.
  • Obrotówki małe
  • Wahadłówki małe
  • Woblery małe

Guma to: keitech FSI, swing impact lub easy shiner w długości około 2 cale

Woblery małe: to około 4,5 cm i 4 do 5 gram.

Ryby:

Okoń i pstrąg, czasem kleń.

Nigdzie nie pisałem że chciałem zasięgnąć opinię mądralów z forum.

Zachowanie mówi za siebie, ale o to nie zakładałem wątku.

Jeżeli uważałeś że brakują informacje to można było napisać, tak trudno nie jest to.

Nigdzie nie pisałem że chcę mieć jerkówkę i ciąć po 10 cale od góry i dołu.

Posty są jakie są.

W sumie mówi wszystko za siebie.

Posty z forum czytałem zawsze z zainteresowaniem i uważałem że jest one świetnym źródłem informacji.

Że dyscyplina na tym forum bywa luźna, to nic nowego, ale niektóre powyższe posty nie mają nic z tym do czynienia. Niektóre zasady obowiązują, obojętnie gdzie się znajdujemy. Co najmniej ja tak uważam.

W sumie ta cała sytuacja jest smutna i ma bardzo gorzki smak.

Jak już wcześniej pisałem, nie w tym była moja intencja.

specem nie jestem ,ale od pewnego czasu drążę temat K i wg mnie 25 na starcie może być, tylko po co, skoro 20 będzie idealna :), zwłaszcza pod 2500

kolesie z Matagi mają takie sobie pojęcie o zbrojeniu i wyczytali Ci to co mają w swoich wytycznych. St. Croix zaleca zbrojenie 76LF : 30-20-16-10-8-7-6, ciekaw jestem czy ktoś chciałby tak sobie uzbroić wędkę

Edytowane przez bazyloss

Witam,

blank Phenix FX 802-2 mam już tydzień, dzisiaj doszły części na rękojeść i przelotki.

Mam Zamiar Blank troszkę skrócić, aby był troszkę mocniejszy.

Robił to już ktoś?

I wie może czy było warte?

Uzbrojenie będzie Fuji Tytan, KL-H 25-12-5,5-4,5-.....-4,5

Myślę go o 1,5 cale od szczytówki skrócić.

Co myślcie o tym?

Dwa cale, to może już za dużo.

Witam. Myślę, że nikt nie wie lepiej, niż rodbuilder, który na tych blankach zrobił sporo wędek i sporo blanków zaprojektował. Mało prawdopodobne, żeby ktoś chciał osiągnąć dokładnie to co Ty, poprzez skracanie tego samego blanku o taką samą długość. Stąd wypowiedzi "nie na temat" osób, które mają zdanie o cięciu blanków, chociaż nie cięły 802-2 tak jak Ty zamierzasz. Praktyka dowodzi, że wiele blanków można ciąć i czasem wychodzi to świetnie, a czasem można przedobrzyć. Nawet jeśli ktoś napisałby, że uciął tak jak Ty chcesz uciąć i że wędka wyszła fatalna, nie znaczy że dla Ciebie też taka będzie. I odwrotnie, gdy ktoś stwierdzi, że wyszła świetnie, Ty może będziesz rozczarowany. Jeśli Łukasz Masiak odpowiedział na pytanie, "czy można skrócić o cal", to pewnie można i wędka nie straci, a jedynie się zmieni. Trzeba było zapytać, czy dwa cale to już za dużo i kłopot z głowy - ucinać po kawałku i sprawdzać kiedy wyda się dla Ciebie OK.

Jeszcze jedna uwaga. Wiesz już bardzo dokładnie jakie będzie uzbrojenie wędki (rodzaj i rozmiar kolejnych przelotek), a jeszcze nie masz docelowego blanku.  ;) 

Powodzenia, pozdrawiam

Grzesiek

Przy Kl-H masz tylko trzy wybory:

• 25-12-5.5
  • 20-10-5.5
  • 16-8-5.5

Czyli wybór dość łatwy.

Daiwa w rozmiaże 2500ma dość dużą szpulkę, jeżeli przelotka startowa 20-tka przy Daiwie 2506 to kiedy stosować 25, przy których kołowrotkach i przynętach oraz mocy wędki.

Uważam że te trzy składniki wpływają na wybór startowej przelitki jak również rodzaj oraz średnica używanej linki.

Zalecane zdrojenie jest nieraz bardzo ciekawe i budzi wiele pytań, dlatego budowa wędek jest tak ciekawym tematym.

Co najmniej dla mnie.

Nie ma co się drapać o to ,kto co powiedział ,lub czego nie :) Blank ,o który Ci chodzi obsłuży gumy w zakładanym przedziale ,jeśli idzie o wobki to powinien ,choć delikatna szczytówka może trochę klękać przy 4cm w szybszym nurcie.Może odjęcie 2cm pozwoli komfortowe poprowadzenie wobka , może ,ale stracisz komfort w dolnym CW przy jigach.