Skocz do zawartości

S.O.S Ziema

saw

Rekomendowane odpowiedzi

Ten film jednoznacznie traktuje by... pozbyć się "bandytów". Kłopot w tym, że nie potrafimy dogadać się w sprawie "szeryfa" ;) .

Co nam z tego, że znamy prawdę? Skoro… nie wiadomo, jaka korporacja zapragnęła tym obrazem otworzyć nam i tak już otwarte oczy :) .

Dla mnie za ładnie zrobiony jest ten film, wszystko jest takie w rezultacie… śliczne i proste.

Wystarczy tylko żebyśmy się kochali. Pewnie to jest jakieś wyjście jednak…trąci utopią :) .

Nie, aż takim pesymistą nie jestem, zrzeszajmy się w słusznych sprawach, ale przy okazji miejmy świadomość, komu najbardziej i na czym zależy :) .

Ładny film, dobre zdjęcia i sporo słuszności. Zwłaszcza w piętnowaniu mechanizmów globalnej gospodarki, która wprost powoduje powodzenie bogatych nie kosztem ich pracy, a kosztem pracy wyzyskiwanej biedoty. Dotyczy to chińskich fabryk, południowo-amerykańskich plantacji, afrykańskich kopalni i wielu wielu innych, gdzie miejscowi pracownicy (a często i miejscowa administracja) uzyskują znikome zyski, względem tych osiąganych przez wielkie koncerny.

Natomiast co do degradacji środowiska nie wszystko tam mi grało. 10% gazów cieplarnianych z wypalania lasów? Nigdy wcześniej nie trafiłem na taką statystykę i sądzę, że cała ludzka działalność mieści się w kilkakrotnie mniejszej liczbie, ginącej w naturalnych ekshalacjach wulkanicznych, tworzeniu gazów przez zwierzęta i produkcji CO2 przez oceany.

Udział człowieka w tworzeniu tzw. efektu cieplarnianego nie jest oczywisty, w ogóle nie jest udowodniony i najczęściej dla różnych potrzeb - demonizowany. Jest powszechnie lansowany, włącznie z handlowaniem limitami CO2, produkcją "zielonej energii" (np. poprzez MEW-y, hahaha), międzynarodową polityką energetyczną i naciskami politycznymi związanymi z dystrybuowaniem nowych i/lub "zielonych" technologii (ogniwa fotowoltaiczne, wiatraki, elektrownie wodne, atom, geotermika). Oczywiście oznacza to straty w gospodarkach rozwijających się (szczególnie posiadających złoża paliw kopalnych, jak polska), a zyski w gospodarkach rozwiniętych, które te dobra zdążyły opanować (np.: francuska, niemiecka).

Nie twierdzę, że nie należy chronić lasów, czy też wykorzystywać różnych źródeł energii. Jednak należy robić to nie dlatego, że nasz węgiel zmienia klimat ziemi, czy pod naciskiem zewnętrznych czynników politycznych, ale w oparciu o optymalny model dla naszego środowiska oraz gospodarki. :rolleyes:

Pozdrawiam

Grzesiek

Edytowane przez Maynard

Dawno oglądałem ale sporo jest prawdy. Obecnie włączam ten film jak nie mogę usnąć ze zmęczenia lub gdy wracam z wędkarskiego tourne nafaszerowany kofeiną aby nie przywalić w jakąś wysepkę na środku drogi z ograniczeniem do 40-tu. Lektor jest idealny do snu. Polecam