Skocz do zawartości

Bliskie rzuty multiplikatorem

Mielony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panów

Jestem posiadaczem takiego oto zestawu:

Okuma fina+konger virago cast jerk 195 100g

No i nwm Jack salmo pływający leci mi na max 25m odległości podobnie ze sliderem 10 i kenart jerkiem ok 40g

Bloczki mam ustawieone 3 wcisniete 3 wyjęte

Czy może to być wina multika że z okumy słabo leci czy coś innego?]

Jeżeli macie jakiś pomysł to piszcie będę wdzięczny

Pozdrawiam Mateusz

jeśli to początki twojej przygody z castingiem to gratuluję-25m to niezła odległość.jak już będziesz wiedział że młynek jest ustawiony jak trzeba to nie staraj się rzucać daleko[nie myśl o tym] lecz celnie w określone miejsce.popracuj nad techniką rzutu a długość z czasem przyjdzie sama.

Sprobuj z 2 bloczkami, dociks szpuli tak aby przy zwolnieniu "sprzegla" wabik swobodnie opadal.Ja na 1 bloczku jade na 10gr glowka +guma.Obrotowka 2 , 2 bloczki chyba ze miejsce ciulowe i trzeba kombinowac z krotszymi rzutami wtedy dla bezpieczenstwa 3 a anwet 4 bloczki.Sprobuj najpierw z celnoscia a nie odlegloscia, bo byc moze zle synchronizujesz wymach ze zwolnieniem kciuka ze szpulki.Jesli machniesz delikatnie a celnie to powtorz to samo z wieksza sila.Jesli sie okaze ze nie mozesz trafic w pkt to znaczy ze zle poprostu rzucasz.Wejdz sobie w yt.pl i poszukaj jakiegos filmiku typu "how to cast baitcaster reel"

....nie staraj się rzucać daleko[nie myśl o tym] lecz celnie w określone miejsce.popracuj nad techniką rzutu a długość z czasem przyjdzie sama.

Święte słowa. Cały pic polega na tym aby wabik znalazł się tam gdzie Ty chcesz  - co niekoniecznie oznaczy daleko.

Wówczas o sukces łatwiej....

Cierpliwość - to chyba najwłaściwsze słowo - na początku nic mi z castem nie wychodziło ale pół roku machania na sucho na działce dało efekty - a nawyk z odruchami od spina niestety też robi swoje - w każdym razie każda rada uzyskana tu na forum jest cenna i .... POWODZENIA !

ja bym sprawdzil lozyska - czesto sie zdarza ze przy uzywaniu lub zamoczeniu na lozyska podpierajace szpule - a to one wplywaja na odleglosci rzutowe w dosc istotny sposob - wydostaje się z mechanizmu niewielka ilosc smaru. efekt taki ze lozyska niby sie kreca, ale w rzucaniu to tak raczej srednio pomagaja.. 

• 5 lat później...

Witam, zakupiłem wędzisko DRAGON Guide Select Vertical Jig i multik okuma helios air wędka ma c.w. 20-70 gr, plecionke mam 8 splotową 0,28 mustada i do tego kilka podstawowych jerków 40-65 gr m.in bustera 2 albo Dayer 13 cm slidery 8-10 cm do nauki na ten rok. Zauważyłem że oddaje bardzo bliskie rzuty koło 14-18m maksymalnie a czasem gorzej jak wiatr zawieje niekorzystnie. Najdalej leci Dayer bo najwięcej waży chyba. Czy macie jakieś sugestie czemu takie krótkie rzuty oddaje? Multik reguluje do każdej przynęty tak by swobodnie wolno opadala i żeby sie broda nie robiła na plecionce. Hamulec magnetyczny ustawiony na 5 żeby się nie plątało bo jak miałem na 1 to miałem plątanine czasem i jedna przynętę odstrzeliłem. Troche mnie te bliskie rzuty irytują bo jak wezmę zwykłą wędkę i cisne to leci na 40-50m może nawet. Dziękuję i pozdrawiam!

Jeśli oddajesz tak krótkie rzuty to ewidentnie jesy coś nie tak, ja sliderem 12 rzucam na trochę ponad 80 w bez wietrzny dzień. Juz Ci mówię co, porostu przynęta nie ma swobodnie opadać docisk szpuli ma być tak żeby porostu nie bylo bocznych luzow na spzuli,tez się z tym długo męczyłem i robiłem tam jak sie rzekomo każe. Przy takim ustawieniu to nawet samo zwijanie jest dużo cięższe, także polecam tak zrobic :) docisk szpulu na minimum a reszta hamulców na max i stopniowo zmniejszać siłę pozostałych hamulców. :)

• Like 1

nie przesadź z tym luzowaniem docisku szpuli... zacząłeś dobrze do nauki rzutów... teraz zacznij luzowac docisk, tyle, że stopniowo do momentu gdy szpula zaczyna "chodzić" na boki... jak nie pomoże sprawdź łożyska szpuli... kolejny krok - wymień multik na coś lepszego a tego wywal do kosza... powyżej slidera 10f rzuty powinny być dłuższe niż przy stałej szpuli...

powodzenia:)

Niekoniecznie Michał, nie praw takich zasad, bo jeszcze ktoś uwierzy. Może przy takiej samej długości kija, zresztą zbyt dużo zmiennych. Casting to nie ściganie się ze stałą szpulą na odległość. Jeżeli na początku ktoś tylko i wyłącznie to zakłada, to życzę powodzenia i wytrwałości. I grubego portfela. Cast góruje nad spinem precyzją podania przynęty w dane miejsce, ( niekoniecznie bardzo odległe), możliwością bezstresowego obsługiwania przynęt ciężkich, oraz w większości przypadków lepszym czuciem. No i najważniejsze, casting ma coś, za co kochają go castingowcy. Nie umiem tego nazwać, ale każdy zaprzedany fan tej metody wie, o co chodzi. :D

• Like 11