Skocz do zawartości
  • 0

łódka na dach auta.

MIGOTKA

Pytanie

Czy mozecie doradzić jakąś fajną łódke do przewożenia na kombiaku. Łodka musi być na dwie osoby i mieć możliwość łowienia w pozycji stoiącej .  Naped wiosłowy ale z dedykacją pod elektryka. Jak największa mile widziana. Lubi ę się rozwalić  wygodnie. No oczywiście nie powiem ze cena nie jest nie  znacząca. Wolał bym nery nie sprzedawać

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja poleciłbym żebyś się dobrze nad tym zastanowił. Nie wiem jakiej jesteś postury i kompan wypraw ale jak dla mnie minimum na 2os. Łowiąc w pozycji stojącej to łódka 3,60-3,80 w zależności od budowy samej łodzi. Taka skorupka będzie ważyła ok. 80kg sam na ryby nie pojedziesz to pewne a i we 2os ładowanie jest upierdliwe, nie mówiąc o efektach specjalnych podczas jazdy. Taka łódka będzie wystawała sporo z przodu i z tyłu, stabilność podczas dłuższych odcinków szybkiej jazdy żadna. Dodatkowo, po dłużym użytkokwaniu takiego rozwiązania rysy na lakierze, zawsze gdzieś coś tam przy ładowaniu dotknie...

Woziłem ponton 3,60 na swoim kombiaku i po roku stwierdziłem że nigdy więcej. Hak i przyczepka to jest moim zdaniem jedyne skuteczne rozwiązanie. Chyba że łódeczka 3m, 30-40kg i modlitwa przed każdym wypłynięciem

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

• 0

No więc tak. 

Dwóch samców po stówce każdy wyklucza łódkę 3 metry bo katastrofa murowana.

Prędkość jest malo istotnym czynnikiem gdyz ty wszędzie jeździ się wolno.

Kwestia rysowania lakieru tez mało istotna bo to auto już gorzej nie może chyba wyglądać.

zaczynam sie zastanawiac nad kanadyjką z bocznymm pływakiem który bardzo ustabilizuje ją. .

Można by dać na łącznik pomiedzy kanadyjką a pływakiem jakieś rozwiązanie na  skrzynkę wędkarską no i oprócz tego na tylnej zamocować elektryka.

coś w tym stylu : http://www.salmoboats.com/galeria_outrigger_canoe.html

Edytowane przez MIGOTKA

• 0

nie wiem co jest nie możliwe.kumpel wędkował na stojąco-łódeczka 2.20 całkowity kieliszek i sprawnie mu to szło-byłem w szoku.ja obecnie jestem w posiadaniu 2 łódek 2.60m płaskodenna wzór kaśki milexa waga ok 50kg sam ładowałem na golfa bez problemów i 3.10m robiona na zamówienie waga ok 80-90kg.wrzucenie na dach wymaga 2 osób co nie znaczy że seryjnej o tej długości sam nie wrzucisz która także była wożona na golfie.komfort jazdy rewelacja.maxymalnie jechałem 120km/h.najlepiej jedzie się ok 100km/h.obecnie jestem w posiadaniu passata b4 i już zaczynam montować bagażnik do tego auta innej obcji nie ma.jak widzę wędkarzy którzy ciągają małe łoóki na przyczepach to mi się nóż w kieszeni otwiera.skacze to wszystko i lata na boki i prędkość jazdy nie wielka.

• 0

http://jerkbait.pl/topic/15813-jak-wrzucic-samemu-lodke-na-dach-samochodu/

worze na dachu 3,10x1,50 lódz  jest lekka , sam ją targam z dachu i z powrotem , do łowienia raczej samemu , w dwie osoby mały komfort , ale da się ,oczywiście  przy spokojnym zbiorniku  , przy większych gabarytach bałbym się o dach i relingi

• 0
No więc tak. 

Dwóch samców po stówce każdy wyklucza łódkę 3 metry bo katastrofa murowana.

Prędkość jest malo istotnym czynnikiem gdyz ty wszędzie jeździ się wolno.

Kwestia rysowania lakieru tez mało istotna bo to auto już gorzej nie może chyba wyglądać.

zaczynam sie zastanawiac nad kanadyjką z bocznymm pływakiem który bardzo ustabilizuje ją. .

Można by dać na łącznik pomiedzy kanadyjką a pływakiem jakieś rozwiązanie na  skrzynkę wędkarską no i oprócz tego na tylnej zamocować elektryka.

coś w tym stylu : http://www.salmoboats.com/galeria_outrigger_canoe.html

Bardzo ciekawy link. :)

• 0
a to z jakiego powodu?

Wystarczy lakka stłuczka przodem i taka łódeczka wyleci jak z procy ,przy odrobinie pecha może wbić się w pasażerów drugiego auta.

Oczywiście przepisy pozwalają na taki transport, niestety , ale troszkę wyobraźni nie zaszkodzi.

• 0

zanim przewiozłem pierwszy raz łódkę na dachu sporo wiadomości przyswoiłem.twoje zarzuty także.nie mówię że nie jest to możliwe bo przy czołówce może zdarzyć się wszystko.lecz zanim coś się stanie musi wyrwać metalowe uchwyty z łódki i rozerwać pasy [ok 3 tony] bo łódka jest ściśnięta w węższym miejscu lub zerwać z dachu cały bagażnik mocowany na śruby.widziałem różne rzeczy nawet małe dziecko które wyleciało z auta przepisy pozwalają także na przewóz piwa w reklamówce luzem a przecież taka butelka jak wyleci z auta przy stłuczce przez rozbitą szybę może zabić przechodnia.troszkę wyobrażni nie zaszkodzi. 

• 0
zanim przewiozłem pierwszy raz łódkę na dachu sporo wiadomości przyswoiłem.twoje zarzuty także.nie mówię że nie jest to możliwe bo przy czołówce może zdarzyć się wszystko.lecz zanim coś się stanie musi wyrwać metalowe uchwyty z łódki i rozerwać pasy [ok 3 tony] bo łódka jest ściśnięta w węższym miejscu lub zerwać z dachu cały bagażnik mocowany na śruby.widziałem różne rzeczy nawet małe dziecko które wyleciało z auta przepisy pozwalają także na przewóz piwa w reklamówce luzem a przecież taka butelka jak wyleci z auta przy stłuczce przez rozbitą szybę może zabić przechodnia.troszkę wyobrażni nie zaszkodzi. 

:lol: spoko, spoko...od piwa już nie jeden umarł ;)

Edytowane przez Maciejowaty