Skocz do zawartości

Kołowrotek rozmiar 1000

wislokowy88

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam ciekawy kijek do 9g o długości 2.35. Do niego 2000-2500 odpada.

nadal nie usłyszałem żadnego argumentu - zbrojenie

jedyne co mi się nasuwa to lekkość i delikatność wędki (w domyśle), ale skoro tak, to kołowrotek 260g+, to pomyłka i nie ważne czy to będzie 1000, 2000 czy 2500

zupełnie nie wiem co chcesz osiągnąć

Edytowane przez bazyloss

Mozliwosci jest wiele :)

Moze chodzi o uzbrojenie patyka , srednice pierwszej startowej przelotki etc. ;)

Ciężko gdybać bo kolega nie podzielił się pełnym info wiec tak sobie gdybamy nad wyższością jednych nad drugimi 1000-2000 :rolleyes:

Mozliwosci jest wiele :)

Moze chodzi o uzbrojenie patyka , srednice pierwszej startowej przelotki etc. ;)

Ciężko gdybać bo kolega nie podzielił się pełnym info wiec tak sobie gdybamy nad wyższością jednych nad drugimi 1000-2000 :rolleyes:

dokładnie o to mi chodzi, bo jak tu doradzać

przecież nie można na równo stawiać Shimano 1000, które waży 160g i jest naprawdę małym kołowrotkiem ze Spro, które waży więcej niż Shimano 2500 i do tego wcale takim małym kołowrotkiem nie jest

Witam.

Witajcie,

Najlepszy kołowrotek klasy 1000 do lekkiego spinningu. Jakie są Wasze propozycje? Pozdrawiam. Wisłokowy.

Prosze rozpatrzyc starszy model SHIMANO ale jeszcze gdzie nie gdzie  dostępny,  to TWIN POWER 2500 MGS - waga 230 gram.

Szpula Shalow Specjal ( płytka ) podparta na dwóch łozyskach, przełożenie 5,2-1 , znakomity hamulec zapożyczony od Stelli ,łożysk 8.

Generalnie jest to kołowrotek delikatny i do niego potrzeba dorosnąć

Grzechem głównym jest w tym kołowrotku zbyt mocne dokręcanie korbki co powoduje zanitowanie łożysk na osi koła zębatego.

Ale na to jest sposób.

Cena ok 750-800 pln

pozdrawiam

Józef Leśniak

Witam,

- delikatny zestaw ( lekki) skoncentrowany na łowieniu okoni

- zbrojenie wędki

- średnica pierwszej startowej przelotki

To podstawowe argumenty, którymi się kieruję i które już Koledzy wymienili wcześniej. Gwoli ścisłości, do zestawu (wędki Byrona 2.35, do 9g), nie nadaje się inny kołowrotek, jak 1000. Stosując inny, zestaw będzie nieprawidłowo wyważony. Stąd pomysł o 1000. Wiem, że dla niektórych kołowrotek tej wielkości wydaje się śmieszny i znajduje zastosowanie w podlodówkach. Nie zmienia to jednak faktu, że nie można nim połowić zestawem spinningowym. Pozdro.

Aha i jeszcze jedno. Startowałem w zawodach 10 lat. Jeżeli odbywały się na rzekach takich jak Wisłok, Wisłoka, San, Ropa o wiele większą szansę na wygraną dawało łowienie kleni. Ale teraz mogło to się zmienić, może lepiej złowić w turze 20 okonków niż 5 kleni ;-)

Edytowane przez tpe

Kolego @wislokowy88 zgodnie z opinią przedmôwców powód zastosowania kręciołka 1000 jest jeden - WAGA. Jeżeli szukasz czegoś do 300zł to nie spodziewaj się rewelacji, za tą cenę dostaniesz coś ok. 230gr, korbka, korpus, szpulka na linkę i kilka lożysk. Również zaproponuję dołożenie $$ do Shimano Rarenium, dostaniesz przyzwoitą jakość, kulturę pracy oraz jeden z najlżejszych kręciołów.

A ja bym bezczelnie zaproponował by autor wątku ruszył trochę głową, przestał wyczytywać najprzeróżniejsze głupoty i przestał liczyć na częstochowskie cuda bo to już czwarta strona rad i porad, chłopaki się dwoją i troją a ja dalej nie czaję co poeta ma na myśli i czego mu do szczęścia trzeba...

A kupże se chłopie normalny kołowrotek, wyważ sobie "pod niego" wędkę kawałkiem ołowiu czy jaką gałką i po zawodach.. :)

Tak zerkałem na tytuł tego tematu co jakiś czas "Kołowrotek KLAY 1000" i zastanawiałem się co to za firma ta Klay. :lol:

A wracając do tematu to też opowiadałbym się za Rarenium lub Stradic Ci4 ewentualnie Quantum Exo PTi EX15PTI http://www.quantumfishing.com/products/2275/Exo-PTi.aspx

lub cięższy Penzill Spin 1000 http://www.zesox.de/Angelrollen/Stationaerrollen/WFT-Penzill-Spin-1000-Angelrolle.html

Przy mniejszym budżecie Shimano Aernos lub lekko przerośnięty Spro Hypalite 1100.

Witam, 

Rzeczywiście, temat uważam za wyczerpany. Dziękuję wszystkim za typy kołowrotków. O ostatecznej decyzji poinformuję. Sorry za taki nacisk na ten wątek. Po prostu zależy mi na przyzwoitym kołowrotku. Dołożę parę złotych i kupię coś z półki proponowanej wyżej. Dzięki wszystkim jeszcze raz za cierpliwość i pomoc. Pozdrawiam.

Edytowane przez wislokowy88

no to już nie będę się śmiał i coś konstruktywnego zaproponuję:

Daiwa Tournament Whisker SS 700 - nie zajedziesz go do końca życia,- nowy kosztuje ok 80$ - to kręcioł bez oporówki.

Zwierzu- z powodu zawartości portek - u normalnych facetów zazwyczaj większy brylok się nie mieści,- doprawdy nie wiem jak wpadłeś na ten pomysł z dowartościowywaniem się czymś większym,- ale widać z tego jakie myśli Cie nurtują  :lol:  :lol:  :lol:

Arku ale ta 700-ka to trochę jak drewniane koła :D .Z tego co kojarzę to ruch tej korby do tyłu jest raczej lekko irytujący.

Zmiana kijka 20lb z podpiętym slamkiem 260 i kogutem 35g na  irona 2,35m ze stelką 1000 i gumeczką z 2g ołowiem dla pogody ducha i rączek bezcenna :lol:  :lol: .

Co prawda ułomniem nie jestem i ciężki zestaw problemów mi nie sprawia :) .

Edytowane przez Jozi

Józek,- w zamierzchłych czasach (10lat temu) gdy łowiłem jeszcze okonie i pstrągi całkiem lekko, ten kołowrotek sprawował się doskonale i nie miałem wrażenia iż jest "drewnianym kołem" a biorąc pod uwagę budżet pytającego - to właśnie przyszło mi do głowy. Ten kołowrotek ma doskonały hamulec i spokojnie da sie łowić żyłką 0,14, rzuty są zadowalające i jest on bardzo lekki,- jedyną wadę jaką w nim widzę to tak jak we wszystkich Daiwach koszt szpuli zapasowej ok 30$.

Tak to prawda, że jak się ktoś przyzwyczai do oporówki to ten ruch może przeszkadzać ale zapewniam iż po godzinie łowienia wszystko jest do opanowania tylko trzeba się skupić na łowieniu ;)

- zastrzegam że mogę w tym nie mieć racji.... ale to co może przeszkadzać i przeszkadza przy łowieniu sandaczy czyli rytmiczne i szybkie podbijanie gumy czy koguta w przypadku łowienia okoni po pierwsze nie jest tak szybkie i sekwencje podnoszenia przynęty tez inne, wiec ten powrotny ruch co 15 stopni znacznie mniej przeszkadza.... Ale okoniarz ze mnie jak z koziej dupy trąba więc się więcej już nie wymądrzam... Tak po prostu kiedyś łowiłem z doskonałym skutkiem i działało, ale czasy się zmieniają i okonie pewnie też ;)