Skocz do zawartości

Kołowrotek rozmiar 1000

wislokowy88

Rekomendowane odpowiedzi

ja się będę upierał, że jeśli 1000 to tylko dobrej klasy, a przede wszystkim lekki, bo skoro ma ważyć 250-300g, to zupełnie nie widzę sensu stosowania tak małego kręcioła

ja używam 1000, ale tylko do okoniówki 6lb

Arku Japończycy z powodzeniem łowią różne odmiany pstrągów najczęściej używając 1000, a ryby potrafią mieć 60+ cm

w zasadzie jeśli małe żółte rączki coś zrobiły to równie dobrze mogą to używać - również kwestia gabarytów - dla mnie wielkość 1000 jest po prostu za mała - przymierzałem się kiedyś do Stelki i nie bardzo mogłem ją dobrze znaleźć i uchwycić w dłoniach choć do osiłków nie należę - dla mnie 2500 to jest to!

pozdrawiam wszystkich !!!

Witam, Jak widać po postach, zdania są podzielone. Jednak porównanie tysiączki to breloczka to jednak przesada. W dodatku prześmiewcza. Znam wielu spinningistów startujących w zawodach na szczeblu regionalnym i ogólnopolskim ( sam się zaliczam do grona), którzy z powodzeniem łowią lekkimi zestawami na kołowrotki wielkości 1000-1500. Obstawiam nadal produkt Shimano Exage 1000. Budżet na "tysiaka" mam ograniczony. Wiem, że za taką kasę (300,350) nie poszaleje. Pozdrawiam.

Dokładnie tak jak pisze Tomek

Kołowrotek wielkosci 1000 to jak dla mnie nadaje sie co najwyżej do lekkiego jednoskładowego patyka o mocy nie wiekszej jak 4-6lb

Jesli do patyka 240-270cm celuj kolego w shimano 2000-2500 lub jakąś lekką daiwke typu LUVIAS 1500-2500 waga okolo 240gr a nawoj już dość spory.

Pewnie jak kto lubi ;)  Jak jeździłem na zawody z Feelingami i Tangami używałem XTRów 3000 i było super. Matchowe, płytkie szpule w tych kołowrotkach były najważniejsze.

Tomek ale teraz są już lżejsze maszynki a nie 300g do takiego kijka :) .Jest finezja a nie siłownia, to nie budowa i pustaki :lol: .

Tomek ale teraz są już lżejsze maszynki a nie 300g do takiego kijka :) .Jest finezja a nie siłownia, to nie budowa i pustaki :lol: .

Spoko Józiu, jakie kije takie maszynki były ;-) Teraz faktycznie przy tych patyczkach, które teraz używałbym na zawodach 2000/2500 by wystarczyło. Ale nikt nie przekona mnie do tysiączka ;-) Zawsze byłem zwolennikiem kołowrotków z miarę dużą średnicą szpuli.

http://allegro.pl/nowosc-2013-spro-hypalite-1110-10-1bb-i2910803179.html

Ten najmniejszy byłby ciekawy, mam na warsztacie ten model i jestem pod jego wrażeniem.Kręci naprawdę wspaniale a w środku ciekawie wykonany.

Edytowane przez Jozi

Również, w doborze kierowałbym się średnicą szpuli (prócz innych walorów). Daiwka 2000- 2500 obecnie waży tyle co nic.

Waldek ale nie na aż takiej wielkiej różnicy w średnicy szpuli.Dawia 2000 może będzie miała 2 góra 3mm większą średnicę.