zetika16 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ok... Zobaczymy co to takiego.. Ostatecznie zrobię z niego.... Muchówke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 A kongerka WCH za półtorej stówki używka i wędeczka jak szprycha wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Tomek, jeżeli pytasz o grandisa to około 120zł. Osobiście na 99% go kupię jako kij muchowy do nauki a jak nie podejdzie albo okaże się za sztywny jako muchołapka, to przerobię. Brak lakieru jest tu duzym plusem, nie ma skrobania, usuwasz przelotki i ślady po nic, i jest czysty blank.Mam wrażenie że po niewielkim skróceniu od góry może być genialny tani custom pstrągowy, szybki ale idący w parabolę, lekki, wygodny. Te cechy plus śmieszna cena mnie przekonują, blank się nie zmarnuje, nawet jakbym złamał parę cm szczytu. Edytowane 9 Listopada 2016 przez etherni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Brak lakieru jest tu duzym plusem, nie ma skrobania, usuwasz przelotki i ślady po nic, i jest czysty blank. W sklepowym kiju brak lakieru ??? szczególnie w chinczyku... no nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ano nie ma. Tylko na omotkach, tam nie bawili się w subtelności, ale na reszcie kija brak syfu. Goły węgiel. Może nie chinczyk tylko jakiś Wietnam, Indonezja czy Malezja? Cholera wie gdzie nasi zamawiają, zwłaszcza konger miewa dziwne źródła sprzętu - np. Jim Hill nie był chyba chiński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Jak ktoś nie ma uprzedzeń, to Jaxonowe blanki w muchówkach Monolith XT są bardzo szybkie i całkiem przyzwoite. Ale trzeba by było skrobać z lakieru cały blank. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ano nie ma. Tylko na omotkach, tam nie bawili się w subtelności, ale na reszcie kija brak syfu. Goły węgiel.Może nie chinczyk tylko jakiś Wietnam, Indonezja czy Malezja? Cholera wie gdzie nasi zamawiają, zwłaszcza konger miewa dziwne źródła sprzętu - np. Jim Hill nie był chyba chiński. A ja bym obstawiał że pomalowali go lakierem matowym - goły blank nie wygląda zbyt pięknie (widać ślady zwijania maty i inne "smaczki") i lepiej go czymś pomalować niż polerować. Także jak myślisz że zdejmiesz przelotki i śladu nie będzie to się mylisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) A nie lepiej kupić daiwa silver creek 3-14? kij 260pln, a pod kleniojazie jak znalazłczasem przerost formy nad treścią.... Edytowane 9 Listopada 2016 przez ezehiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 A nie lepiej kupić daiwa silver creek 3-14? kij 260pln, a pod kleniojazie jak znalazłczasem przerost formy nad treścią.... Moze chca sobie podlubac, zima sprzyja do takich zabaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Mam rozumieć,że te muchowe blanki to długie mają być,czyli pewnie min. 240cm ? Bo jak mogą być krótsze,tak do 2m to jest nadal duży wybór już zapomnianych taniutkich im6 czy rx6,które spełnią takie a nie inne założenia,dużo lepiej niż blanki muchowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 @ezehiel , ale silver creek to wklejka, więc zupełnie inny typ wędziska niż przrobiona muchówka.@ Del Toro, Tomek chce dłubać, a ja traktuję to jako ewentualność. Chociaż jak blizej poznam blank przy muchowaniu, to może się okazać że zakupie wersję #6 do przeróbki. Nie wiem, czy to moje zwidy ,czy wszyscy tak mają, są takie kije co "kleją" się do ręki, niezależnie od klasy i ceny. Jakaś chemia między wędkarzem a wędziskiem. Mam takie tanie mikado, potem przemacalem masę różnych kijków i niewiele mnie urzekło. Szukając muchówki znowu miałem tego trochę w rękach. I najtanszy grandis leży mi najlepiej. @Alek_Art , ten Monolith XT w porownaniu z grandisem to makaron, mocno rozgotowany. Serio.@rybak109, uwierz mi że rozróżniam lakier od gołego blanku. Już skrobałem i zbroiłem jeden kij. Czyste blanki też miałem w rękach. Na grandis widać strukturę blanku, i w dotyku też czuć że to nie lakier. Brzydki jest, aż piękny - ja przynajmniej uważam że goły blank lepiej wygląda. Tak samo jak wolę kombinerki z dobrej stali niż syf pokryty niklem albo lakierem. Albo damast od ikeowskiej nierdzewki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Panowie a nie lepiej kupić blank? Jak ma być tanio to są muchowy na alliexpres np za 20$A cos w 2 kawalkach,dl.2.7-2.9m ?Nie koniecznie za 20dol. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) @etherniZ tą wklejką jest tak, że to jest sztywna wklejka. Kij ma zupełnie inna pracę niż myślisz. Edytowane 10 Listopada 2016 przez ezehiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Prorok zaiste, skoro wie co myślę Wklejki mogą mieć dowolne ugięcie, co nie zmienia faktu, że inaczej przekazują pracę przynety niż blank pusty. Inaczej, nie znaczy gorzej. Osobiście nie mam uprzedzeń, tylko upodobania. A to różnica. Zresztą Silver Creek jest u mnie na liście kijów do pomacania pod kątem pstrąga. Razem z 6 innymi kijkami, i świadomością że to zwykłe chcejstwo a nie konieczność. Byle żona o tym nie wiedziała... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 A ja bym obstawiał że pomalowali go lakierem matowym - goły blank nie wygląda zbyt pięknie (widać ślady zwijania maty i inne "smaczki") i lepiej go czymś pomalować niż polerować. Także jak myślisz że zdejmiesz przelotki i śladu nie będzie to się mylisz. Niektore blanki sa polerowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 A cos w 2 kawalkach,dl.2.7-2.9m ?Nie koniecznie za 20dol. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu TapatalkaTo już drożej wołają... Wysyłka 50$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 @ezehiel , ale silver creek to wklejka, więc zupełnie inny typ wędziska niż przrobiona muchówka.@ Del Toro, Tomek chce dłubać, a ja traktuję to jako ewentualność. Chociaż jak blizej poznam blank przy muchowaniu, to może się okazać że zakupie wersję #6 do przeróbki. Nie wiem, czy to moje zwidy ,czy wszyscy tak mają, są takie kije co "kleją" się do ręki, niezależnie od klasy i ceny. Jakaś chemia między wędkarzem a wędziskiem. Mam takie tanie mikado, potem przemacalem masę różnych kijków i niewiele mnie urzekło. Szukając muchówki znowu miałem tego trochę w rękach. I najtanszy grandis leży mi najlepiej.@Alek_Art , ten Monolith XT w porownaniu z grandisem to makaron, mocno rozgotowany. Serio.@rybak109, uwierz mi że rozróżniam lakier od gołego blanku. Już skrobałem i zbroiłem jeden kij. Czyste blanki też miałem w rękach. Na grandis widać strukturę blanku, i w dotyku też czuć że to nie lakier. Brzydki jest, aż piękny - ja przynajmniej uważam że goły blank lepiej wygląda. Tak samo jak wolę kombinerki z dobrej stali niż syf pokryty niklem albo lakierem. Albo damast od ikeowskiej nierdzewki. Calkowicie sie z Toba zgadzam, sa takie wedki ktore poprostu dobrze leza, bez wzgledu na cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Na dniach wrzucę zdjęcia makro tego grandisa, już jest u mnie. Kwestia wytargania optyki makro i dobrego światła zeby pokazać jak toto wygląda. A pracuje zaje... , tyle że okiem spinningisty, bo z muchą dopiero zaczynam/wracam po 22 latach przerwy od pierwszych prób. @Del Toro, kiedyś dostałem ciężkiej zajawki po przeczytaniu w katalogu Dragona opisu kijka TD Voyager trout. Normalnie byłem chory na wędkę, której w życiu nie widziałem. Aż trafiłem w sklepie i wziąłem do ręki. Czar prysł. Na towarzyskich zawodach miałem w ręce kijek zrobiony z muchówki , zresztą bardzo prymitywnie, własność jednego z muchowych autorytetów i dziennikarzy. Bolało jak oddawałem po obejrzeniu. A nawet ja bym toto lepiej uzbroił. Mam nadzieję że jak Mikuś przeczyta to się nie obrazi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Ogladalem tego kongera w sklepie ...faktycznie jest szybki w porównaniu do innych muchówek.Jednak jedna sprawa mi sie w nim nie podoba ,a mianowicie przesztywnienie na łączeniu :-[ . Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Którego oglądałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 A widziałeś wykończenie łączenia? Bo w moim nie żałowali lakieru, przesztywnienie nie jest tragiczne, i pewnie miedzy egemplarzami będą różnice, ile żółte rączki nalały lakieru. Podejrzewam, że po kosmetyce i z odpowiednim spacingiem to byłoby niezauważalne. Zresztą czas pokaże, jezeli lakier usztywnia to dość szybko popęka, i będziemy wiedzieć. No, chyba że jeszcze na dniach trafię rekordowego lipienia, albo sporego tęczaka który zweryfikuje temat brutalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Którego oglądałeś?Grandis.. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 A widziałeś wykończenie łączenia? Bo w moim nie żałowali lakieru, przesztywnienie nie jest tragiczne, i pewnie miedzy egemplarzami będą różnice, ile żółte rączki nalały lakieru. Podejrzewam, że po kosmetyce i z odpowiednim spacingiem to byłoby niezauważalne. Zresztą czas pokaże, jezeli lakier usztywnia to dość szybko popęka, i będziemy wiedzieć. No, chyba że jeszcze na dniach trafię rekordowego lipienia, albo sporego tęczaka który zweryfikuje temat brutalnie No bylo faktycznie tego lakieru...tragedii nie ma z tym przesztywnieniem.Szkoda tylko ze nie mam u siebie w okolicy tego kongera WCH do pomacania...ciekawe jak w nim z tym przesztywnieniem.. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Propozycja warta rozważenie. Czuję, że do przebrojenia pojedzie i Team Dragon i World Champion. Jeśli przezbroiłeś to co wyszło? Zwłaszcza z Wrld Championa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Panowie poszukuję jakiegoś blanku muchowego klasy 1-2 potrzebuje sklecić kijek który będzie ładował obsługiwał gumki powiedzmy od 0,2 grama do maks 1 gr. Obrotówki 0,4-1 gram czyli rozmiar 0000-nic będzie potrzebny do łowienia niewielkich pstrągów 10-20 cm także fajnie jak by pracował cała długością i dawał swobodnie szybko holowanie takie rybki na żyłce 0,10-0,12 (proszę nie patrzeć jak na zboczeńca pstrągowego poprostu szukam idealnego kija pod zawody pstragowe w polskich ale nie tylko realiach)Ma ktoś jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi