Skocz do zawartości

Zestaw na Odrę

jaroslav

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od marca planuję zabrać się za muchówkę:]. Poczytałem i stwierdziłem, że skompletuję sobie taki zestaw:
- wędka: Vision Attack 9' #6
- kołowrotek Taimen XV black #6-9
- sznur Rio Gold WF6F

Głównie planuję łowić na mokrą, nimfy i streamery (bolki), ale czy i suchą na haku 16 da radę takim zestawem łowić? Jak będzie wyglądać ograniczenie przynęt w przypadku tego zestawu. Domyślam się, że duże streamery odpadają, ale nie wiem jak sprawa wygląda w przypadku małych much. Jakie jest ograniczenie? Sznur, kij?
Co byście wymienili w tym zestawie?

Będę łowić na Odrze z brzegu i łodzi.
Jakie (konkretnie) przypony polecacie na klenio-jazia, bolenia?
Ktoś może chciałby mi sprzedać sprawdzony podstawowy zestaw odrzańskich muszek klenio-jaziowych i boleniowych?

Za kręcenie planuję zabrać się od jesieni.

Na bolki to z tą szósteczką to tak trochę bidnie  :( nie da rady dużym, boleniowym streamerom. Na klenie może być. Chociaż jak będziesz łowił z zakrzaczonego brzegu to polecałbym dłuższy kij 10-11 stopy z uwagi na zwiąkszenie dystansu pracy sznura od krzaczorów a co za tym idzie znaczne wydłużenie rzutów.

Cześć,

Od marca planuję zabrać się za muchówkę:]. Poczytałem i stwierdziłem, że skompletuję sobie taki zestaw:

- wędka: Vision Attack 9' #6

- kołowrotek Taimen XV black #6-9

- sznur Rio Gold WF6F

Głównie planuję łowić na mokrą, nimfy i streamery (bolki), ale czy i suchą na haku 16 da radę takim zestawem łowić? Jak będzie wyglądać ograniczenie przynęt w przypadku tego zestawu. Domyślam się, że duże streamery odpadają, ale nie wiem jak sprawa wygląda w przypadku małych much. Jakie jest ograniczenie? Sznur, kij?

Co byście wymienili w tym zestawie?

Będę łowić na Odrze z brzegu i łodzi.

Jakie (konkretnie) przypony polecacie na klenio-jazia, bolenia?

Ktoś może chciałby mi sprzedać sprawdzony podstawowy zestaw odrzańskich muszek klenio-jaziowych i boleniowych?

Za kręcenie planuję zabrać się od jesieni.

Dwie rady, jeśli mogę

Idź do Wrocławskiego Flyhouse, tam jest człowiek, co nazywa się "Wieczny". Łowi tam gdzie chcesz i Ty i temat muchy ma obcykany.

Pewnie kupisz u nich starą "Sztukę Łowienia" poświęconą kleniowi, jaziowi i boleniowi. Jeśli dopiero zaczynasz - znajdziesz tam sporo informacji i odpowiedzi na swoje pytania.

Zestaw który chcesz złożyć będzie bardzo uniwersalny, spokojnie możesz tym łowić na 0,12mm i muchy na #18. Sam łowiłem podobnym, w "czasach" gdy zaczynałem z muchówką właśnie #6 9 stopowa była uznawana za uniwersalną ;)

Jednak, jesli być zrezygnował z zupełnych plemników i nastawił się na muchy powiedzmy minimalnie #14-16 i zyłkę ok 0,14, co w moim odczuciu na nizinne - rzeczne ryby jest i tak niepotrzebnym zejściem z kalibru, to zdecydowanie lepiej posłuzy ci wspomniany przez przedmówcę kij 10 stopowy, nawet poszukałbym jakiegoś #6/7.

Połowisz tym na suchara, jak musiałem łowiłem i morską #8 i też to działa. Od razu - pomyśl nad linką intermediate, zdecydowanie lepiej działa pod streamera i mokra muchę. Wygląda że część zakupów będziesz robił w Visionie, powinni mieć extreme distance int, kup klasę cięższy niż wędka.

Z resztą, we flyhouse znajdziesz też sporo sprzętu, masz pod nosem, możesz pomacać, pooglądać jak leży itd. Pomyśl nad wędkami firmy Scierra, sa w bardzo dobrej relacji cena-jakość

Pozdrowienia i nie poddawać się ;)

Kuba dobrze prawi  ;) Moim najlepszym boleniowym kijem był 11 stopowy Orvis Western 3 AFTMA 7 z linką  SA Streamer Expres Clear Tip jak pamiętam to była to linka inter z tonącą głowicą do tego koniczny sznur stilhedowy tej samej firmy. Kurcze ależ to latało  :D  Niestety nie mam już tej wędki nad czym bardzo ubolewam  :wacko:  hej!  :lol: