jaroslav Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Cześć,Od marca planuję zabrać się za muchówkę:]. Poczytałem i stwierdziłem, że skompletuję sobie taki zestaw:- wędka: Vision Attack 9' #6- kołowrotek Taimen XV black #6-9- sznur Rio Gold WF6FGłównie planuję łowić na mokrą, nimfy i streamery (bolki), ale czy i suchą na haku 16 da radę takim zestawem łowić? Jak będzie wyglądać ograniczenie przynęt w przypadku tego zestawu. Domyślam się, że duże streamery odpadają, ale nie wiem jak sprawa wygląda w przypadku małych much. Jakie jest ograniczenie? Sznur, kij?Co byście wymienili w tym zestawie?Będę łowić na Odrze z brzegu i łodzi.Jakie (konkretnie) przypony polecacie na klenio-jazia, bolenia?Ktoś może chciałby mi sprzedać sprawdzony podstawowy zestaw odrzańskich muszek klenio-jaziowych i boleniowych?Za kręcenie planuję zabrać się od jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Na bolki to z tą szósteczką to tak trochę bidnie nie da rady dużym, boleniowym streamerom. Na klenie może być. Chociaż jak będziesz łowił z zakrzaczonego brzegu to polecałbym dłuższy kij 10-11 stopy z uwagi na zwiąkszenie dystansu pracy sznura od krzaczorów a co za tym idzie znaczne wydłużenie rzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Cześć, Od marca planuję zabrać się za muchówkę:]. Poczytałem i stwierdziłem, że skompletuję sobie taki zestaw:- wędka: Vision Attack 9' #6- kołowrotek Taimen XV black #6-9- sznur Rio Gold WF6F Głównie planuję łowić na mokrą, nimfy i streamery (bolki), ale czy i suchą na haku 16 da radę takim zestawem łowić? Jak będzie wyglądać ograniczenie przynęt w przypadku tego zestawu. Domyślam się, że duże streamery odpadają, ale nie wiem jak sprawa wygląda w przypadku małych much. Jakie jest ograniczenie? Sznur, kij?Co byście wymienili w tym zestawie?Będę łowić na Odrze z brzegu i łodzi.Jakie (konkretnie) przypony polecacie na klenio-jazia, bolenia?Ktoś może chciałby mi sprzedać sprawdzony podstawowy zestaw odrzańskich muszek klenio-jaziowych i boleniowych?Za kręcenie planuję zabrać się od jesieni.Dwie rady, jeśli mogęIdź do Wrocławskiego Flyhouse, tam jest człowiek, co nazywa się "Wieczny". Łowi tam gdzie chcesz i Ty i temat muchy ma obcykany.Pewnie kupisz u nich starą "Sztukę Łowienia" poświęconą kleniowi, jaziowi i boleniowi. Jeśli dopiero zaczynasz - znajdziesz tam sporo informacji i odpowiedzi na swoje pytania.Zestaw który chcesz złożyć będzie bardzo uniwersalny, spokojnie możesz tym łowić na 0,12mm i muchy na #18. Sam łowiłem podobnym, w "czasach" gdy zaczynałem z muchówką właśnie #6 9 stopowa była uznawana za uniwersalną Jednak, jesli być zrezygnował z zupełnych plemników i nastawił się na muchy powiedzmy minimalnie #14-16 i zyłkę ok 0,14, co w moim odczuciu na nizinne - rzeczne ryby jest i tak niepotrzebnym zejściem z kalibru, to zdecydowanie lepiej posłuzy ci wspomniany przez przedmówcę kij 10 stopowy, nawet poszukałbym jakiegoś #6/7.Połowisz tym na suchara, jak musiałem łowiłem i morską #8 i też to działa. Od razu - pomyśl nad linką intermediate, zdecydowanie lepiej działa pod streamera i mokra muchę. Wygląda że część zakupów będziesz robił w Visionie, powinni mieć extreme distance int, kup klasę cięższy niż wędka.Z resztą, we flyhouse znajdziesz też sporo sprzętu, masz pod nosem, możesz pomacać, pooglądać jak leży itd. Pomyśl nad wędkami firmy Scierra, sa w bardzo dobrej relacji cena-jakośćPozdrowienia i nie poddawać się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Moje podstawowe wzory na bolka robię głównie z syntetyków nie pijących wody; łatwiej się takimi muchami miota hej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Kuba dobrze prawi Moim najlepszym boleniowym kijem był 11 stopowy Orvis Western 3 AFTMA 7 z linką SA Streamer Expres Clear Tip jak pamiętam to była to linka inter z tonącą głowicą do tego koniczny sznur stilhedowy tej samej firmy. Kurcze ależ to latało Niestety nie mam już tej wędki nad czym bardzo ubolewam hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroslav Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za rady!A ten kijek Scierra HM+ #7 10' jest coś wart? Lepszy od attacka visiona? Edytowane 27 Stycznia 2013 przez jaroslav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 InnyNie wiem czy nie bedzie lepszym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi