klubklen Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 mam tylko pytanie czy to prawda, że przedni hamulec w kolowrotku jest wytrzymalszy i bardziej niezawodny niż hamulec tylni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 czy wytrzymalszy to ni wiem. ale ogolni przyjelo sie ze jest bardziej precyzyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Czy ja wiem czy bardziej precyzyjny.Mam Stradica z przednim i Aero GTM z tylnym i jakiejś szczególnej różnicy nie widzę szczerze mówiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 jajakub. ja nie powiedzialem ze te z tylnym sa gorsze. chodzi mi o to ze dosc duza srednica podkladek ulatwia niejako wykonanie bardziej precyzyjnego hamulca. a czy producent czy projektant z tego korzysta to inna brocha.... generalnie mozna zrobic i precyzyjny tylny. ale jest to troche drozsza zabawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Mifku a ja nie twierdzę że tylne sa leprze.Myślę że to zależy tak jak powiedzialeś od wykonania.W tańszych kołowrotkach faktycznie jest różnica w precyzji na korzyść przednich, ale już w droższych tej róznicy nie widać.Ja osobiście wolę tylny, bo jest dla mnie wygodniejszy w użyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Cześć, sorry jestem gaduła, więc dodam swoje trzy grosze. Niewątpliwie @mifek ma rację, trzeba jednak dodać, że przednie hamulce są bardziej podatne na zanieczyszczenia i o tym trzebapamiętać. Jednak ich konstrukcja, to o czym pisał @mifek pozwala na większą precyzję działania, a raczej ją determinuje.Największą przewagę hamulce przednie nad tylnymi mają w bezwładności zadziałania, co łatwo sprawdzić, szczególnie używając żyłek o małej średnicy, tak 0.14 i w dół.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Mifku a ja nie twierdzę że tylne sa leprze.Myślę że to zależy tak jak powiedzialeś od wykonania.W tańszych kołowrotkach faktycznie jest różnica w precyzji na korzyść przednich, ale już w droższych tej róznicy nie widać.Ja osobiście wolę tylny, bo jest dla mnie wygodniejszy w użyciu ja tam wole taki gwiazdowe... w boku w rączce... <_< <_< <_< <_< <_< 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robka1 Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Moim zdaniem przedni hamulec obciąża tylko szpule dlatego wiekszość kołowrotków na duże ryby jest z przednim hamulcem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Hamulec przedni jest bardziej precyzyjniejszy niż tylni, łatwo go przekręcić przy najmniej ja tak miałem ale to bylo spotkanie pierwszego stopnia z przednim. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robka1 Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 łowie już kołowrotkami 15 lat i żadnego chamulca nieuszkodziłem jedynie co to w starszych modelach pękały sprężyny w kabłąkach,niekturzy nie wiedzą do czego służy chamulec i kołowrotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 A widzieliście kiedyś jak ładnie się dymi ze stradica (tylny hamulec) tak naprawde jest to kwestja wygody, ja osobiście wole przednie- większa powieżchnia tarcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markles Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 tylko zaopatruje sie w kołowrotki z przednim hamulcem (przyzwyczajenie i precyzja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Dodatkuwym atutem front draga jest to ,że takie kołowrotki są optycznie mniejsze i lżejsze niź ich bracia z tylnym hamulcem. Brak wystającej regulacji z tyłu sprawia również , że rzadziej potrafią się zaczepić o odstające kieszenie okrycia wierzcniego. Tylni owszem jest wygoidniejszy w użyciu ale tylko gdy ma hamulec walki. Jeżeli nie to moim zdaniem nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Witajcie.Cóż możnaby powiedzieć, że tyle zdań ilu wędkarzy, w tym wypadku zdania dzielą się na dwajak w tytule. A tak poważnie, faktem jest jak już pisałem, że przedni hamulec jest bardziej precyzyjny, ale w działaniu, bo jego budowa jest prostsza niż dobrego hamulcatylnego. Trzeba pamiętać, że pierwsze kołowrotki z tylnym hamulcem (jeśli się nie mylę)to ABU Cardinale 77, 66 itd. Tylny hamulec aby był tak precyzyjny jak przedni wymagaskomplikowanej budowy i może przyspożyć niemałych kłopotów jeśli go rozbierzemy i potemskładając nie zachowamy odpowiedniej kolejności montażu wszystkich jego płytek i tarczek.Sam tego doświadczyłem, rozebranie z oczyszczeniem zajęło mi nie więcej jak 10min, aleskładałem to potem chyba z tydzien. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Ja puki co używam tańszych kołowrotków i w moim przypadku,przy cenach do 250 złotych wyraźnie widać różnicę na korzyść przedniego hamulca.Mam dwa kołowrotki od mitchella z tej samej serii, jeden z przednim,drugi z tylnym hamulcem.Ten z przednim zdecydowanie lepiej się sprawuje,zwłaszcza w niższych temperaturach.A po za tym wygląda na mniejszego i osobiście kołowrotki o hamulcu przednim wydają mi się ładniejsze ale jak już zostało powiedziane,to kwestia gustu i przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dulgimic Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Najlepszym sprawdzianem hamulca przy zakupie kołowrotka jest nawiniecie na szpule trochę żyłki, wyregulować hamulec tak żeby linka pod ciężarem kołowrotka sie wysuwała i spuścić kołowrotek na napiętej lince. Na kiepskim hamulcu będą skoki, na dobrym kołowrotek zjedzie płynnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Najlepszym sprawdzianem hamulca przy zakupie kołowrotka jest nawiniecie na szpule trochę żyłki, wyregulować hamulec tak żeby linka pod ciężarem kołowrotka sie wysuwała i spuścić kołowrotek na napiętej lince. Na kiepskim hamulcu będą skoki, na dobrym kołowrotek zjedzie płynnie tak jest i ten test sprawdza się w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Najlepszym sprawdzianem hamulca przy zakupie kołowrotka jest nawiniecie na szpule trochę żyłki, wyregulować hamulec tak żeby linka pod ciężarem kołowrotka sie wysuwała i spuścić kołowrotek na napiętej lince. Na kiepskim hamulcu będą skoki, na dobrym kołowrotek zjedzie płynnie tak jest i ten test sprawdza się w 100% Dokladnie,trzeba zrobic taki test przed kazdym zakupem kolowrotka.Ja osobiscie jestem fanem przedniego hamulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Panowie temat stary jak świat ale odświeżam. Szukam czegoś z płynnym tylnim hamulcem do feedera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Shimano gtm 3000. Jest i górny i dolny walki, lepszej zabawki w dobrym stanie jak byś trafił pod federka nie trzeba. Edytowane 1 Maja 2016 przez Hunter_pike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 (edytowane) łowie już kołowrotkami 15 lat i żadnego chamulca nieuszkodziłem jedynie co to w starszych modelach pękały sprężyny w kabłąkach,niekturzy nie wiedzą do czego służy chamulec i kołowrotek?Tekst tygodnia Edytowane 3 Maja 2016 przez tost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 To był tekst tygodnia ale dziewięć lat temu . Co prawda za "całokształt" jakaś nagroda by się należała..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Gosc dawno sie juz nie logowal... Chyba to forum go przeroslo. Ciekawe na co lowil wczesniej ... moze na widły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 łowie już kołowrotkami 15 lat i żadnego chamulca nieuszkodziłem jedynie co to w starszych modelach pękały sprężyny w kabłąkach,niekturzy nie wiedzą do czego służy chamulec i kołowrotek?Po tym poście to jedynie widać, że niektórzy nie wiedzą do czego służy słownik ortograficzny. Niech ktoś poprawi, bo aż rażą te byki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi