Skocz do zawartości
  • 0

Kolibri K 280 CT czy KM 280?

s.synowiec-83

Pytanie

Witam!

Stoję przed decyzją o wyborze pontonu i tu pojawia się pytanie. Czy wersja KM oprócz mozliwosci montażu silnika spalinowego

ma jeszcze jakąś praktyczną przewagę nad wersją wiosłowo-elektryczną K(sterownośc, stabilność, wygoda użytkowania...)?

Wybór producenta-Kolibri jest już raczej przesądzony, wielkośc jest przemyślana.

Przewertowałem starsze  tematy i nie dopatrzyłem się odpowiedzi na moje pytanie, także będę wdzięczny za porady.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak brać KM to min.3,30m pod spaline,a jak ma być ekonomicznie,bez szaleństw to wystarczy Kolibri K 2,80 m.Mi do elektryka starcza K 2,80 m na zbiorniki do 100ha, pływałem na fali pół metrowej i dawał radę.W tym sezonie biorę go na spływ Wisłą,solidne pontony polecam.

Edytowane przez Kajtelek2

• 0

masz zamiar pływać na spalinie czy na elektryku, jezioro czy rzeka? sam będziesz pływac? KM wydaje się lepszą inwestycją. Przy elektryku między jednym a drugim to tej sterowności aż tak nie odczujesz. Wagowo prawie niczym się nie różnią tak samo wymiary spakowanego nie odbiegają od siebie znacząco 

• 0
 masz zamiar pływać na spalinie czy na elektryku, jezioro czy rzeka? sam będziesz pływac? KM wydaje się lepszą inwestycją. Przy elektryku między jednym a drugim to tej sterowności aż tak nie odczujesz. Wagowo prawie niczym się nie różnią tak samo wymiary spakowanego nie odbiegają od siebie znacząco 

Zapewniam Kolegę, że różnica jest i to znaczna.

• 0

nie chce mi się polemizować na ten temat czy znacznie bądź nie znacznie odbiega wymiarami czy też sterownością, porównywałem wymiary wagę względem parametrów podanych na stronie. Waga jest na 1kg plus dla KM. Co do pakowania pontonu zależy od pakującego jak go złoży i wtedy wymiary napewno będą się różnić od tych podanych. Nie jest to wielki ponton także spokojnie można go wziąć pod pachę na kilka metrów. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru ;) koledze Kmicic 

• 0

Będę pływał na elektryku, na pływanie po rzece raczej się nie zanosi. Rozmawiałem z przedstawicielem dystrybutora, który pokierował mnie podobnie jak wasze odpowiedzi w kierunku KM. Spokojnie się z nim pomieszczę do samochodu, różnica w wadze jeśt do przyjęcia, dodatkowo kilka gratisów zrekompensuje różnicę

w cenie.

Dzięki za podpowiedzi!

Edytowane przez Kmicic