Skocz do zawartości

Naprawa, wymiana "pierścienia" przelotki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Proszę o informację co można zrobić z tak uszkodzoną przelotką:

post-50489-0-37967200-1359319123_thumb.jpg

Skruszył się ceramiczny pierścień.

Jestem ciekaw czy można zakupić sam pierścień czy też całą przelotkę i spróbować wymienić pierścień?

Pierścień rozpadł się przy delikatnym prostowaniu przelotki, dlatego zastanawiam się czy jest to wogóle jest wykonalne (wyjęcie i wstawienie tej porcelany).

Średnica zewnętrzna przelotki to: 21,5mm a wewnętrzna 18,7mm (już bez pierścienia).

Jest to druga przelotka od kołowrotka w wędzisku Mikado Sensual.

Pozdrawiam!

Właśnie taki miałem plan ale zaskoczyła mnie kruchość porcelanki, która poprostu rozprysła sie przy przyłożeniu lekkiej siły.

Zastanawiałem się czy jest możliwe wyjęcie a następnie wciśniecie jej w pusta przelotkę. No nic pozostaje mi spróbować, ale na wszelki wypadek kupie dwie sztuki.Trzymajcie kciuki.

PS: Szukałem też sklepu gdzie można kupić same pierścienie i znalazłem tylko to: http://www.johnnyspond.com/cui-guide-replacement-rings1.html

Ciekawe czy wysyłają do Europy.

Edytowane przez w.bujalski

swego czasu w mojej czarnej mambie mialem taki maly unfall. pokiereszowany piersciej jednej czy nawet dwoch przelotek. SPrawny rodbuilder dal rade przy uzyciu niewielkiej sily "wypiac" uszkodzone pierscienie wkleić / wlozyc nowe - obylo sie bez wymiany przelotki. 

Wada tego roziwazania jest to, że nie znajac typu przelotki moze miec duzy problem z dopasowanie pierscienia - ja mialem ten luksus ze caly zabieg wykonal zbrojarz ktory kija wykonal wiec mozan bylo na miejscu cos dobrac i szybko zadzialac...

• 1 miesiąc temu...
  • 9 miesięcy temu...

Odgrzebuje temat... Mam troszkę inny rodzaj uszkodzenia, porcelanka jest pęknięta w dwóch miejscach. Z racji tego ze jest to wyraźnie wyczuwalne pod opuszkiem palca boję się że będzie mi cięło żyłkę. Do tego jest to największa przelotka. Jak sobie z tym poradzić domowym sposobem?

Pozdrawiam

Patryk 

A jeszcze jako ciekawostka powiem tak... kiedyś w drodze na ryby kumpel tez wybadal taka wadę. Na stacji benzynowej kupił klej i zalał pęknięcie i wygladzil . Doraźnie pomogło .. :

No właśnie takie rozwiązanie byłoby dla mnie na ten moment optymalne zanim znajdę kogoś w okolicach Sosnowca, kto się zaopiekuje całością i zrobi to fachowo. Zastanawiałem się nad przezbrojeniem całości przy okazji ale z racji tego, że jest nowy kij to chciałem na start pomachać i zobaczyć czy 1. jest potrzeba, 2. co mi nie pasuje w oryginale.

Świąteczny prezent od mojej lubej. Zamiary miała dobre. Przeczytała co to tam mam napisane na kołowrotku i kupiła kija do kompletu hehe...   aaa http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/shimano-stradic-spinning-g5-a3-p208-k12173.html . Właściwie to dokładnie sklep i kij: http://www.decathlon.pl/stradic-210-m-10-35-g-id_8240304.html#avantages 

Edytowane przez lupazoom

Ze zwrotem to odpuszczę. Przepychanki jakieś kto uszkodził albo jeszcze gorzej wysyłanie gdzieś do naprawy, strata czasu. Poza tym jak pisze Tomasz to mechaniczne uszkodzenie. 

jak aconite to sprawa prosta kupujesz odpowiedni rozmiar i po problemie ... przezbrajc nie ma sensu chyba że liczysz się z utratą tego unikatowego koloru

Mówisz o samej porcelance czy całej przelotce? Pomysł mam taki, żeby najlepiej nie ruszać oplotów. Jak się nie da to zdjąć wszystkie i zdać się na doświadczenie kogoś przy ewentualnej korekcie położenia.

No już na nieszczęście do Krakowa mam troszkę dalej. U Pana Krzysztofa robiłem w zeszłym roku kija i pierwsze co mi przyszło do głowy to tam jechać. Pewnie jak nikogo bliżej Sosnowca nie znajdę to się na tym skończy. Nie wiem tylko czy będą się chcieli bawić nie swoim produktem. Zresztą przy samym przezbrojeniu bez materiału to taki marny kąsek dla pracowni...

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

W zacnej starej wędce pękła porcelanka w pierwszej,tej najszerszej przelotce,jest to teleskopówka z lat 90-tych z tych ''lepsiejszych'' szkoda mi wymieniać na nową,obręcz przelotki idealny,przepiłować,a może jest jakiś sekretny sposób.Z wielką uwagą wysłucham rad. B)