Skocz do zawartości

Naprawa, wymiana "pierścienia" przelotki

Rekomendowane odpowiedzi

Żyłka jest w stanie przeciąć wkład a co dopiero plecionka. Zwłaszcza zanieczyszczona brudną wodą. Jaki kij? Może dojdziemy do tego jakie to przelotki.

Sznur w muchowce mimo że jest z PCV też nacina słabe wejściówki.

Każda woda jest "twarda" czyli ma tzw. "kamień". Po wyschnięciu robi się z linki, plecionki czy wszystkiego na czym może się kamień osadzić, niezły materiał do szlifowania.

St.Croix LTM69XHF

Żyłka jest w stanie przeciąć wkład a co dopiero plecionka. Zwłaszcza zanieczyszczona brudną wodą. Jaki kij? Może dojdziemy do tego jakie to przelotki.

Sznur w muchowce mimo że jest z PCV też nacina słabe wejściówki.
Każda woda jest "twarda" czyli ma tzw. "kamień". Po wyschnięciu robi się z linki, plecionki czy wszystkiego na czym może się kamień osadzić, niezły materiał do szlifowania.

Z netu wychodzi że to Fuji Alconite wiec nie są aż takie złe. Inne po niej tez maja ślad?

Szczytowa podobno jest SIC.

Pewnie lowisz jakimiś przynetami które pry zwijaniu stawiają duży opór lub czesto holujesz ryby (zaczepy)? Przy normalnym łowieniu i braku obciążenia teoretycznie niemożliwe jest żeby plecionka tak przecięła pierścień.

Kij z dożywotnia gwarancja wiec chyba będzie musiał polecieć do sprzedawcy żeby nie było później że grzebałeś przy nim. Wymienią na taką samą. :(

Edytowane przez trout master

Z netu wychodzi że to Fuji Alconite wiec nie są aż takie złe. Inne po niej tez maja ślad?

Szczytowa podobno jest SIC.

Pewnie lowisz jakimiś przynetami które pry zwijaniu stawiają duży opór lub czesto holujesz ryby (zaczepy)? Przy normalnym łowieniu i braku obciążenia teoretycznie niemożliwe jest żeby plecionka tak przecięła pierścień.

Kij z dożywotnia gwarancja wiec chyba będzie musiał polecieć do sprzedawcy żeby nie było później że grzebałeś przy nim. Wymienią na taką samą. :(

St.Croix nie wiem czy wymienia na gwarancji takie rzeczy ? Ślad jest tylko na pierwszej przelotce .

Na moje oko to pierścień w przelotce jest pęknięty od uderzenia . Tylko wymiana

Tego nie wiem, dorwę kijaszka to się przypatrzę lepiej :)

• 7 miesięcy temu...

Koledzy poratujcie, nie wiem czy widać na zdjęciu ale jest "utarty" - "nacięty" wkład porcelanowy w przelotce. Idzie to jakoś zreanimować żeby plecionka nie tarła po tym ?

Jest to pierwsza przelotka zaraz od multiplikatora (kij 80 lb) .

Myślałem żeby kapnąć kapkę bezbarwnego kleju - ale może są jakies super twarde kleje lub lakiery co by uzupełniły dziurkę ?

Pozdrawiam

Marcin

... nie ma co dupy szkłem ucierać.... poza tym szkoda czasu , bo to i tak nic nie da. 

Wymień przelotkę na nową i wybierz jako otwierającą tym razem SICa 

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...

Dzięki za chęć pomocy. Nie wiem dlaczego nie dostałem powiadomienia o Twojej odpowiedzi. Pewnie bym skorzystał. Sprawę rozwiązałem. Sposób prosty jak drut. Opiszę niżej operację. Może ktomuś przyda się. Wcale nie trzeba wymieniać całych przelotek.

Kupiłem za marne pieniądze kij Fladen Maxximus Nano Jigging. Kij jest nowy, ale ma, a właściwie  miał uszkodzone dwa pierścienie w przelotkach. Na Aliexpres zamówiłem przelotki i po 16 dniach miałem je w domu. Za 13 zł(jako nowy na ali miałem trochę upustu) dostałem podwójnie to co chciałem plus dodatkowo 22 przelotki z alconitu innych średnic. Bałem się trochę, że podczas wciskania pierścieni w gniazdo przelotki mogą pęknąć. Po posmarowaniu przezroczystym Poxipolem wcisnąłem pierścienie przy pomocy szczypiec o równoległych szczękach bez problemu. Na sucho palcami nie wchodziło. Klej zadziałał jak super smar. Nic nie widać, że majstrowałem przy tych przelotkach.

• Like 2

• 6 miesięcy temu...
  • 10 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...

Jak widzisz po samej konstrukcji ramek w przypadku najmniejszych przelotek KL będzie to super trudne.

Będziesz potrzebował identycznej przelotki jako "dawcę" i osobiście nie widzę sensu w cięciu dobrej przelotki i podejmowanie próby przełożenia kiedy prościej jest usunąć uszkodzoną przelotkę i nawinąć nową.

• Like 1