Skocz do zawartości
  • 0

HUMMINBIRD MAPY

kostom63

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
dzieki  :) a czy ktos uzywa mapy 44XG i dalby sie podpytac np przez tel o dokladnosc batymetrii

sprawdź dobrze kolego, bo np sam navionics się takim Zegrzem nie chwali (jest sam kontur):

http://www.navionics.com/en/webapp

podejrzewam, że gdyby takie mapy miał w ofercie to maximapa byłaby ciut tańsza. tym bardziej, że navionicsa z google play można mieć za 100zl.

z mapami jest duży problem. na naszym śródlądziu generalnie panuje zasada, że jak chcesz batmetrie w echu to musisz ją sobie zrobić sam. im dalej na północ tym map więcej, ale idealnej co ogarnie wszystko nie ma. tym bardziej do hummina (czyt: jak już masz urządzenie), bo pod względem samych map garmin daje chyba największe możliwości (tak komercyjnych jak i projektów społecznościowych).

• 0
Może ktoś w przybliżeniu określić ile trwa zrobienie samemu mapy batymetrycznej zbiornika ok. 400 ha? Rozumiem że robienie jej (pisząc w skrócie) polega na jednorazowym "dotknięciu łódką" każdego m2 wody?

dotyka się co któregoś m2 i wykorzystując program komputerowy estymuje się opuszczone obszary. im mniej estymacji, tym większa dokładność. trasy wyglądają pi razy drzwi tak:

https://insightstore.lowrance.com/insightgenesis

w związku z powyższym ścieżki co 10 metrów będą dokładniejsze niż ścieżki co 20 metrów, za to opłynięcie zbiornika zajmie teoretycznie 2x więcej czasu. w praktyce: jak znamy zbiornik choć trochę, to można optymalizować: tam gdzie basen i płasko można pływać "rzadziej", tam gdzie dno ciekawe trzeba zagęścić ślady. to wszystko przy założeniu, że batymetria interesuje nas wędkarska. żeglarze mają inne priorytety niż my.

ergo: nie da się tego określić nawet w przybliżeniu. dobra i szybka spalina dałaby radę w dzień-dwa ostrego tyrania od świtu do zmierzchu. na elektryku to prawie mission impossible.

• 0
Wielkie dzieki sporo mi sie rozjasnilo :P, a jak zdobyc mape przez google play i czy ona bedzie taka jak mi podeslales w linku bo jest tam kawalek finskiej  wody ktory mnie interesuje i stowke to moge zainwestowac ?

1. https://play.google.com/store/apps/developer?id=Navionics&start=0&num=12

2. nie wiem czy będzie taka sama. możesz przeszukać inne fora i/lub chomika. krąży wersja "tańsza". jak rozumiem wiesz, że trza mieć telefon z androidem? internet też jest wymagany, ale nie wiem czy tylko na start (ściągnięcie mapy) czy też później w trakcie użytkowania.

• 0
nie, ja mam to w tel ale jak wyzej pisali navionics dziala tez na innych urzadzeniach - choc jak znam zycie na pewno jedna i ta sama instalacja nie pojdzie na urzadzeniach z roznym systemem ....

na zwykłym kompie z emulatorem androida też rusza i mapy pobiera, ale najbezpieczniej tel/tablet z androidem. wszyscy wiemy, że na wodzie nie stać nas na przysłowiowe chrzanienie się ze sprzętem... sam niezbyt lubię prowizoryczne lub półprowizoryczne sprzęty.

mam przy okazji pytanie: te androidowe mapki są zbieżne z tymi na stronie navionicsa czy dokładniejsze?

• 0

Ostatnio pojawiły się mapy "Navionics+" ,sprawdzałem na stronie producenta kompatybilność z Humminbirdem 999 CI HD SI i wszystko gra . Jest mapa "Baltic Sea" , która pokrywa całkowicie obszar Polski ...ale jak chciałem kupić taką mapkę to jest wystawiona tylko karta SD lub Mini bez podziału na sektory świata i boję się że jak to zakupię to przyślą mi mapę np.USA lub innego obszaru .Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z mapami "Navionics+" ?

Wczytałem się solidnie i wyczytałem że najpierw trzeba kupić ową kartę a potem ściągnąć z netu interesujący obszar , więc post stracił aktualność :) ale doświadczenia kolegów pewnie by się przydały np . jak edytować taką mapkę bo mapy polskich jezior mają tylko obrysy bez podanych głębokości i łowiąc na jakimś jeziorze trzeba taką mapkę stworzyć już z głębokościami itp.

Edytowane przez mrWhite7