Skocz do zawartości

Tradycyjne golenie

grzegorz197503

Rekomendowane odpowiedzi

Dosyć mam juz tych mach - srach pieć ostrzy, pianek-sranek i wszystkiego podobnego co uczula. Macie jakieś doswiadczenia z tradycyjnym goleniem? Chodzi mi o maszynki na żyletki-takie jak nasi ojcowie ,dziadkowie mieli przyjemnosć uzywac ewentualnie moze ktos ma doswiadczenia w goleniu sie brzytwą. Chciałbym sie dowiedzieć jak to u was wygląda-kumpel poradził mi właśnie abym olał te wszystkie nowości i zakupił porzadna maszynke dobry krem ostre żyletki a problem podraznień minie. Pomozecie???

Kiedyś miałem zajawkę na golenie brzytwą.  Brzytwę miałem jakąś radziecką, dobrze się ostrzyła, pędzelek + krem nivea. Trzeba uważać bo łatwo o podrażnienia skóry i potem się łazi z pokrzywką. Ostatecznie porzuciłem, górę wziął pragmatyzm. Rano jestem zaspany, niedokładny do pierwszej kawy i leniwy.  :)

Polecam golarke elektr.

Miałem podobny problem i po zmianie wszystko ok.

Kup porządną golarke - wiem wydatek spory ale komfort bezcenny.

Przerobiłem dwie-oddałem mam za twardy zarost,rosnacy w kilku kierunkach i 20 minut meczarni elektrykiem nie powaliło efektem i tak musiałem poprawić machem

Polecam na dwa razy. Pierwsze z włosem. Drugie po ponownym nałożeniu kremu pędzelkiem pod włos. Oba delikatne prawie bez nacisku powodują, że nie zdziera się tak naskórka. Płukanie zimną wodą zamyka pory. Nie tyczy się brzytwy, bo tam jedyna kontrola jest z ręki, więc naskórek zdzierać bardzo łatwo, choć trening czyni mistrza.

• Like 1

Watek przelomowy.
Mysle ze ruszy lawina tematow o szamponach, odzywkach, kremach i nawilzaczach.

Sprzedalbym swoj patent, ale az tak bardzo w komitywie sie nie czuje by latami wypracowane patenty higieny osobistej upubliczniac online.

Niemniej jednak watek dodaje do obserwowanych i z checia wylapie informacje praktyczne :)

Pozdrawiam !

Guzu

Edytowane przez Guzu

Jażem za młodu zaczynał golenie od maszynek z żyletkami :-)
Teraz gole się zwykłymi polsilverami 2 ostrza (polecam, z jednorazówek te są jednymi z lepszych) i do tamtych czasów nie tęsknię. Przejdziesz na żyletki to będziesz stale pochlastany chodził i zrozumiesz, czemu kiedyś u fryzjera zamawiano niedzielne golenie :)

knives.pl ma specjalny dzial o tradycyjnym goleniu zaraz sie dowiesz, ze przy brzytwach stella jest tania ;)

ja osobiscie uzywam elektrycznej philipsa (3 glowice jak ja kupowalem byla drugim od gory modelem). plusy: mozna sie ogolic w samochodzie w drodze do roboty, ladowanie starcza na dlugo, mozna sie golic bez obawy zaciecia (wrastaja mi wlosy na szyji - ciagle mam jakies syfy - zwykla maszynka zawsze ja przecinam i krwawie jak swinia). minusy: droga, trzeba ladowac, nie goli dokladnie (trzeba sie strasznie spuszczac by sie porzadnie ogolic, ale mimo to nigdy mi sie to nie udaloperfekcyjnie), nie ogoli zarostu kilkudniowego (no moj ogoli bo mi ledwo rosnie, ale i tak najlepiej golic sie co 1-2 dni - jak wlosy dlugie to sie klada i ich wogole nie zgarnia.

• Like 1

Morsztyn Jan Andrzej

Na balwierza

Kogo świat mierzi, kogo zdrowie boli, 
Niech się u Czopka cyrulika goli: 
Niż się rozgości i niż zgrzeje wody, 
Połowa włosów przybędzie do brody, 
I niż drugą część namydli, oskrobie, 
Już ogolona poroście w tej dobie. 
Jak pocznie skrobać i włosów przerzedzi, 
Nie wie, co jest ból ten, co mu dosiedzi 
Nie tak się rzeżą opili masłokiem, 
Nie takim ciągną bańkami krew stokiem, 
Nie tak zawłoki, nie tak apertury, 
Jak jego bolą po jagodach dziury. 
Ledwie by godzien strzyc żmudzinom grzywy 
I uszy - i to, jeśli koń cierpliwy. 
Te, co widzicie, rany po mej brodzie, 
Nie inszej one przyznajcie przygodzie, 
Nie kot podrapał, nie żona pobiła, 
Nie zła choroba krostą poznaczyła, 
Ani przy kuflu, ani z krwawej bitwy 
Odniosłem, ale od balwierskiej brzytwy. 
Nie masz nad kozła sztuczniejszego zwierza: 
Brody nie goli, bojąc się balwierza. ;)

• Like 1

Watek przelomowy.

Mysle ze ruszy lawina tematow o szamponach, odzywkach, kremach i nawilzaczach...

Nie żartuj sobie @Guzu, to ty na ryby nieogolony jeździsz (rozumiem do pracy, ale na ryby ?) :o, boszzzzzz co za brak szacunku dla wszelkiego wodnego stworzenia - a fe ;)

A tak poważnie, szczecinę na gębie mam taką że spokojnie mógłbym moim japiszonem zdzierać rdzę z metalu - no co ja zrobię taka już uroda mojego zarostu. Wszelkie wilkinsony, biki, polsilwery, żilety i inne bzdety są psu na budę - jedno golenie i do wyrzucenia :(.

Elektryczne maszynki do golenia zajechałem dwie, obie marki Braun - jedna jeszcze gdzieś się wala w rupieciach.

Mój ojciec, sędziwy i niedosłyszący już człowiek, będąc młodzieńcem nauczył się golić brzytwą od swojego ojca, zajmuje mu to co najwyżej 4-5min - sprawność ruchów przy tej czynności tego człowieka może zadziwić.

Ja kiedyś próbowałem, ale przy drugim cięciu niewiele brakło a wraz ze szczeciną odpadł by policzek :lol:.

Ogólnie jak dla mnie brzytwa goli cudnie, trzeba tylko do niej mieć cierpliwość i nie używać jeśli potrzebujemy się ogolić na tzw. szybko (bo jest taka potrzeba chwili) ;). Problem jest tylko jeden, tak jak pisał gooral, za chwilę może okazać się że przyzwoita brzytwa ma wartość stelki.

Na chwile obecną golę się na 2a razy, z włosem i pod (TUTAJ niby sposób na przedłużenie żywota maszynki), po czym maszynka idzie do hasioka, nie macie wrażenia że jeszcze kilkanaście lat temu jednorazówki były dużo lepszej jakości ?

Ja też zakończyłem kilkuletni etap golenia się maszynkami elektrycznymi ( zajechałem dwie sztuki, jedna z  dwoma druga z trzema ostrzami ) i powróciłem do golenia zwykłymi maszynkami, nie tradycyjnymi z wymiennymi żyletkami lecz jednorazówkami z dwoma ostrzami, co do brzytwy nigdy nie próbowałem i chyba nie miał bym odwagi :blink: , sposób podobny jak kilku przedmówców  na dwa z i pod włos, bez żadnych pianek i.t.p. wynalazków, zwykły krem do golenia a czasami zwykłe mydło :)

Pozdrawiam

Ja od czasu jak zacząłem używać po goleniu mleczka Nivea nie mam już problemu z podrażnieniami. Wody po goleniu oparte na alkoholu wysuszały i drażniły mi skórę. Do golenia używam kremu Nivea, który rozprowadzam pędzlem. Daje lepszy poślizg niż pianki.

Nawiasem mówiąc - ciekawy temat jak na forum wędkarskie... :D :D :D

knives.pl ma specjalny dzial o tradycyjnym goleniu zaraz sie dowiesz, ze przy brzytwach stella jest tania ;)

ja osobiscie uzywam elektrycznej philipsa (3 glowice jak ja kupowalem byla drugim od gory modelem). plusy: mozna sie ogolic w samochodzie w drodze do roboty, ladowanie starcza na dlugo, mozna sie golic bez obawy zaciecia (wrastaja mi wlosy na szyji - ciagle mam jakies syfy - zwykla maszynka zawsze ja przecinam i krwawie jak swinia). minusy: droga, trzeba ladowac, nie goli dokladnie (trzeba sie strasznie spuszczac by sie porzadnie ogolic, ale mimo to nigdy mi sie to nie udaloperfekcyjnie), nie ogoli zarostu kilkudniowego (no moj ogoli bo mi ledwo rosnie, ale i tak najlepiej golic sie co 1-2 dni - jak wlosy dlugie to sie klada i ich wogole nie zgarnia.

Dzięki sporo ciekawostek tam piszą jest o czym poczytać

To już chyba wiemy, skąd pomysł na nick ;)

Pudło Kamil, niestety nie zgadłeś - prezentu nie będzie ;).

Jakby nie było, po ogoleniu lico mam niezwykle gładkie i jestem wprost do zakochania się przez płeć przeciwną :lol: ;) .

Rzućcie okiem TUTAJ całkiem przyzwoity wybór maszynek na tradycyjne żyletki, jak również i na brzytwy można spojrzeć.

A tak w ogóle, prawdziwi faceci nie używają żadnych pianek, pianki są dla ... Macho golą się nożem wielkości maczety, po goleniu odkażają gębę (i przełyk) dobrą whisky a niedoróbki na brodzie opalając zapalniczką zippo ;).

Pudło Kamil, niestety nie zgadłeś - prezentu nie będzie ;).

Kurna...Cóż. Innym razem spróbuję ;)

Jakby nie było, po ogoleniu lico mam niezwykle gładkie i jestem wprost do zakochania się przez płeć przeciwną :lol: ;) .

E tam... "Bo najlepszy sposób na kobietę, zrobisz sobie z włosów bransoletę" :D