Skocz do zawartości

Schabowe - panierowanie

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po nieprzespanej nocy, ktora nadeszla po ciezkim wieczorze pelnym sporow w ognisku domowym odnosnie MATERII, postanowilem zapytac na forum :

Jakie wolicie kotlety ? takie, które po obtoczeniu w mące są moczone w jajku i potem w buleczce tartej i na patelnie?
czy takie ze po bułeczce jeszcze raz trafiają w jajko i robi sie taka skorupka inna ?

Pozdrawiam

Guzu

Witam,

Po nieprzespanej nocy, ktora nadeszla po ciezkim wieczorze pelnym sporow w ognisku domowym odnosnie MATERII, postanowilem zapytac na forum :

Jakie wolicie kotlety ? takie, które po obtoczeniu w mące są moczone w jajku i potem w buleczce tartej i na patelnie?

czy takie ze po bułeczce jeszcze raz trafiają w jajko i robi sie taka skorupka inna ?

Pozdrawiam

Guzu

proponuje kotlet rumuński maczany w gruzie :D

• Like 1

Jak dla mnie absolutnie jedna panierka ,podwójna zamula smak i sprawia kotlet cięższym dla organizmu .Ciekawym rozwiązaniem jest schabowy z wylanym na gorze jajkiem ,wychodzi takie jakby połączenie sadzonego ze schabowym chyba nazywa się to schabowy po lubelsku :) .Tak jak poleca tpe dobrym wyjściem jest pieczony schab np z jabłkami i czosnkiem ,fajnie pasuje do tego czerwone mołdawskie wino .

Myślę że "schabowy" a "schab" to nie to samo. Jeżeli chodzi o "schabowego"  czyli fundament naszej kuchni polskiej i zarazem jedno z wielu dań jakie można przyrządzić ze schabu to,  rzecz jasne wg mojego gustu: żadnego jajka. Tylko panierka i to w nieprzesadnej ilości do tego mięso obowiązkowo z kostką. W zależności od humoru: kapusta zasmażana, buraczki, mizeria - albo wszystkie trzy na raz i ziemniaczek no i, last but not least, pilznerek ma się rozumieć.

Zadowolony ?  :rolleyes:

a tak w ogole to ... czemu tylko jeden schabowy na talerzu :D

BTW. kiedys na krajowej 6tce w okolicach nowogardu w drodze na jedną z tajnych rzezek pstrągowych znalazlem jadlodajnie w ktorej byly 3 wielkosci schoboszczakow. Najmniejszy mial 2./3 talerza

sredni 3/4

duzy... byl podawany na drugim talerzu bo zakrywal cale danie... kurde... dawno mnie tam nie bylo...  :ph34r:  :P

:P

:ph34r:

Jako że @Jozi jest chwilowo zajęty, odpowiem w jego zastępstwie, że co prawda nie jadłem nigdy kotletów schabowych, jadłem za to serdelki bydgoskie i przez analogię stwierdzam, że się na 100% kotletów schabowych nie panieruje w ogóle.

Zastanawiam się dlaczego nie jadłeś schabowych - ale ugryzłem się w język i nie skomentuję , pewnie znowu Cię rozczaruję i  nie zaspokoję Twojej ciekawości :) .Zaręczam Ci że napewno nie masz i nie miałbyś chęci usłyczeć dlaczego, więc mnie nie pytaj :P .

jeśli chodzi o schabowe to panierka jest ważną sprawą

oby tylko nie za gruba (bo nie zdrowa), jak jest w niej za dużo chleba od odchodzi

"bułka tarta" musi być dobrej jakości z zawartością bułki a nie chleba ;)

jeśli już mam być schabowy to tak

nr 1. Schabowy ze zasmażana kapusta

(ja uwielbiam kapustę na schabowym a nie obok)

post-50670-0-26669800-1359408391_thumb.jpg

nr 2 Schab po parysku z jajkiem sadzonym

post-50670-0-68689200-1359408409_thumb.jpg

a jeśli mam wybór to najbardziej preferuje filet z kurczaka lekko panierowany z ananasem i serem

post-50670-0-50232800-1359408423_thumb.jpg

PS

a i tak najlepsza jest golonka (bez panierki) ale za to z piwem :D

post-50670-0-50274700-1359408725_thumb.jpg

Edytowane przez @Wojti