a231g Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 WitamTydzień temu kupiłem przez sklep internetowy kołowrotek Shimano Stella 4000SFE. Czy to normalne, że gdy obracam korbką to od przekładni słychać jakieś stukanie? Dodam, że miałem okazje pobawić się taką Stellą i Vanquishem w jednym z Sklepów wędkarskich i nic takiego nie miało miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Po co się stresowac? Jak sklep w PL, to można poinformowac mailem o odstąpieniu od zakupu w ciągu chyba 10 dni. A od dnia poinformowania, jest 14 dni na odesłanie. Jakos tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 WitamTydzień temu kupiłem przez sklep internetowy kołowrotek Shimano Stella 4000SFE. Czy to normalne, że gdy obracam korbką to od przekładni słychać jakieś stukanie? Dodam, że miałem okazje pobawić się taką Stellą i Vanquishem w jednym z Sklepów wędkarskich i nic takiego nie miało miejsca.Nowa stelka i puka?Nie powinno to mieć miejsca, reklamacja bezwzględnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patronservice Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Ja kupiłem na wiosnę 2012r, żadnych stuków nie było i po całym sezonie stuków brak pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert 7791 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Można wiedzieć gdzie zamawiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 ..pod obciążeniem tez puka??Może to lekka nadwrażliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a231g Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Obciążenia to nie miała nawet w postaci nawiniętej plecionki na szpuli. Dzisiaj się dogadałem ze sprzedawcą, że moge odesłać i zwrócą mi pieniądze, myślałem jednak, że to stukanie minie po "dotarciu się" maszyny. Dziękuje za odpowiedzi jutro odsyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Mnie to zastanawia jedna rzecz. Skoro kołowrotek jest/był felerny to dlaczego sprzedawca go wysłał. Myślał,że może właściciel nie zauważy czy co? Nie sądzę by wcześniej nie sprawdził przed wysłaniem. Później narażają człowieka na stres, dobry czy nie dobry jeśli nie dobry to przyjmie go czy nie, dodatkowe koszty z wysyłką itd. W ubiegłym roku żona kupiła mi okulary polaryzacyjne na prezent, gogle super ale mankament, podrapane lekko szkiełko, no to do wymiany, czekałem z miesiąc, takich nie dostałem wymieniłem na to co było, ale żeby było śmiesznie to te podrapane trafiły na półkę.... no i zostały sprzedane po 3-4 miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Szczerze mówiąc już nie mogłem tego czytać, chyba to już 3 watek na temat stukania Stelli FE, postanowiłem zobrazować w czym problem i odnowić swój kołowrotek poprzez ustanowienie ilości smarowidła jakie znajdowało się w kołowrotku fabrycznie. Oto obraz sytuacji. Stuka http://www.youtube.com/watch?v=y7akON-x0Fo i za chwilę, nie stuka http://www.youtube.com/watch?v=APXjqpDvTg4 Jak wiadomo są 3 prawdy; cała prawda, "tyż" prawda i ta ostatnia Panowie od Shimano ale również od Daiwy (szczególnie najwyższe modele) wypust fabrycznych kołowrotków uskuteczniają ze znikomą ilością smaru wewnątrz, na pytanie dlaczego tak się dzieje każdy musi odpowiedzieć sobie sam drogą dedukcji. Jedno jest pewne, port czyli odkręcana śrubka na korpusie w kołowrotkach shimano służy smarowaniu, tam należy zaaplikować niewielką ilość dobrego smaru, pokręcić, pokręcić i nie marudzić. Jeśli zabieg smarowania nie pomaga, zakładamy wątek na forum. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Sławek, zapodajesz smarowidło bezpośrednio na przekładnię jakims ustrojstwem czy masz smar w spray`u?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ja zapodaję strzykawką z takim wydłużonym dziubkiem, daję troszkę, kręcę dłuższą chwilę, później znów kolejną porcję i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Taka strzykawke zwykla mozna kupic za pare groszy w aptece a rurke termokurczliwa o odpowiedniej srednicy dobrac za kolejne pare groszy. Nabijamy niewielka ilosc smaru do strzykawki i aplikujemy.Warto pamietac o jednym : jesli wczesniej otworzylismy kolowrotek, nasmarowalismy go i chodzi na tym samym smarze, ktory aplikujemy strzykawka....to wszyscy sa HAPPY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Mnie to zastanawia jedna rzecz. Skoro kołowrotek jest/był felerny to dlaczego sprzedawca go wysłał. Myślał,że może właściciel nie zauważy czy co? Nie sądzę by wcześniej nie sprawdził przed wysłaniem. Później narażają człowieka na stres, dobry czy nie dobry jeśli nie dobry to przyjmie go czy nie, dodatkowe koszty z wysyłką itd. W ubiegłym roku żona kupiła mi okulary polaryzacyjne na prezent, gogle super ale mankament, podrapane lekko szkiełko, no to do wymiany, czekałem z miesiąc, takich nie dostałem wymieniłem na to co było, ale żeby było śmiesznie to te podrapane trafiły na półkę.... no i zostały sprzedane po 3-4 miesiącach. Spotkania z wieloma kolowrotkami (Daiwa i Shimano) sprawily ze przestalem wogole sie dziwic takim sytuacjom. Nie chodzi mi o tylko smar (lub jego brak), ale tez spotyka sie kolowrotki, w ktorych od nowosci mozna poprawic prace dzieki lepszemu spasowaniu elementow przekladni. I mowie tu o kolowrotkach z najwyzszych serii Made in Japan. Spotkania z innymi urzadzeniami mechanicznymi (poza branza wedkarska) pokazuja mi, ze to co dla nas jest zakupem tego jednego jedynego kolowrotka dla producenta / dystrybutora jest tylko 1/100000(ilosc zer dowolna) czescia jego obrotu i "roznie to bywa". Pozdrawiam i milego krecenia Stellami! Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 W mojej Stellce SFE występuje inna przypadłość. Podczas łowienia przynętami nie stawiającymi oporu w wodzie pracuje idealnie. Ale już postawienie w nurcie rzeki Executora 5 SR powoduje jakieś intensywne wibracje całego kołowrotka Odesłałem młynek z opisem tej przypadłości do sklepu. w którym go kupiłem (Niemcy), sklep do Shimano Germany. Serwis nie stwierdził żadnych wad...Teraz chyba pozostało mi tylko napisać do centrali w Japonii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a231g Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Odkręciłem port smarowania wpusciłem do środka troche oleju do kołowrotków z shimano kręciłem kołowrotkiem ze 3min w przód w tył, szpulą do dołu i normalnie i... dalej nic to nie dało. Nie będe dalej kombinował poprostu odeślę i kupie Vanquisha, którego oglądałem w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 ..to teoretycznie usunąłes oliwką smar z przekładni. Prosta zasada - oliwka do łożysk!!!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Siema z tego co mi się wydaje ale Sławek napisał "dobrego smaru" nie oleju. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Odkręciłem port smarowania wpusciłem do środka troche oleju do kołowrotków z shimano kręciłem kołowrotkiem ze 3min w przód w tył, szpulą do dołu i normalnie i... dalej nic to nie dało. Nie będe dalej kombinował poprostu odeślę i kupie Vanquisha, którego oglądałem w sklepie. Odsylaj i bierz V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Gadget, czytaj uważnie. Moja odpowiedź odnosi się do postu @oskara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Wygląda na to, że większość Stelli ma ten "feler"? Edytowane 29 Stycznia 2013 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Wygląda na to, że większość Stelli ma ten "feler"? Kazdy kolowrotek ma jakis "feler".Pozostaja 2 kwestie : 1. znac go2. pogodzic sie i zyc z nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 dech mi w piersi zaparlo, zamarlem w bezruchu i drze jak osika kto zalozy watek, o brzemiennym, tytule: Stukanie i pukanie Stelli - fakty i mity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) dech mi w piersi zaparlo, zamarlem w bezruchu i drze jak osika kto zalozy watek, o brzemiennym, tytule: Stukanie i pukanie Stelli - fakty i mity? Pitt proponuję wspólny temat "Ząbkowanie Daiwy kontra pukanie Stelli -fakty i mity? Edytowane 29 Stycznia 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ja zapodaję strzykawką z takim wydłużonym dziubkiem, daję troszkę, kręcę dłuższą chwilę, później znów kolejną porcję i już. Cześć.Sławek, ostatnio trochę ćwiczysz ze smarami. Co sądzisz o smarze w spreyu Shimano, tego od Mefisto ? Porównywalny do tego czerwonego, którego dostałem od Ciebie ? W Stellach 07 chyba nie było problemu ze stukaniem, czy brakiem smaru od nowego ? W każdym razie , ja w swoich nie zauważyłem. Ktoś z jb chciał podmianki Stelli 07 na Stelkę 10 . Dobrze, że nie uległem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Nie wiem jaki czerwony ma Slawek.Ale ja mam swoj czerwony i do zadnego swojego kolowrotka nie stosuje Shimano w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi