Skocz do zawartości

Nysa Kłodzka w okolicach Barda Śląskiego

stone

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

powiem ci ze kilka razy byłem ale na spacerze na tym odcinku i nie widziałem zadnych spławów zadnej ryby co w tym okresie jest nie do pomyslenia...wiec z kijem nawet nie uderzam.

To że jest tam taki odcinek to nie znaczy, że są pstrągi. To chyba oczywiste. :D

• 3 tygodnie później...

Dobry progostyk na przyszłość te kropaksy. Na Nysie ciężko z łowieniem wysoka woda od połowy marca :)

Harjer gdzie łowisz, od mostów idziesz w górę czy dół rzeki?

pozdrawiam

Po ostatniej zamieszczonej na forum relacji, byłem na Nysie jeszcze dwa razy, ostatnio w sobotę o świcie. Coś dziwnego dzieje się tego roku! Jakby ryby nie było!.

Pewne miejscówki zawodzą, (no, nie wszystkie). Znam tę rzekę od lat.

Bardo - świetne, piękne miejsce, już dolnego odcinka Nysy. Ostatnio lepszym odcinkiem okazał się - górny, za mostami. Tam właśnie miałem teraz w rynnie na łuku niesamowicie piękne bicie, że mało mi kija nie "wyrwało" :)  Spieprzyłem, bo zbyt szybko chciałem go wytargać i spiął mi się. Maluszki - kropki brały różnorodnie, najchętniej na obrotóweczki nr 1. Na dolnym odcinku od mostów lipa! Choć tam w sobotę przed zakończeniem łowienia, drugie bicie i zacięcie w rynnie za ostatnim łukiem zapiąłem pstrąga ok. 40-45 cm lecz skubany zrobił kilka świec i zdołał się spiąć!.

Generalnie ja uważam, że lepszym odcinkiem jest - górny! Jednak bez spodniobutów nie ma się tam po co wybierać!

Pozdrawiam :)

• 4 miesiące temu...

Mógłbyś rozwinąć temat? Brzmi tajemniczo

Musze namówić pewna osobe aby dokladnie to opisala , a ja narazie nic nie bede pisal bo za malo wiem i po co glupoty pisać...

M.in mysalem ze wy poruszycie cos i napiszecie jak ktos ma jakies informacje z tych okolic.

Tomek, Ty nie zbieraj informacji, tylko uzupełniaj zapasy i przygotowuj się na nowy sezon na kropki. Co teraz pisać o Nysie - płynie sobie :) a te pstrążki, które przeżyły tarło i uniknęły siatek i wideł kłusowników na wsiach - odpoczywają :) Przebyły daleką drogę, mają po czym. Jednak coś niedobrego się dzieje na Nysie. Nie ma pstrąga. Miejscowi mówią, że został wytruty poprzez nielegalne, "ciche" wypuszczanie ścieków chemicznych z zakładów. Cały czas wskazują jeden ze znanych bardzkich zakładów przemysłowych :angry:

Na szczęście dość dobrze mają się kropki w rzekach wpadających do Nysy :)

Pozdrawiam

• 4 miesiące temu...

Swego czasu wychodziłem trochę ścieżek nad tą rzęką od Krosnowic aż do Kamieńca Ząbkowickiego :) W dalszym ciągu kilka razy w roku robię sobie jakiś wypad na pstrągi. W mojej wędrówce po tej rzece sprawdzały się naprawdę małe przynęty : obrotówki w rozm. 01 ,woblery :salmo hornet 2,5cm , 3,5cm w kolorach brąz , cynamon, Dorado ,zapomniałem już nazwę tego modelu takie cienkie małe "ołówki" oraz alaska a hitem były wobki "Bóbr" które zamawiałem u gościa  z Kamiennej Góry w kolorach cynamon i pieprz. Trzeba powiedzieć to szczerze że tego pstrąga trzeba naprawdę wychodzić :(

czasu starczyło na wtorek tylko...trochę w okolicy Podtynia połaziłem ale że tylko kalosze miałem wymiekłem/przemokłem(bez efektu)...pojechałem w okolice progu i mostu Opolnicy(bez efektu)...nastepnie Przyłęk poniżej i powyżej małej elektrowni na wobka 2,5cm 28cm potok się trafił poza tym delikatnie rozczarowany rybostanem i czystością na Nysa jestem (dużo butelek,puszek i innego dziadostwa) woda był w miarę klarowna.Gdyby zabrał wodery.... :(