tunczyk Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Czy w takich sytuacjach "zatrucie w wekend" kiedy Inspektorzy są na grilu i nic ich nie rusza, nie można pobrać samemu próbek i przekazaćich do WIOŚ? Czy któryś ze SSR czy PSR którzy zbierali te ryby nie wpadł na pomysł aby samemu pobrać takie próbki np. w asyscie policji aby były wiarygodne? Przecież sytuacja taka ma miejsce nie pierwszy raz i dalej wszyscy są bezradni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Chyba nie było aż takiej katastrofy jak o tym pisali (że 7 czy tam 8 ton ryby poszło)bo tyle to by chyba nie nazbierał by od samego żródła Nysy.W czwartek jadąc na ryby zatrzymałem się z ciekawości na moście w Przyłeku i co własnym oczom nie wieżę miała być martwa rzeka a w okolicy mostu aż tetni życiem tysiące rybek od 10do 20 cm chyba uklejki i kleniki,widziałem też kilka spławów większych ryb.Ekspresowo odrodzona rzeka,nie widziałem ile na prawdę padło ryb po tym skażeniu ale jeszcze sporo zostało dzięki bogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zostało, bo nie było to miejsce skażone. Zatruta była Młynówka w Przyłęku i Nysa od tego miejsca, gdzie ona w pada. Dzień przed zatruciem czyścili oczyszczalnie i wszystkie studzienki, może czymś je odkazili. Niestety jest to cena cywilizacji. W dniu zatrucia pływałem po stawie do, którego w pada Nysa, było sporo martwych świnek i to naprawdę ładne sztuki, ale pewnie nie więcej niż 10 procent z tego co pisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 24 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Panowie macie jakieś wieści z w/w odcinka rzeki ? Jak rezultaty w tym roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał73 Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Ja bylem jednym z pierwszych ktorzy widzieli zatruty odcinek rzeki bo akurat plynąłem w ten dzień pontonem z Bardo do Kamieńca Ząbkowickiego.Ilość martwych ryb była gigantyczna.Byly to swinki,brzany,klenie,pstragi,najwieksze brzany mierzyly po 80cm,pstragi po 55cm.Masakra az sie plakac chcialo.Rzeka na zatrutym odcinku byla martwa nie widzialem ani jednej zywej rybki,dopiero na zbiorniku w Pilcach do ktorego wpada Nysa pokazaly sie pierwsze rybki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Ja bylem jednym z pierwszych ktorzy widzieli zatruty odcinek rzeki bo akurat plynąłem w ten dzień pontonem z Bardo do Kamieńca Ząbkowickiego.Ilość martwych ryb była gigantyczna.Byly to swinki,brzany,klenie,pstragi,najwieksze brzany mierzyly po 80cm,pstragi po 55cm.Masakra az sie plakac chcialo.Rzeka na zatrutym odcinku byla martwa nie widzialem ani jednej zywej rybki,dopiero na zbiorniku w Pilcach do ktorego wpada Nysa pokazaly sie pierwsze rybki.Tam jest fabryka.Mogli zatruć.Czasem ``raz na ruski rok`` jestem w tych okolicach i w związku z tym chciałem zapytać,czy w okolicach Paczkowa na małe woblerki,albo obrotówki coś w Nysie połapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapek Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Teraz to można jedynie złowić małe bolenie do 20 cm,byłem tam tydzień temu.Za duże wahania wody ,kolega z Paczkowa mówił że w zeszłym tygodniu rzeka ledwo płynęła bo zamknęli zapore na Kozielnie.Latem łowiłem piękne jazie ale teraz gdzieś je wymiotło 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glider Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Witam Panowie. Będę w Dobromierzu w weekend za dwa tygodnie i chciałem wybrać się na Nysę Kłodzką ze spinningiem, główny cel to brzana. Czy coś tam jeszcze pływa po zatruciu? Macie jakieś wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIKU Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 zabierz sprzęt okoniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapek Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 zabierz sprzęt okoniowyNie jest aż tak żle trafiają się ładne jazie , klenie a i brzana może siąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzers Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Klenia +50 można dorwać. Rzeka się odradza, okonków można połowić jednak niestety nawet o dłoniaka ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIKU Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Oczywiście przy poszukiwaniu okoni trafiają się fajne przyłowy (sandacze, klenie, bolenie i jazie) a nastawiając się na jazia to można zejść na zero, kolega jedzie na weekend z Warszawy więc zapewne trudno będzie mu rozpracować rzekę w tak krótkim czasie ... (bardzo się zmieniła w ostatnich latach) mnie samego rzeka często zaskakuje,a jeśli chodzi o okonie to jest ich dużo tylko także trzeba je namierzyć i trafić z przynętą i siadają takie 30... jednak obecnie jeszcze w rzece jest ich bardzo dużo...pozdro ZIKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patyys Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Troche kleni i okoni rzeczywiście jest, kilkanaście kleni i kilka okoni dzisiaj, niestety wszystko do 30cm, wiekszych ryb prócz świnek nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patyys Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 zabierz sprzęt okoniowy Szkoda zachodu na te okonie, przyjeżdżając na taką rzekę nie one są priorytetem, to wlaśnie one są przyłowem, nie raz wcale nie potrzebnym.Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Czytałem kiedyś wątek o "boleniowym eldorado" na odc. Nysy w ok. zb. Kozielno, jak to teraz wygląda, miłośnicy białka dali im radę ? Zaglądałem na RAPR PZW Opole i bolenie nadal bez limitu i wymiaru na tym odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiu08 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Miłośnicy nie zawiedli . Na ostatnich zawodach boleniowych na tym odcinku padł jeden miarowy boleń. Bolenia jest jeszcze sporo, ale drobnego. O wieksze sztuki takie powiedzmy 50+ jest już ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ergie1 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Jedyne co tam jest to .... gówno z szamba w Młynowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Podobne widoki można spotkać na Ścinawce w Tłumaczowie przy samej granicy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Jest jakaś szansa połowić jutro na Nysie?Nie płynie błoto po tych ostatnich deszczach i roztopach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertxxx62 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Jest jakaś szansa połowić jutro na Nysie?Nie płynie błoto po tych ostatnich deszczach i roztopach ?Oj dzisiaj to jeszcze masakra nie do łowienia , stan podwyższony i można to tak nazwać że błoto 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 kolego nie połowisz płyną jakieś gałęzie itp nie wiem moze gdzies cos kopią no i lekkie kakao. 2 dni trzeba by poczekać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Koledzy poprawiło się trochę na Nysie?Jest szansa żeby jutro powędkować poniżej Kłodzka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tunczyk Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Woda brudna i wysoka, płynie dużo śmieci. Także jeszcze trzeba poczekać. Edytowane 7 Maja 2017 przez tunczyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Trochę odświeżę. Czy jest sens wybrać sie nad Nysę Kłodzką latem, w celach pstrągowo-lipieniowych? Rozważam rodzinny, letni wypad w tamtą część Polski i szukam ciekawych łowisk ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ergie1 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Witam kolegów.Odradzam odcinek od Młynowa do Barda. Już od kwietnia nie połowisz tam po godzinie 8-mej. Pontoniarze ze spływów płyną sobie beztrosko całą szerokością rzeki, wpływają w przynęty, nawet napływają na stojącego wędkarza, a nawet opier......ją łowiących,że przeszkadzają im spływać !!Chamstwo ! PS W Młynowie jest fajny koło kamienicy z nr 17 jest piękny wylot ścieków z szamba tej kamienicy. Interweniowałem w Sanepidzie, WIOŚ, Policji, wójta i .... nie wiem,czy tę dziurę zatkano. Jeśli tam będziecie sprawdźcie skarpę naprzeciwko kaminicy numer 17 - wielorodzinny komunalny dom z czerwonej cegły . Ja to w tym roku sprawdzę też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi