Skocz do zawartości

Nysa Kłodzka w okolicach Barda Śląskiego

stone

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.pzw.org.pl/klodzko/cms/13373/odcinek_zlow_i_wypusc_na_nysie_klodzkiej

Nie wiem czy to jeszcze aktualne- ale myślę że warto sprawdzić ten odcinek powyżej Kłodzka.

Aktualne, ale gorzej z rybami...

Wydra robi swoje, nie tylko tam, ale i w całej Kotlinie.

Trochę odświeżę. Czy jest sens wybrać sie nad Nysę Kłodzką latem, w celach pstrągowo-lipieniowych? Rozważam rodzinny, letni wypad w tamtą część Polski i szukam ciekawych łowisk ...

Zawsze warto, natomiast lipienia jest tak mało, że ciężko łowi się go latem. Raczej jesień. Pstrągi latem to raczej górna część Nysy, dolna - klenie, jazie.

W ubiegłym roku przetrzepałem kilka razy Młynów, Podtynie, Morzyszów, Opolnicę i bez kontaktu z pstrągiem. Ponoć ktoś w Opolnicy na muszkę capnął ładnego kabana, ale nie widziałem. Ogólnie tragedia. Odcinek spływów tj. od Młynowa do Barda jest pontonami strasznie przepłoszony. Taki ponton o powierzchni 5-8 m2 to jak Batory na morzu, wypłasza nawet robaki z dna, na płytszych odcinkach grubasy trą dnem po kamieniach, a nawet wychodzą do wody, aby przepchnąć gumiaka. Odcinek poniżej Gorzanowa za to strasznie spłyciał i został opanowany przez wydry. Więc szanse na pstrąga są nikłe.

Jesienią przeniosłem się na ujściowy odcinek przed Topolą, fajna zabawa, ale z okonkami, jakiś jazik, szczupaczek, sandaczyk -pstrąga zero. Niestety słyszałem,że w tej okolicy ma powstać następny zbiornik zaporowy, poprzedzający Topolę, więc - Nysa podupadnie jeszcze bardziej.

Poniżej Barda, jak Przyłęk w zeszłym roku ( czy w 2016) był zatruty, zginęła masa ładnych brzan,kleni, jest już cofka z pobliskich piaskowni i na dnie mulisty osad. 

Szkoda pięknej rzeki !    

• Like 1

W ubiegłym roku przetrzepałem kilka razy Młynów, Podtynie, Morzyszów, Opolnicę i bez kontaktu z pstrągiem. Ponoć ktoś w Opolnicy na muszkę capnął ładnego kabana, ale nie widziałem. Ogólnie tragedia. Odcinek spływów tj. od Młynowa do Barda jest pontonami strasznie przepłoszony. Taki ponton o powierzchni 5-8 m2 to jak Batory na morzu, wypłasza nawet robaki z dna, na płytszych odcinkach grubasy trą dnem po kamieniach, a nawet wychodzą do wody, aby przepchnąć gumiaka. Odcinek poniżej Gorzanowa za to strasznie spłyciał i został opanowany przez wydry. Więc szanse na pstrąga są nikłe.

Jesienią przeniosłem się na ujściowy odcinek przed Topolą, fajna zabawa, ale z okonkami, jakiś jazik, szczupaczek, sandaczyk -pstrąga zero. Niestety słyszałem,że w tej okolicy ma powstać następny zbiornik zaporowy, poprzedzający Topolę, więc - Nysa podupadnie jeszcze bardziej.

Poniżej Barda, jak Przyłęk w zeszłym roku ( czy w 2016) był zatruty, zginęła masa ładnych brzan,kleni, jest już cofka z pobliskich piaskowni i na dnie mulisty osad. 

Szkoda pięknej rzeki !    

W planie raczej była sucha retencja w okolicach Pilc. Temat na razie obumarł i oby tak zostało.

Witam kolegów.

Przestudiowałem sobie wykaz wód pstrągowych opolskiego i.... znalazłem kilka dopływów Nysy Kłodzkiej wypływających z Czech i wpadających do Nysy w okolicach zbiorników Nysa-Otmuchów : Raczyna,Świdna, Widna i Kamienica. Czy ktoś z forumowiczów łowił na nich ??

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć, kolejne pytanie z serii "jak wygląda rzeka" :) trochę późno na takie pytanie skoro myślałem, żeby jutro rano się tam wybrać, ale może ktoś odpowie.... więc? przeczyściła się woda? widziałem że stan od kilku dni trzyma normalny poziom.

A w ogóle to coś cisza w tym temacie. Nie wędkujecie w tych okolicach czy nie chcecie się chwalić wynikami ? :)

W końcu udało mi się wyskoczyć w okolice Kłodzka, tydzień temu niestety nie dałem rady.

Trochę połaziłem wzdłuż Ścinawki i trochę wzdłuż Nysy. Jakieś 5h rzucania i jeden kontakt z rybą.

post-50655-0-63894400-1518890849_thumb.jpg

Siedział w dosyć płytkiej wodzie o niezbyt szybkim nurcie. Na Ścinawce zero kontaktu.

Po kilku następnych rzutach wobler zahaczył o jakąś szmatę, a skoro okazał się skuteczny to nie mogłem pozwolić sobie na jego utratę :)

Trochę z tym walczyłem ale w końcu wywalczyłem:

post-50655-0-95021100-1518891056_thumb.jpg

• Like 8

Hej

O ile mnie wieści nie mylą,to Ścinawka jest niezła, ale wysoko, okolice Tłumaczowa. Byłem tam w ubr , fajna woda,ale kameralna na jednego wędkarza, szerokość max.10 m, głębokość średnia 50 cm, więc na lorbasa bym tam nie liczył.

W ubr, trochę rzucałem w okolicach mostu w Kamieńcu Ząbkowickim, jeden pstrążek 20 cm, ale za to ładne okoniorki 25-30 cm.

Połamania

Ryszard

• Like 1

W tym roku byłem na Ścinawce w Tłumaczowie trzy razy,woda fajna,lekko podniesiona,natomiast z rybami słabo,pare pstrążków w przedziale 20-25cm.

Można tam trafić gruuubego kropasa. Dół przeżarty przez wydrę, ale okolice granicy z CZ są jeszcze żyzne.

• Like 2

Dzięki rapek za szybką odpowiedź, w takim razie jutro rano szybkie zakupy i nad Nysę w poszukiwaniu kropek, bo poszukiwanie tej ryby w Bystrzycy pod Wrocławiem jest niczym poszukiwanie świętego grala.

Przeciez wam Wrocłąw zrobił piekny odcinek Pstrągowy kosztem innych rzeczek i co Niema ryb  ?? :) A tak głosno było w mediach swego czasu .

Pozdrawiam