Sylwekryba Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Masz wiadomosć na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Hm. Nysa Kłodzka, Ścinawka. Pochodzę z tamtych stron. Powiem tak. Kiedyś to były w tych rzekach ryby. Czas wówczas był taki, że każdy wszystko co zlowił zabierał do koszyka, (lata 70 - 80).Na brzegach siedzieli miejscowi z gruntówkami łowiąc piękne świnki, inni używali przepływanek poławiając pstrągi, (zazwyczaj na haku były gnojniaki, dżownice ! ). Doskonałe wyniki miałem, gdy w pudełeczkach były dzień wcześniej złapane chrabąszcze majowe a okresie letnim koniki polne. Wówczas uznawany byłem za dziwaka puszczającego "robale" na wodzie.Nysa kłodzka obwitowała w piękne okazy pstrąga potokowego, lipienia, świnki i klenia. Obecnie w tych dwóch rzekach, owszem są pstrągi, lecz ich wielkość oscyluje w granicach 15-25 cm, szczęściarzem jest ten kto trafi większego powyżej 30 cm, a jeżeli jeszcze większy pstrąg - to tęczak zbiegły ze zbiornika zaporowego i doskonale wyjadający wszystkie inne mniejsze gatunki.Owszem jeżdżę na te rzeki, lubię piękny krajobraz i znane mi tereny, bawaię się kłując maluszki licząc na coś większegoi i tego mi szkoda lecz to się szybko goi.Zawsze odwiedzam moją moją rodzinną rzeczkę, mówię rzeczka choć to potok - Posna. Wypływa z podnóża Gór Stołowych. Przed jej rekultywacją aż trudno uwierzyć, że łowiłem w niej okazy pstrąga potokowego 40 - 50 cm, lecz najbardziej zadawalającym widokiem jest to, że do dzisiaj żyje w niej pstrąg źródlany o cudownym ciemnooliwkowym-zienonkawym zabarwieniu, jaskarawymi czerwonymi kropkami i dorasta do wymiarów ok. 25 cm. Obecnie tylko tereny podgórskie pozostały - jeszcze ! dzikie.Kochając przyrodę i piękne krajobrazy górskich rzek, zawsze powninno być się zadowolonym z wyprawy na górskiego pstrąga. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artxyz Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Jerzy, też pochodzę z tamtych okolic i tam zaczynałem przygodę z wędkarstwem. Lat 70-80 nie pamiętam natomiast łowiłem pod koniec zeszłego wieku, też brzmi jak daaawno temu Pamiętam tych lokalnych wędkarzy pakujących do kosza wszystko co wylądowało na haczyku, rozmiar nie miał znaczenia. Teraz na szczęście trochę się poprawiło, bo z tego co słyszałem są częstsze kontrole, a uprzejmi ludzie również chętnie dzwonią na straż wiejską jak zobaczą swojego sąsiada z wędką i wiem, że kilku tych wędkarzy co to w tamtych czasach tak beztrosko łowiło już miało przez to problemy.Pamiętam też mały strumyczek, który wpływa do Ścinawki, gdzie zdarzały się pstrągi, co prawda malutkie, ale strumyczek można przeskoczyć w wielu miejscach. W strumyczku tym pływały takie stada strzelby że miejscami było od nich czarno, teraz nie wiem czy jakakolwiek ryba tam pływa.Tylko, że ja w tamtych czasach byłem dzieciakiem, a ci wędkarze swoje lata już mieli, również lata spędzone nad wodą, a i tak sporo ryb pływało i nie było problemu ze złapaniem ładnego pstrąga, a maluszków można było sporo złowić w wielu miejscach.Dziwi mnie też że te ryby tam sobie radziły bo kto zna Ścinawkę z dawnych lat pamięta jak często przybierała wszystkie kolory tęczy przez chemię, która płynęła Włodzicą z Nowej Rudy, i przy okazji zbierała wszystkie ścieki na całej swojej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ergie1 Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Panowie wędkarze .Byłem w niedzielę w Gorzanowie i niestety kolejny raz stwierdziłem,że lokalna społeczność za przeproszeniem - sra w swoje gniazdo.Szedłem brzegiem około 100 m przed mostem w Gorzanowie i ..... trafiłem na piękną ,szarą rurę kanalizacyjną fi 100, lekko przysypaną ziemią i trawą,odprowadzającą ściek z pobliskiego domu. Na wcześniejszych moich postach znajdziecie zdjęcia i informację o podobnej rurze w Młynowie, przelew szamba w komunalnej kamienicy pod nr-19-21. Gdzie ja nie pisałem ? Na policje, inspektorat nadzoru budowlanego, wójt, lokalna prasa kłodzka, sanepid, zawiadomiłem zarząd PZW okręgu wałbrzyskiego ( ze zdjęciami) itp, itp, i co ???Dalej gówno leje się do Nysy !!!Zatem w Nysie będzie gówno, a nie ryby !!!Każdy z nas zauważając taki syf powinien informować kogo się da ! Straż miejską,policję, wójta ,sanepid itp. Może jakby mieli 100 zgłoszeń w końcu urzędasy, aby nie przerywać im błogiego spokoju w pracy ruszyli by dupy i zrobili coś z takimi syfami !!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jigger Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 (edytowane) Niestety jest to norma, to o czym kolega @Ergie1 pisze. Syf w wodzie, syf na brzegach. Leży tam dosłownie wszystko. Opony, stare lodówki, nie wspominając już o drobniejszych śmieciach w ilościach zatrważających. Niestety robią to ci, którzy mieszkają nad samą rzeka i robią z niej swoje prywatne wysypisko śmieci. Najgorsze jest to że mimo dobrych chęci (jak widać powyżej) zmiany czegokolwiek, wszystkie władze mają głęboko gdzieś problem dewastacji środowiska naturalnego przez idiotów tam mieszkających. Problem nie dotyczy tylko Nysy Kłodzkiej, ale również innych rzek i rzeczek kotliny Kłodzkiej. Serce się kraje... Edytowane 21 Lutego 2018 przez jigger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 to sie nazywa wolność można wyjść z własnej chałupiny i wyjeb***ć co się chce obok i co im zrobisz ? fakt po powodzi dużo syfu zostało i nikt z tym nic nie zrobił a opona to się w 20 lat sama nie rozłoży.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzers Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Panowie, pytanie - proszę o informację czy da się łowić na Ścinawce i okolicach. Przyszedł spory mróz i boję się, że brzegi złapało, było ktoś wczoraj za kropkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlks Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Panowie, pytanie - proszę o informację czy da się łowić na Ścinawce i okolicach. Przyszedł spory mróz i boję się, że brzegi złapało, było ktoś wczoraj zaWitam Witam wczoraj byliśmy na Nysie i Ścinawce dało się porzucać. My zero kontaktu z rybą ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlks Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Witam wczoraj byliśmy na Nysie i Ścinawce dało się porzucać. Ogólnie zero brania i okropnie zimny wiatr ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzers Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Witam wczoraj byliśmy na Nysie i Ścinawce dało się porzucać. Ogólnie zero brania i okropnie zimny wiatr ;/ Dziękuję za informację, w piątek miałem lenia i się nie wybrałem.. To był błąd, bo teraz trzeba będzie czekać dobry tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwekryba Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Dzś Nysa do Barda oblodzona przy brzegach i płynie śryż,a poniżej Barda całkowicie zamarznięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzers Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Jak ktoś zauważy poprawę proszę o informację. Nieopodal na Ślęzy można na Bałałajke łowić ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artxyz Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Witam, ktoś wie jak sytuacja z lodem? Można jechać z wędką czy raczej z łyżwami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwekryba Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Witam, ktoś wie jak sytuacja z lodem? Można jechać z wędką czy raczej z łyżwami ? Daj sobie spokój,dziś jechałem około 12 przez Bardo i lipa,jeszcze pare dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artxyz Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Dzięki za info. Szkoda trochę, taki ładny weekend się zapowiada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filu0303 Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Panowie wiem że to troszkę dalej ale wiecie może jaka woda w okolicach Paczkowa za Topolą? Planuje się wybrać na rybki w tym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Topola i rzeka to niej wpadająca skuta lodem, rzeka za zaporą Kozielno wolna od lodu stan wody niski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzers Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Nysa w Młynowie i poniżej mocno trącona.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Zamącę trochę wodę i spytam kto wie coś na temat ruszającego w tym roku projektu budowy zbiorników na Nysie w Kotlinie Kłodzkiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Na Nysie to chyba raczej nie, ale w jej dorzeczach, głównie na Bystrzycy Dusznickiej i na Dunie:-Krosnowice,-Szalejów,-Roztoki,-Boboszów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ergie1 Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 WitamO ile się nie mylę, to był projekt budowy zbiornika bezpośrednio przed Topolą i niestety chyba tam coś zaczną robić !!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Już zaczęli w Pilcach . Po obu stronach rzeki teren wyrównany i przy rzece drzewa powycinane . Edytowane 15 Marca 2018 przez nalewator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Te zbiorniki na Pilcach mają połączyć w jakiś jeden większy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Nie mam pojęcia i nie wiem czy to na 100% będzie budowa zapory , nie było żadnej tablicy informacyjnej. To jest mniej więcej na wysokości jak szedł stary most. Edytowane 15 Marca 2018 przez nalewator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 tam dżungla jest (może była) no i zima jest to miejscowi drzewa potrzebują. Nigdzie nie ma info żeby jakiś zbiornik robili. Chyba że bedą szukać żwiru odkrywkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi