GrzsiekM Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam.Od niedawna zacząłem strugać woblery. Materiał to póki co balsa.Są to moje pierwsze woblery i początki potrafią być trudne. Jednak nic tak nie psuło mi nerwów jak malowanie i lakierowanie. A to za sprawą tego, że kupiłem nieodpowiednie spraye, które nie zgrywają się z lakierem i czasem potrafi spłynąć cała farba, albo rozmazać się (co przynosi nawet ciekawe efekty ). Przed każdym lakierowaniem głowie się co zrobić, żeby pozostał kolor taki jaki sobie zamierzyłem...Całe szczęście nie było jeszcze żadnego odpadu z powodu braku pracy, z każdego da się coś wykrzesać Oto kilka moich potocznie zwanych "wypocin" Pstrąg Efekt lakierowania Złota łuskaI malowanie, które najbardziej mi się podoba. Niestety jeszcze przed lakierowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 fajne wobaski ,fajne smugi bieli na zdjęciu nr 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 I stety i niestety te smugi to wina, a może zasługa tego gryzienia się farby i lakieru i przyznam szczerze, że choć efekt nie był zamierzony to wygląda lepiej niż w oryginale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zanotuj sobie co z czym się gryzie i może w przyszłości będziesz mógł to wykorzystać świadomie ,fajnie wygląda :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkamojehobby Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Dokładnie mi się to nawet podoba. Jeśli możesz zdradzić co z czym się pogryzło to poproszę na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 No kozacko wyszedł , troszkę jakby miał futro , taka glapka na zimowe dni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Na początku, to muszą dobrze pracować, to jest najważniejsze. Przepiękny ale "martwy" będzie zawsze gorszy o łownego brzydala Jeśli użyjesz oczy 3D, to estetyka natychmiast się podniesie.I nie przejmuj się ich wyglądem, podpatruj, pytaj, strugaj i chwal się!P.s.To raczej nie gryzienie się farb, tylko typowe spłynięcie. Żeby zafundować sobie taki efekt, wystarczy jako podkładu użyć srebrnej w sprayu, a później zanurzyć w domaliksie . Przerabiałem, jak chyba każdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 To raczej nie gryzienie się farb, tylko typowe spłynięcie. Żeby zafundować sobie taki efekt, wystarczy jako podkładu użyć srebrnej w sprayu, a później zanurzyć w domaliksie . Przerabiałem, jak chyba każdy Możliwe także ,że polakierowałeś nie do końca suchego woba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Jestem prawie pewny, że to wina farb (sprayów), nawet po tygodniu od malowania potrafią być jeszcze delikatnie miękkie.Spróbuję jeszcze niedługo z innym lakierem i zobaczymy. Nie lubię iść na łatwiznę więc będę próbował i kombinował, bo w tym cały smaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zmień lakiery, te na bazie żywic syntetycznych z hipermarketów się nie nadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Motip tylko Motip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Wiem, wiem, że Motip podstawa, tylko nie mogłem ich u siebie znaleźć, a myślałem, że to nie ma aż takiego znaczenia. Nauczka jest na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Szybkim przejazdem do lubej, przy okazji poustawiałem wobki. Trzy do poprawki a trzy przerosły moje najśmielsze oczekiwania a to ich efektyŁącznie trzy albo cztery sztuki + naprawdę potężne uderzenie i wir na wodzie... Satysfakcja niesamowita i radość złowienia na swojego woblera Chyba przepadłem... Teraz to już mnie wciągnie na maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 No chłopie...teraz to się już z tego "bagna" nie wywiniesz tak łatwo Gratulacje rybek , jak widzisz woblery nie muszą błyszczeć pięknością-najwazniejsza jest praca Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Witamy w klubie . Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Cześć, jak sam widzisz wobki łowią więc teraz tylko dopracować malowanie i będzie super, a powiedz mi czym robisz oczka że takie nierówne wychodzą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Jeśli chodzi o oczka z drutu to prymitywną metodą śrubokręta i kombinerek, stelaż przez całość. Nie przykładałem do nich zbytniej uwagi, bo stelaż to jedyna rzecz która najbardziej nie podoba mi się w robieniu woblerów Ważne, żeby się kółeczko zmieściło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Źle napisałem, chodzi mi o malowanie oczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Kolego ja również na poczatku nienawidziłem gięcia drutu, dlatego robiłem na wkrętach, ale poćwiczyłem troszkę ze stelażami, teraz mogę z zamkniętymi oczami zrobić stelaż.Na zdjęciu z tym pstrążkiem ten wob wygląda jakby był oklejanką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 A oczka malowane zwykłymi lakierami do paznokci, ewentualnie lakier i marker. Niedługo przejdę chyba na 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Taki projekcik sobie wymyśliłem na wiosne. Może kiedyś komuś się skojarzy wyglądem z żabką Jego zadaniem ma być spławianie z nurtem i tutaj właśnie pojawia się pytanie:Czy w ogóle przykładać wagę do pracy w takiej przynęcie, która w sumie płynąc z nurtem nie będzie pracować?Jeśli tak to jak polecalibyście rozłożyć obciążenie w nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Jak najniżej. Wiem z autopsji, że żabki jest ciężko wyważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Spróbuj delikatnie przeciążyć i dać kilka (szeregowo) oczek mocujących na grzbiecie żabki, a następnie przeprowadź testy wodne z lekkim poszarpywaniem przynętą. Jeden z punktów mocujących powinien dać bardzo ciekawe efekty ożywiania wabika P.s.Pomysł ciekawy, daj znać, co Ci się udało dokonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Z obciążeniem musisz pokombinować, tak jak wspomniał @bigrafi dosyć trudno wyważyć takiego wobka. A pracę musi mieć inaczej nie połowisz nią tak jak byś chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzsiekM Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Praca sprawdzona - daje rade . Więc kolej na kolorki:Malowany farbami... plakatowymi więc pewnie po lakierowaniu, za dużo koloru nie zostanie...Najwyżej zostanie limitowaną wersją kolekcjonerską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi